Το φαινόμενο της επικράτησης των διαρκών νέων τεχνολογικών καινοτομιών μεταξύ των κοινωνιών, είναι κάτι που έχει εδραιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό το οποίο προστέθηκε πρόσφατα σαν νέα γνώση από την εταιρεία τεχνολογικής έρευνας Gartner, είναι πως τα χρήματα που πρόκειται να δαπανηθούν κατά το έτος 2023 για την αναβάθμιση του τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας (I.T), θα αυξηθούν κατά 5.5% σε σχέση με το 2022 φτάνοντας το ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 4.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ας δούμε, όμως, λίγες ακόμα πληροφορίες που παρήγαγε η εν λόγω έρευνα.
Πέραν από την αύξηση στο χώρο των νέων τεχνολογιών, η Gartner έχει προβλέψει, επίσης, μια παγκόσμια αύξηση και στον τομέα των χρημάτων, που πρόκειται να δοθούν για τα λογισμικά των εκάστοτε εταιρειών, με σκοπό εκείνες και να παραμείνουν ανταγωνιστικές αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερη «ακουμπώντας» διψήφια νούμερα, και συγκεκριμένα το 12.3%.
Κλείνοντας την προηγούμενη παρένθεση και επιστρέφοντας στον χώρο της Πληροφορικής, τα χρήματα, που αναμένεται να επενδυθούν για τα κέντρα δεδομένων των εταιρειών Πληροφορικής, θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 3.7%, εκείνα αναφορικά για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής αύξηση 9.1%, ενώ σχετικά με τις υπηρεσίες επικοινωνιών η αύξηση υπολογίζεται να αγγίξει το 3.9%. Για να δώσουμε, όμως, μια ελαφρώς αναλυτικότερη οπτική της Gartner, παραθέτουμε τα λόγια του John–David Lovelock, διακεκριμένου αναλυτή της εταιρείας: « Τα σκαμπανεβάσματα που παρατηρούνται στον χώρο της Μακροοικονομίας, δε φαίνεται να πλήξουν τη ψηφιακή ανάπτυξη. Η δαπάνη χρημάτων για την Πληροφορική φαίνεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως, παρά την εφαρμογή ισχυρής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (GDPR) και υψηλού πληθωρισμού σε πολλές χώρες κατά το 2023. Οι εταιρίες θα στραφούν στις αρμοδιότητες των CIO (Διευθυντές Τεχνολογικής Ανάπτυξης) προκειμένου μέσω των ψηφιακών μέσων να αυξήσουν την παραγωγή αλλά και τα έσοδά τους. Ενώ, όσον αφορά εκείνους, θα αντιμετωπίσουν διλήμματα, καθώς υπάρχουν μεν επαρκή χρήματα για τη διατήρηση των κεντρικών συστημάτων διαχείρισης των εταιρειών, αλλά πλέον απαιτείται να δαπανηθούν ποσά και για νέες παροχές, όπως τις επιλογές cloud».
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Οι μαζικές απολύσεις που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στις εταιρίες των νέων Τεχνολογιών, δεν ισούνται σε καμία περίπτωση με την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ικανοτήτων στο χώρο. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικότερης εκτεταμένης κατάστασης οι εταιρίες θα επιχειρήσουν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, για να διατηρήσουν όμως λιγότερο προσωπικό». Ουσιαστικά η Gartner, προαναγγέλλει ότι η έλλειψη ικανοτήτων θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2026, παρά τις περικοπές μισθών,αλλά και θέσεων το τελευταίο εξάμηνο.
Κλείνοντας, παρά την αναμενόμενη αύξηση των budget των εταιρειών, αναφορικά με τις επενδύσεις στον χώρο των Τεχνολογιών, αυτό που τονίζεται είναι το κατά πόσο αυτό σημαίνει και ουσιαστική ψηφιακή ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο εξέφρασε και ο Perry Krug, διευθυντής της Couchbase, παρόχου των κοινοποιημένων υπηρεσιών της βάσης δεδομένων cloud. Μάλιστα, τόνισε ειδικά και στον τομέα που δραστηριοποιείται η εταιρεία του, υπηρεσίες cloud, τα χρήματα που διαθέτει η κάθε επιχείρηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά, παρόλα αυτά το πλάνο που έχουν είναι ασταθές. Αυτό το οποίο ο ίδιος προτείνει, είναι οι εταιρίες να έχουν οι ίδιες ξεκάθαρη εικόνα για το που εμφανίζονται και που αποθηκεύονται τα ίδια τους τα δεδομένα, παρά να αναλώνονται σε ένα αβέβαιο οικονομικό παιχνίδι. Το μόνο που μένει να κάνουμε εμείς είναι να αφήσουμε το χρόνο να μας δείξει ποιος έχει δίκιο!
Πηγή:
Ονομάζομαι Διαματαρούλας Αλέξανδρος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είμαι τελειόφοιτος, και ανάμεσα στους πρώτους εισαχθέντες, του νεοσύστατου Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών « Κυβερνοψυχολογία » του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα, η διπλωματική εργασία την οποία εκπονώ αφορά τον εθισμό στον διαδικτυακό τζόγο σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέους και νέους ενήλικες. Επιπλέον, είμαι κάτοχος διπλώματος αναφορικά με ετήσια επιμόρφωση στην Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (C.S.I.I), πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση και μετά το πέρας της συνεχίζω ακόμα και σήμερα προσφέροντας εθελοντική εργασία μέσω διαφόρων δράσεων. ‘