Ασφάλεια διαδικτύου, Τεχνολογία

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κρυπτονομίσματος το 2023

Μετάφραση

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα είδος εικονικού ή ψηφιακού νομίσματος. Εξασφαλίζονται από κρυπτογραφικά συστήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες.

Η λέξη “κρυπτο” (crypto) αναφέρεται σε κρυπτογραφικές τεχνικές και σε διάφορους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που βοηθούν στην ασφάλεια αυτών των εγγραφών, όπως οι συναρτήσεις κατακερματισμού, η κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης και τα ζεύγη δημόσιου-ιδιωτικού κλειδιού. Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα που δεν εγκρίνονται από πολλές κυβερνήσεις.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Τα κρυπτονομίσματα δεν ρυθμίζονται από καμία κεντρική κυβερνητική αρχή, γεγονός που τα καθιστά απρόσβλητα από οποιεσδήποτε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Με βάση την τεχνολογία blockchain, πολλά κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα δίκτυα.

Ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο που είναι διασκορπισμένο σε έναν τεράστιο αριθμό υπολογιστών. Το αποκεντρωμένο σύστημα του κρυπτονομίσματος καθιστά ταχύτερη και φθηνότερη τη μεταφορά χρημάτων.  Δεν καταρρέει σε ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Η αστάθεια των τιμών, η υποτιθέμενη χρήση σε εγκληματικές δραστηριότητες, που μπορεί να μην είναι εύκολο να χαρτογραφηθούν και η υψηλή κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη των νομισμάτων, θεωρούνται μερικές από τις βασικές προκλήσεις για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, εκτός από το ότι τα νομίσματα αυτά δεν έχουν καμία κρατική εγγύηση ή έγκριση.

Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν ως μέσο αποθήκευσης ή ανταλλαγής αξιών. Όλα αυτά εξαρτώνται από έναν τύπο τεχνολογίας δημόσιου λογιστικού βιβλίου, που ονομάζεται, “blockchain”. Καταγράφει τα δεδομένα και παρακολουθεί τις συναλλαγές που αποστέλλονται μέσω του δικτύου. Το blockchain είναι μια εικονική αλυσίδα αποτελούμενη από “κρίκους” (blocks), καθένας από τους οποίους περιέχει ένα σύνολο συναλλαγών και άλλων πληροφοριών. Κάθε ένα block γίνεται αμετάβλητο, δηλαδή τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα μέσα σ’ αυτό δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν από την στιγμή που θα προστεθούν στην αλυσίδα.

Οι κόμβοι είναι ένα δίκτυο συντελεστών από το οποίο γίνεται η διαχείριση των κρυπτονομισμάτων. Στο δίκτυο, οι κόμβοι εκτελούν ποικίλους ρόλους, από την αποθήκευση έως την επικύρωση των δεδομένων των συναλλαγών. Διαχειρίζονται συνολικά τη βάση δεδομένων και την επικύρωση των νέων καταχωρίσεων συναλλαγών. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο σημείο αποτυχίας, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένας κόμβος καταρρεύσει δεν θα έχει καμία επίπτωση στο βιβλίο blockchain.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κρυπτονομίσματος;

Το κρυπτονόμισμα έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως. Με την τεχνολογική συμμετοχή και τη βιομηχανοποίηση, τα ψηφιακά νομίσματα αποκτούν μια ικανοποιητική θέση έναντι άλλων, για παράδειγμα, του Bitcoin.  

Με τη χρήση κρυπτονομίσματος γίνεται εύκολη η μεταφορά χρημάτων χωρίς καμία εμπλοκή τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ας δούμε μερικά ακόμη πλεονεκτήματα του:

  1. Προστασία από τον πληθωρισμό

Λόγω του πληθωρισμού, η αξία πολλών νομισμάτων μειώνεται. Πολλοί θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό. Το Bitcoin έχει ένα αυστηρό ανώτατο όριο για το σύνολο των νομισμάτων που θα κοπούν ποτέ. Για παράδειγμα, καθώς η αύξηση της προσφοράς χρήματος ξεπερνά την αύξηση της προσφοράς Bitcoin, η τιμή του Bitcoin θα αυξηθεί. Πολλά άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό για να περιορίσουν την προσφορά, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας έναντι του πληθωρισμού. Όσον αφορά την ποσότητα, υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins που απελευθερώνονται, όπως καθορίζεται από το αρχείο υπολογιστή ASCII. Ως εκ τούτου, λόγω της αύξησης της ζήτησης, η αξία θα αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να συμβαδίσει με την αγορά και να αποτρέψει τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.

  1. Ταχύτητα συναλλαγών

Εάν επιθυμεί κανείς να μεταφέρει χρήματα στους αγαπημένους του, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία ή κεφάλαια από έναν λογαριασμό σε έναν άλλο πολύ γρήγορα. Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και αυτό είναι ελκυστικό για πολλούς. Εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, οι περισσότερες συναλλαγές διακανονίζονται σε τρεις έως πέντε ημέρες και οι εμβάσματα διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες.

  1. Οικονομικά αποδοτικές συναλλαγές

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κόστος της συναλλαγής με τη βοήθεια των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι ελάχιστο ή μηδενικό. Είναι αμελητέο, καθώς εξαλείφεται η ανάγκη για τρίτα μέρη όπως η VISA για την επιβεβαίωση των συναλλαγών.

  1. Αποκέντρωση

Τα κρυπτονομίσματα είναι η απεικόνιση ενός ολοκαίνουργιου μοντέλου αποκέντρωσης για το χρήμα.Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του μονοπωλίου ενός νομίσματος και στην απελευθέρωση του χρήματος από τον έλεγχο.Κανένας κυβερνητικός οργανισμός δεν μπορεί να ορίσει την αξία του νομίσματος ή της ροής, και αυτό οι λάτρεις της κρυπτογράφησης πιστεύουν ότι καθιστά τα κρυπτονομίσματα ασφαλή.  

  1. Διαφορετικότητα

Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα μπορούν να αποφέρουν κέρδη.Η αγορά έχει επεκταθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία.Υπάρχει περιορισμένο ιστορικό της δραστηριότητας των τιμών των αγορών κρυπτονομισμάτων, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην σχετίζονται με άλλες αγορές όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Αυτό καθιστά τα κρυπτονομίσματα μια εξαιρετική πηγή διαφοροποίησης των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Εάν συνδυάσει κανείς περιουσιακά στοιχεία με μικρότερη συσχέτιση τιμών, μπορεί να έχει πιο σταθερές αποδόσεις. Για παράδειγμα, αν η συλλογή μετοχών μειωθεί, το περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης μπορεί να ανέβει και το αντίστροφο. Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι συνήθως πολύ ευμετάβλητα και, τελικά, μπορεί να αυξήσουν τη μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου, εάν η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι βαριά σε κρυπτονομίσματα.

  1. Προσβασιμότητα

Οι επενδυτές χρειάζονται απλώς έναν υπολογιστή ή ένα smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο για να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα. Δεν υπάρχει επαλήθευση ταυτότητας, έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας ή ιστορικό για το άνοιγμα ενός πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων. Είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο σε σύγκριση με τα παλαιά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιτρέπει επίσης στα άτομα να πραγματοποιούν αβίαστα συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή να στέλνουν χρήματα σε κάποιον.

  1. Ασφαλές και προστατευμένο

Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρήματά σας, εκτός αν αποκτήσει πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί του κρυπτογραφικού πορτοφολιού σας. Σε περίπτωση που ξεχάσετε ή χάσετε το κλειδί σας, τότε δεν μπορείτε να ανακτήσετε τα κεφάλαιά σας. Επιπλέον, οι συναλλαγές διασφαλίζονται από το σύστημα blockchain μαζί με το διασκορπισμένο δίκτυο υπολογιστών που επαληθεύει τις συναλλαγές. Είναι πιο ασφαλές αν οι επενδυτές διατηρούν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία στα δικά τους πορτοφόλια. Οι συναλλαγές διασφαλίζονται με τη χρήση δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών, την απόδειξη εργασίας ή την απόδειξη συμμετοχής και άλλες μορφές.

  1. Διαφάνεια

Με την αποκεντρωμένη φύση των blockchains, μπορεί κανείς να δει τις συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων χρησιμοποιώντας απλώς τον blockchain explorer της πλατφόρμας για να παρακολουθήσει τις ζωντανές μεταφορές. Αυτό το ανοιχτό και με διαφάνεια σύστημα αποτελεί ανακούφιση για τους επενδυτές και είναι απαλλαγμένο από τη διαφθορά.

  1. Ιδιωτικότητα

Δεν υπάρχει παρέμβαση τρίτων, χάρη στην οποία ο κάθε λογαριασμός έχει ένα επίπεδο ιδιωτικότητας. Στο blockchain, οι επενδυτές έχουν ένα αναγνωριστικό και τη διεύθυνση του πορτοφολιού του ενδιαφερόμενου, καθώς οι συναλλαγές γίνονται με ψευδώνυμα και δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σχετικά με το κάθε άτομο. Υπάρχουν ακόμη και πολλά νομίσματα που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα για να ενισχύσουν την ίδια τη φύση της ιδιωτικότητας των κρυπτονομισμάτων.

  1. Οι ανταλλαγές νομισμάτων γίνονται χωρίς κόπο

Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν κρυπτονόμισμα χρησιμοποιώντας νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ, η ινδική ρουπία ή το ευρώ. Διάφορα ανταλλακτήρια και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων βοηθούν τους επενδυτές να συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα και να μετατρέπουν νομίσματα με ελάχιστες χρεώσεις συναλλαγών σε διάφορα πορτοφόλια.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του κρυπτονομίσματος;

Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα μπορεί να φαίνεται ελκυστική και κερδοφόρα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ορισμένα μειονεκτήματα.

Τα κρυπτονομίσματα ισχυρίζονται ότι είναι μια ανώνυμη μορφή συναλλαγών, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν ψευδώνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνουν ένα ψηφιακό ίχνος που μπορεί να αποκωδικοποιήσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης από ομοσπονδιακές ή κυβερνητικές αρχές για την παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών των κανονικών ανθρώπων.

Σε ένα blockchain, υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος επίθεσης 51%, που σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας εξορύκτης (miner) ή μια ομάδα αυτών αποκτά περισσότερο από το 50% του ελέγχου του ρυθμού εξόρυξης του δικτύου (mining hash rate control). Ενώ έχει τον έλεγχο, μια κακόβουλη ομάδα μπορεί να αντιστρέψει τη συναλλαγή που έχει ολοκληρωθεί, να διακόψει τη συναλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, να διπλασιάσει τα χρήματα, να αποτρέψει την επικύρωση νέων συναλλαγών και πολλά άλλα. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η επίθεση αποτελεί κίνδυνο μόνο για τα πρόσφατα δίκτυα και τα νέα blockchains.

Η πλειονότητα των blockchains λειτουργεί με τον μηχανισμό συναίνεσης proof-of-work. Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο απαιτείται να χρησιμοποιούν ισχυρούς υπολογιστές ASIC και το σωστό hash για να κάνουν ένα μπλοκ να προστεθεί στο δίκτυο. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και οι χώρες λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον.

Η έλλειψη βασικών πολιτικών που σχετίζονται με τις συναλλαγές χρησιμεύει ως σημαντικό μειονέκτημα των κρυπτονομισμάτων. Η πολιτική μη επιστροφής χρημάτων ή ακύρωσης μπορεί να θεωρηθεί η προεπιλεγμένη στάση για συναλλαγές που έχουν γίνει λανθασμένα σε όλα τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια και κάθε κρυπτογραφικό χρηματιστήριο ή εφαρμογή έχει τους δικούς της κανόνες.

Πηγή:

https://www.forbes.com/advisor/in/investing/cryptocurrency/advantages-of-cryptocurrency/