Γονείς, Οικογένεια, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ; Δείτε πως να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να ζητήσετε βοήθεια

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Η Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως στην ηλικία των επτά ετών. Το ΔΕΠΥ καθιστά δύσκολο στα παιδιά να μπορέσουν να μετριάσουν ή να αναστέλλουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους. Παιδιά τα οποία δε μπορούν να καθίσουν εύκολα σε ένα σημείο, η δεν συμμορφώνονται σε κανόνες και δεν ακολουθούν οδηγίες πολλές φορές μπορεί να χαρακτηριστούν ως ταραξίες ή παιδιά χωρίς πειθαρχία, ωστόσο όμως πριν κριθούν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν ΔΕΠΥ.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του ΔΕΠΥ και μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς του παιδιού, ωστόσο εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τότε δε μιλάμε για ΔΕΠΥ. Από την άλλη πλευρά αν το παιδί σας παρουσιάσει τα συμπτώματα αυτα στο σχολείο, στο σπίτι και στο παιχνίδι τότε καλό θα ήταν να δώσετε άλλη βαρύτητα. Όταν κάποιος σκέφτεται ένα παιδί με ΔΕΠΥ το φαντάζεται να μην έχει καθόλου έλεγχο, να είναι σε μια συνεχόμενη κίνηση και γενικώς να προκαλεί φασαρίες. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ορισμένα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά, ενώ άλλα κάθονται ήρεμα και κοιτούν μακριά αγναντεύοντας κάτι σαν να ονειροπολούν. Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να δίνουν υπερβολική έμφαση για να υλοποιηθεί μια εργασία και να μην μπορούν να σχοληθούν παράλληλα με κάτι άλλο, ενώ κάποια άλλα παιδιά είναι υπερβολικά απρόσεχτα και παρορμητκά.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ:

  • Απρόσεχτο, αλλά όχι υπερκινητικό
  • Υπερδραστήριο και παρορμητικό, αλλά ικανό να δώσει προσοχή
  • Απρόσεχτο, υπερκινητικό και παρορμητικό (η πιο κοινή μορφή δεπυ

Η Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας, δεν έχει καμία σχέση με τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν τα ακόλουθα θετικά χαρακτηριστικά:

  • Δημιουργικότητα, τα παιδιά έχουν φαντασία και έντονη δημιουργικότητα
  • Ενέργεια και κίνηση, εργάζονται σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους
  • Ενθουσιαμός και αυθορμητισμός, τα παιδιά με δεπυ είναι σπάνια βαρετά και είναι γεμάτα ένταση και ενέργεια

Εάν τα συμπτώματα της υπερκινητικότητας, της απροσεξίας και της παρορμητικότητας οφείλονται στο ΔΕΠΥ, συμβουλευτείτε ειδικούς γιατί αν μείνουν χωρίς ιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα και στην καθημερινότητα του παιδιού και στη δική σας. Τα παιδιά που δε μπορούν να επικεντρωθούν και να έχουν έλεγχο στον εαυτό τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο στις παρέες και στην ένταξη τους και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε στρες. Με τρη σωστή υποστήριξη το παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και να γίνει λειτουργικό σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Ως γονείς για να βοηθήσετε και εσείς εκτός από τους ειδικούς, βοηθήστε το παιδί σας να μείνει οργανωμένο ώστε να ακολουθεί την καθημερινότητα και να το απασχολείτε με υγιείς δραστηριότητες. Επίσης, κάντε τους κανόνες συμπεριφοράς απλούς ώστε να γόνονται κατανοητοί από το παιδί σας και να μην το δυσκολεύει η τήρτηση κανόνων και ορίων, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει να ακούει τους άλλους ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά πιο εύκολα με παιδιά της ηλικίας του, δάξε του την υγιεινή διατροφή με μικρά γεύματα και τέλος μιλήστε τους για την άσκηση και πόσο καλό κάνει στη σωματική και ψυχική υγεία και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πιο εύκολο ύπνο.