Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Τεχνολογία

Πέντε τεχνολογικές εξελίξεις που βοηθούν στην διαλεύκανση εγκλημάτων

Γράφει ο Γιώργος Καρανταΐδης, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. στην Επεξεργασία Σήματος και Ανάλυση Πληροφοριών, Μηχανικός, MSc

Οι εξελίξεις τα τελευταία είκοσι χρόνια παρέχουν στους επαγγελματίες του τομέα επιβολής του νόμου, τεχνολογίες που όχι μόνο διευκολύνουν τη δουλειά τους, αλλά ταυτόχρονα τους διατηρούν και ασφαλείς. Ενώ αυτή η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, εδώ παρουσιάζονται πέντε από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συμβάλλει στη μάχη κατά του εγκλήματος.

  1. Χαρτογράφηση δεδομένων

Η τάση της χαρτογράφησης δεδομένων δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες του κλίματος το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες της ποινικής δικαιοσύνης έχουν εισέλθει στον κόσμο της χαρτογράφησης δεδομένων, παρέχοντας στις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μια σαφή γεωγραφική ματιά στα είδη και στον όγκο των εγκλημάτων που συμβαίνουν σε μια περιοχή. Αυτό είναι επωφελές για την επιβολή του νόμου, διότι δείχνει τάσεις που ενδέχεται να μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οι δακτύλιοι ναρκωτικών είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πώς η χαρτογράφηση δεδομένων μπορεί να είναι χρήσιμη για την αστυνομία. Βοηθά επίσης την αστυνομία να εντοπίσει προβλήματα σε μια κοινότητα και τους επιτρέπει να καταστρώσουν μία αποτελεσματική στρατηγική για να μειώσουν το έγκλημα.

  1. Παρακολούθηση smartphone

Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η παρακολούθηση smartphone από τα όργανα επιβολής του νόμου, η ικανότητα παρακολούθησης ενός εγκληματία μέσω της χρήσης του smartphone είναι μια απίστευτη πρόοδος στην τεχνολογία. Αυτή η τεχνολογία, όταν πραγματοποιείται μέσω νόμιμων καναλιών, μπορεί να παρέχει στις αρχές επιβολής του νόμου μια σαφή εικόνα των κινήσεων ενός υπόπτου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα έγκλημα. Για όσους κατηγορούνται άδικα, η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει και να τους σώσει από μια ποινική δίκη. Για όσους είναι ένοχοι, η ικανότητα παρακολούθησης αυτού του κοινού αντικειμένου, όπως ένα smartphone, μπορεί να σφραγίσει τη μοίρα τους.

  1. Κοινωνικά μέσα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην επιβολή του νόμου. Πολλές αστυνομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σε διάφορες πλατφόρμες, επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδρούν με την κοινότητα και να ενεργούν δίνοντας συμβουλές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έχει καταστεί ανεκτίμητο για την επίλυση εγκλημάτων, διότι επιτρέπει στην αστυνομία ή σε άλλες αρχές επιβολής του νόμου να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ένα έγκλημα, δίνοντας προσοχή στις ροές πληροφορίας στα κοινωνικά μέσα. Είναι πλέον σαφές ότι η άμεση συνεργασία με την αστυνομία δημιουργεί εμπιστοσύνη, επιτρέποντας στα θύματα και τους μάρτυρες να παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με εγκλήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί.

  1. Δυνατότητες επιτήρησης και WiFi

Το Forbes επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στον τομέα της παρακολούθησης, οι οποίες υποβοηθούνται από τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δίκτυα WiFi, ενδέχεται στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην αποτροπή επαναλαμβανόμενων εγκληματικών συμπεριφορών. Η ιδέα είναι ότι περιορίζοντας τις κινήσεις ενός καταδικασμένου εγκληματία στο σπίτι του, μπορεί να ελευθερωθεί χώρος στα καταστήματα κράτησης και να διευκολύνει την διαδικασία σωφρονισμού ενός εγκληματία μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτό, φυσικά, περιορίζεται σε μη βίαιους παραβάτες και θα έχει τεράστιο όφελος για τους παραβάτες ναρκωτικών. Η τεχνολογία θα συμβαδίζει με τον σωφρονισμό και την παροχή συμβουλών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναπτύσσεται  σε όλη τη χώρα, αλλά έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος του πεδίου της ποινικής δικαιοσύνης με τρόπο που ωφελεί τόσο τον δράστη όσο και τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου που προσπαθούν να μειώσουν την επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά.

  1. Βιομετρικά χαρακτηριστικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πλέον συνηθισμένοι στη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Είναι αυτή η τεχνολογία που τους επιτρέπει να ξεκλειδώσουν τα smartphone τους με δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση ίριδας. Αυτή η τεχνολογία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε προσβάσιμη στο κοινό. Ο χώρος της ποινικής δικαιοσύνης χρησιμοποιεί πλέον αυτήν την τεχνολογία και έχει δημιουργήσει μικρότερες συσκευές ταυτοποίησης που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό εγκληματιών με προηγούμενα αρχεία ή εκκρεμή ένταλμα χωρίς να χρειάζεται να περιμένει μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Αυτές οι συσκευές χειρός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σκηνή εγκλήματος για τη συλλογή ψηφιακών δακτυλικών αποτυπωμάτων και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε μάρτυρες για να δουν εάν ένας δράστης βρίσκεται ακόμα στη σκηνή ενός εγκλήματος.

Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνει την επιβολή του νόμου και τη σχέση μεταξύ των αξιωματικών επιβολής του νόμου και των κοινοτήτων που υπηρετούν. Παρέχοντας διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του εγκλήματος, η τεχνολογία έχει καταστήσει τις κοινότητες ασφαλέστερα μέρη για εργασία και διαβίωση. Είναι σίγουρο πως όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, ένα ισχυρό όπλο είναι διαθέσιμο στις μονάδες επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση ειδεχθών, και όχι μόνο, αδικημάτων.

ΠΗΓΗ

https://www.bestvalueschools.com/lists/ways-technology-has-changed-our-ability-to-solve-crimes/%20