Αναμφίβολα, η τεχνολογία έχει διευκολύνει σημαντικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ωστόσο, στον τομέα της υγείας έχει φέρει επανάσταση μετά από καινοτόμες και σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως αυτή του παρόντος άρθρου. Ο καρκίνος σε όλες τις μορφές του είναι από τους σοβαρότερους κινδύνους για την υγεία. Η ανακάλυψη αντίδοτου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ένας 72χρονος άνδρας διαγνώστηκε με μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, γνωστή και ως γλοιοβλάστωμα. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάσισαν να του προσφέρουν μια καινοτόμα πειραματική θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν σπουδαίο, με τον όγκο να εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά στους άλλους δυο συμμετέχοντες στη θεραπεία. Βέβαια, η επιτυχία θεραπείας μιας μέχρι πρότινος ανίατης ασθένειας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα τους ασθενείς. Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, καθώς προέρχεται από τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος που εξελίσσονται ταχύτατα σε κακοήθεις όγκους, κάτι που οδηγεί στο θάνατο τους ασθενείς μέσα σε 5 χρόνια.
Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, γνωστή ως CAR T-cell therapy. Η ικανότητά της να εντοπίζει καρκινικά κύτταρα είναι εκπληκτική, ενώ έχει πάρει έγκριση για χορήγηση σε καρκίνους του αίματος. Η διαδικασία της θεραπείας ξεκινά με την συλλογή Τ-κυττάρων από τον ασθενή και, εν συνεχεία, ο επαναπρογραμματισμός τους για αναγνώριση καρκινικών κυττάρων και της πρωτεΐνης EGFR που αποτελεί και τον κύριο στόχο της θεραπείας. Έπειτα, τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα εισάγονται εκ νέου στον ασθενή.
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν πως τα Τ-κύτταρα επιτίθενται στους όγκους, αλλά, και πως ΄΄επιστρατεύουν΄΄ και άλλα Τ-κύτταρα για το σκοπό αυτό! Επίσης, ο όγκος φαίνεται να μειώνεται σε μέγεθος μόλις την επόμενη μέρα, ενώ οι παρενέργειες περιορίζονται σε πυρετό και σε κάποιους προσωρινούς όζους στους πνεύμονες. Για την ιστορία, οι δυο παραπάνω συμμετέχοντες είχαν αισθητή βελτίωση και μείωση του όγκου. Όμως, ο καρκίνος επέστρεψε μετά από ένα μήνα και ένα χρόνο αντίστοιχα.
Είναι πολύ νωρίς για τους επιστήμονες να βγάλουν οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία, χωρίς την ύπαρξη μακροπρόθεσμων δεδομένων. Ωστόσο, η επιτυχία στην υπόθεση του 72χρονου δίνει ελπίδα στους ασθενείς του γλοιοβλαστώματος ότι μια θεραπεία για έναν τόσο επιθετικό καρκίνο βρίσκεται κοντά.
Πηγές:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2314390
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).