Ασφάλεια διαδικτύου, Τεχνολογία

PASSWORD POWER UP : Σύμμαχος απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις

Το τρωτό μέρος  της ψηφιακής ζωής πολλών ανθρώπων είναι οι κωδικοί πρόσβασης passwords, σε μια εποχή όπου ο μέσος άνθρωπος πρέπει να απομνημονεύει δεκάδες κωδικούς πρόσβασης. Η δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προστασία του οποιουδήποτε ηλεκτρονικού λογαριασμού σας. Ένας ισχυρός κωδικός βοηθάει να διατηρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή, να προστατεύετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα αρχεία και άλλο περιεχόμενο σας και να αποτρέπεται η παραβίαση του λογαριασμού σας από επίδοξους hacker.

Οι κωδικοί είναι τα «εικονικά κλειδιά» για τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις ηλεκτρονικές τράπεζες, στις υπηρεσίες  κοινωνικής δικτύωσης και σε σελίδες streaming.

Τα λάθη που κάνουμε:

 1. Πρόχειρα και προσωπικά password:  Οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν απλούς και μικρούς κωδικούς για να είναι εύκολη η απομνημόνευση τους.  Όπως προφανείς συνδυασμούς (1,2,3) συνδυασμοί προσωπικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα, ημερομηνίες γενεθλίων)
 2. Εξαιρετικά πολύπλοκα password: Το πρόβλημα καταδεικνύεται στο πως δεν θα μπορείτε να θυμάστε και ενδεχομένως να πληκτρολογήσετε σωστά με τη πρώτη φορά ένα τέτοιο κωδικό. Το πιο πιθανό είναι να το έχετε αποθηκευμένο και να το κάνετε αντιγραφή επικόλληση. Με αυτό τον τρόπο κάνοντας αντιγραφή επικόλληση ο κωδικός παραμένει αποθηκευμένος στο clipboard μέχρι να αποθηκεύσει κάτι άλλο και εκτός αυτού υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορούν να διαβάσουν ένα
 3. Ένα password για όλα: Αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ένα κωδικό για όλα, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα γράφονται και σε όποιο λογαριασμό χρησιμοποιούν. Αρκεί μία ιστοσελίδα να παραβιαστεί και θα κινδυνεύσουν όλοι οι λογαριασμοί σας.

Πως να δημιουργήσετε έναν εύχρηστο και ισχυρό κωδικό:

 • Χρησιμοποιήστε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε ένα από τους σημαντικούς λογαριασμού σας (email, ηλεκτρονική τράπεζα)
 • Ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να αποτελείται από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες, αλλά 14 και περισσότεροι είναι καλύτεροι.
 • Καλό θα ήταν να αποτελείται από πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Ένας μακρύς κωδικός θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από έναν σύντομο.
 • Δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι που δεν είναι αναμενόμενο.
 • Μην το γράφεται οπουδήποτε, χρησιμοποιήστε κάτι που θα είναι εύκολο για εσάς να το θυμάστε. Χρησιμοποιήστε μια αξέχαστη έκφραση.
 • Αλλάξτε τον κωδικό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 6 μήνες).

Αφού δημιουργήσετε ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης:

Μην στέλνετε ποτέ έναν κωδικό πρόσβασης με email, άμεσο μήνυμα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας το οποίο δεν είναι αξιόπιστα ασφαλές.

 • Μην αποθηκεύετε τους κωδικούς πρόσβασης και μην πατάτε το «Remember me» σε διαφορετικούς υπολογιστές πέρα από τον δικό σας.
 • Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης σε άλλα άτομα. Να είστε προσεκτικοί με κάθε άτομο που ζητά ευαίσθητες πληροφορίες από εσάς ακόμη και αν πρόκειται για κάποιο άτομο που γνωρίζεται ή μια εταιρία που εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν θέλετε να απομνημονεύεται πολλούς κωδικούς πρόσβασης μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Τα έγκριτα προγράμματα διαχείρισης κωδικών ενημερώνουν αυτόματα τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, τους διατηρούν κρυπτογραφημένους και απαιτούν  έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων για την πρόσβαση.
 • Να αποκτάτε πάντα πρόσβαση σε τοποθεσίες web χρησιμοποιώντας αξιόπιστες συνδέσεις. 

Ένα ισχυρό password προσφέρει ασφάλεια στη ψηφιακή σας ζωή, καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια για κάποιον  να παραβιάσει τους λογαριασμούς σας. Εάν συνδυάσετε ένα ισχυρό password με την επαλήθευση σε δύο βήματα, αυξάνεται η προστασία των λογαριασμών σας.

 

Πηγές:

support.microsoft.com

security.harvard.edu

www.namecheap.com

 

The following two tabs change content below.

Ζωή Κούρεντα

Ονομάζομαι Κούρεντα Ζωή και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας με κατεύθυνση εγκληματολογία του Παντείου Πανεπιστημίου. Αυτή τη χρονική περίοδο εκπονώ την πρακτική μου άσκηση στο Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSII), συμμετέχοντας σε δράσεις του Ινστιτούτου και στη συγγραφή άρθρων.