Τεχνολογία, Ψυχική υγεία

Παρακολούθηση της ψυχικής υγείας μέσω συσκευών Apple

Επιμέλεια Αποστολία Τσουραπή, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Η Apple φημολογείται ότι δουλεύει πάνω σε τρόπους για να βοηθήσει να ανιχνεύονται και να γίνονται διαγνώσεις σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η γνωστική εξασθένηση χρησιμοποιώντας μία συσκευή iPhone. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανάλυση δεδομένων όπως η κινητικότητα, τα μοτίβα ύπνου και το πώς οι άνθρωποι πληκτρολογούν μπορούν να εντοπίσουν συμπεριφορές που συνδέονται με αυτές τις παθήσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Άλλες μετρήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου, των καρδιακών παλμών και της αναπνοής. Όλη η επεξεργασία θα γίνεται στη συσκευή, χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στους server της Apple.

Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ερευνητικά πρότζεκτ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυτών των λειτουργιών. Το Πανεπιστήμιο της California, στο Los Angeles, μελετά το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη με δεδομένα συσκευών Apple Watch και iPhone με 3.000 εθελοντές που θα παρακολουθούνται σε μία έρευνα που ξεκινά αυτό το χρόνο. Η πιλοτική φάση που ξεκίνησε το 2020 κατέγραψε δεδομένα από 150 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές θα συγκρίνουν δεδομένα που έχουν καταγραφεί από αισθητήρες iPhone και Watch με ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες σχετικά με το πώς νιώθουν. Επίσης, λέγεται ότι θα μετράται το επίπεδο της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στους θύλακες της τρίχας των συμμετεχόντων. Η Apple και το UCLA ανακοίνωσαν την τριετή έρευνα τον Αύγουστο του 2020.

Ένα ακόμη ερευνητικό πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη που μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρότζεκτ της Apple. Η εταιρεία και η φαρμακευτική επιχείρηση Biogen ανέφεραν ότι εργάζονται σε μία διετή έρευνα για να παρακολουθούν τη γνωστική λειτουργία και ενδεχομένως να εντοπίζουν μία ήπια γνωστική βλάβη, η οποία έχει την προοπτική να μετατραπεί σε Alzheimer. Το πλάνο είναι να εντοπιστούν 20.000 συμμετέχοντες, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν υψηλό κίνδυνο γνωστικής βλάβης.

Εάν τα δεδομένα των ερευνών ευθυγραμμιστούν με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, η Apple θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μία λειτουργία που προειδοποιεί τους χρήστες αν εντοπίσει σημάδια πάθησης της ψυχικής υγείας. Η συσκευή iPhone θα μπορούσε να υπενθυμίζει στους χρήστες να αναζητήσουν βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό καθώς η πρώιμη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα.

Η Apple και οι συνεργάτες της βρίσκονται στα αρχικά στάδια αυτής της εργασίας, επομένως φαίνεται ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα προτού η εταιρεία προσθέσει λειτουργίες παρακολούθησης της ψυχικής υγείας στο iPhone. Βέβαια δεν υπάρχει εγγύηση ότι η έρευνα θα οδηγήσει τελικά σε τέτοιες λειτουργίες.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις χρησιμοποιούν τις συσκευές διαφορετικά από τους άλλους. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι προγραμματιστές μπορούν να φτιάξουν αλγόριθμους που μπορούν να εντοπίζουν παθήσεις ψυχικής υγείας με αξιοπιστία και ακρίβεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η υγεία έχει γίνει ένας πρωταρχικός στόχος για την Apple τα τελευταία χρόνια, οπότε υπάρχει η πιθανότητα οι λειτουργίες που βασίζονται σε αυτή την έρευνα να αναδυθούν τελικά.

Πηγή: engadget.com