Cyber, Απάτες, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Έφηβος, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Παιδική πορνογραφία και εκβιασμός

Γράφει η Ανδρονίκη Σερεμέτη, φοιτήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας

Η ύπαρξη κινδύνων στο διαδίκτυο είναι κάτι που η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει. Συνήθως, οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα διαδικτυακών απατών είναι είτε μεγάλης είτε μικρής ηλικίας. Τις περισσότερες φορές όμως τα νεαρά παιδιά είναι αυτά που εξαπατώνται και στέλνουν φωτογραφίες μέσω διαδικτύου και βίντεο ευαίσθητου περιεχομένου σε τρίτους, όπως συνέβη πρόσφατα και σε δυο περιπτώσεις που έγιναν γνωστές.

Ένας νεαρός στην Μύκονο 17 ετών, έπειτα από συχνή επικοινωνία που είχε μέσω διαδικτύου με μία 12χρονη κοπέλα, την έπεισε να του στείλει φωτογραφίες και βίντεο που απεικονιζόταν γυμνή. Μετέπειτα, ο  17χρονος έστειλε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και βίντεο στον πατέρα της, υποστηρίζοντας ότι αν δεν του δώσουν άμεσα ένα χρηματικό ποσό θα τις δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Η μητέρα του θύματος κατήγγειλε το γεγονός και τον εκβιασμό στις αρχές. 

Στην συνέχεια, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε ταυτοποίηση του 17χρονου, ο οποίος μένει στην Μύκονο. Οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του από το οποίο πήραν ένα κινητό τηλέφωνο και δύο σκληρούς δίσκους. Όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια τα συγκεκριμένα στοιχεία περιείχαν πολλά βίντεο, φωτογραφίες και αρχεία γυμνού περιεχομένου συμπεριλαμβανομένου και της 12χρονης. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή για να μπει ένα τέλος στην υπόθεση.

Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλε τέλος σε μία άλλη υπόθεση ίδιου περιεχομένου. Ένας νεαρός ηλικίας 20 ετών, από τη Σύρο, λίγα χρόνια μεγαλύτερος από τον δράστη της προηγούμενης υπόθεσης βρέθηκε να έχει στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό ανήλικων ατόμων. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του από τις αρχές, στο οποίο βρέθηκαν δύο ύποπτοι σκληροί δίσκοι. Από την έρευνα που διεξήχθη βρέθηκε εμπλεκόμενος στην υπόθεση, αλλά δεν συνελήφθη διότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ η υπόθεσή του πήγε στον εισαγγελέα.

Για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας από τέτοια περιστατικά πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να μιλάμε με άγνωστα άτομα και όταν κάποιος μας φαίνεται ύποπτος, μας στέλνει ή μας ζητάει να του στείλουμε εμείς ακατάλληλο περιεχόμενο τον μπλοκάρουμε κατευθείαν. Ακόμα και αν κάποιος γνωστός μας, μας ζητάει να του στείλουμε ευαίσθητο περιεχόμενο, όπως είναι οι γυμνές φωτογραφίες και τα βίντεο, δεν το κάνουμε. Αν επηρεαστούμε και φτάσουμε στο σημείο να στείλουμε τέτοιο περιεχόμενο και ο παραλήπτης μάς εκβιάζει ότι θα δημοσιεύσει το συγκεκριμένο υλικό, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του αλλά επικοινωνούμε και ενημερώνουμε άμεσα τις αρχές και τους γονείς μας καθώς και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), στο 2152151011, αν χρειαζόμαστε περαιτέρω συμβουλές και βοήθεια. 

Τέλος, τέτοιου είδους περιστατικά εκβιασμού και εκμετάλλευσης είναι δυστυχώς πολύ συχνά στις μέρες μας, διότι το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Όμως, μπορούμε να προστατευτούμε με τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε.

 

Πηγή:

https://www.skai.gr/news/greece/mykonos-17xronos-ekviaze-12xroni-kai-tin-oikogeneia-tis-me-pornografiko-yliko