Εγκλήματα, Κοινωνία, Παιδιά

Παιδεραστία, η μάστιγα που υπονομεύει ολόκληρη την κοινωνία

Δεν πρόκειται για ένα νέο εγκληματικό φαινόμενο η παιδεραστία αλλά για μια χρόνια κοινωνική παθογένεια που πλήττει και την ελληνική κοινωνία. Οι επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παιδεραστίας και της παιδοφιλίας στις μέρες μας, καθώς και τα κυκλώματα που κακοποιούν ανήλικα παιδιά με σκοπό το κέρδος και την σεξουαλική ικανοποίηση διεστραμμένων, λαμβάνει ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις.

Η παιδεραστία και η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών είναι από τα απεχθέστερα και πιο νοσηρά εγκλήματα της κοινωνίας μας. Με τον όρο παιδοφιλία περιγράφουμε την διαταραχή που περιλαμβάνει έντονες και επαναλαμβανόμενες ερωτικές τάσεις και φαντασιώσεις για ένα παιδί που δεν έχει φτάσει ούτε στην εφηβική ηλικία. Η παιδοφιλική συμπεριφορά μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές όπως, με την επίδειξη γενετικών οργάνων στο παιδί, φιλιά, αγκαλιές, με ερωτικό τρόπο άγγιγμα των γενετικών οργάνων του παιδιού και προσπάθεια για ερωτική με το παιδί.

Η αθωότητα των παιδιών δοκιμάζεται έντονα από τις προβληματικές προσωπικότητες των ενηλίκων, οι οποίοι είναι αυτοί που ευθύνονται αποκλειστικά, που έχουν το πρώτο και τελευταίο ρόλο. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κακοποιούνται κατά κύριο λόγο από συγγενικά τους πρόσωπα, το 75% των δραστών για παιδοφιλία είναι άτομα του συγγενικού ή ευρύτερου περιβάλλον του παιδιού.

Τα στατιστικά στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν πως το 70% των δραστών είναι Έλληνες και το 30% αλλοδαποί. Το 40% αυτών βρίσκεται στην ευρύτερη οικογένεια του παιδιού (πατέρας, πατριός, θείος, νονός), το 50% βρίσκεται στο περιβάλλον του παιδιού (οικογενειακός φίλος, δάσκαλος, προπονητής) και μόνο το 10% των δραστών είναι άγνωστοι στο παιδί. Ως προς τα θύματα, το 35% αυτών είναι αγόρια και το 65% κορίτσια. Τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή και κοινωνική κατηγορία τόσο ευάλωτη, μια κατηγορία υψηλού κινδύνου θυματοποίησης, σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής και εργασιακής.                     

Σκιαγραφημένο προφίλ παιδεραστή δεν υπάρχει, θα μπορούσε ο κάθε ένας να είναι δράστης, θα μπορούσε να  προέρχεται από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, θρησκεία και επάγγελμα. Οι παιδεραστές όμως επιλέγουν κατά κύριο λόγο επαγγέλματα και δραστηριότητες  που θα τους φέρουν κοντά σε παιδιά. Άνθρωποι που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα ενός παιδιού (γυμναστική, χορός, ξένες γλώσσες), δάσκαλοι και καθηγητές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοτόπους και παιχνίδια που χρησιμοποιούν παιδιά ώστε να τα προσεγγίσουν πιο εύκολα. Αναζητούν ακόμη τα θύματα τους στο οικογενειακό περιβάλλον και σε κάποιες περιπτώσεις κακοποιούν και τα ίδια τους τα παιδιά. Η αιμομιξία είναι η πιο αποκρουστική και άρρωστη μορφή παιδεραστίας. Είναι ένα έγκλημα που μας ταράσσει όλους στο άκουσμα της αλλά δυστυχώς υπάρχει και οι διαστάσεις τις μόνο ασήμαντες δεν είναι. Έρευνα στις Η.Π.Α αναφέρει πως το 5 – 28 % των κοριτσιών είναι θύματα αιμομιξίας, Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως το δίδυμο πατέρας – κόρης.

Τα παιδιά που κακοποιούνται παρουσιάζουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, κλαίνε εύκολα, είναι απαιτητικά και εμφανίζουν νευρικότητα. Σε επαφές με τρίτους είναι επιφυλακτικά και καχύποπτα. Το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα στιγματισμού, απομονώνεται και δυσκολεύεται να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις.

Συμβουλές  προς τα παιδιά :

  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου αγγίζει τα γενετικά όργανα, εκτός και μόνο εάν πρόκειται για ιατρική επίσκεψη σε γιατρό.   
  • Κανένα δεν έχει το δικαίωμα να σου ζητάει να κρατάς κάτι μυστικό ή κρυφό από τους γονείς σου.
  • Πες ΌΧΙ:

Όταν κάποιος σε φέρνει σε δύσκολη θέση για να κάνεις κάτι που θεωρείς λάθος. 

Όταν θέλει να σε αγγίξει κάπου δεν θέλεις.                                                                                        

Όταν κάποιος μεγάλος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις άβολα ή πονάς.

Συμβουλές προς τους γονείς:

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι οι γονείς να χτίσουν μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους, στην οποία εκείνο θα νιώθει ελεύθερο να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Επίσης, αντί να προσπαθούν οι γονείς να εντοπίσουν ένα παιδόφιλο, να κάνουν το παιδί τους δυσκολότερο στόχο για τον επίδοξο παιδόφιλο, ο οποίος προτιμά τα ευάλωτα παιδιά. Τέλος μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από μικρή ηλικία να μαθαίνουν στα παιδιά τους να διαχειρίζονται το σώμα τους.

Πηγές:

www.protothema.gr

www.tessachristodoulou.gr