Κρυπτονομίσματα, Κυβερνοασφάλεια

Όσο οι τράπεζες αγοράζουν bitcoins, ποιος άλλος θεωρείται “bitcoin whale” ;

Μεταφράζει η Ναταλία Μανανά

Η τιμή του bitcoin κοντεύει να φτάσει τα πιο υψηλά της επίπεδα, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των “γιγάντων” της αμερικανικής οικονομίας.

Εταιρείες επενδύσεων όπως η Grayscale, η BlackRock και η Fidelity επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά του άστατου διαδικτυακού κεφαλαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτά τα ισχυρά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε “bitcoin whales” (Ως bitcoin whale θεωρείται κάποιος που έχει στην κατοχή του περισσότερα από 10000 bitcoin στο διαδικτυακό του πορτοφόλι). Εξαιτίας του συστήματος του bitcoin μπορούν να υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. 19 εκατομμύρια έχουν δημιουργηθεί, αλλά πολλά είναι ήδη διαμοιρασμένα και πιθανότατα εκτός της αγοράς.

Οπότε ποιοι άλλοι οργανισμοί ή άτομα είναι bitcoin whales και τι σημαίνει αυτή η αλλαγή του πλούτου για τη διαδικτυακή ισοτιμία που δημιουργήθηκε αρχικά ως ομότιμο διαδικτυακό συνάλλαγμα;

Τα παρακάτω στοιχεία είναι εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν από άμεση έρευνα και δημοσιευμένες πληροφορίες, αλλά θα μπορέσουν να δώσουν μια σωστή απεικόνιση του πως διανέμεται το bitcoin. Η συλλογή δεδομένων τερματίστηκε το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου.

Bitcoins που χάθηκαν για πάντα

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσα bitcoins έχουν χαθεί για πάντα ποικίλλουν μεταξύ τριών με έξι εκατομμυρίων. Τα bitcoins μπορεί να χαθούν λόγω του ότι οι άνθρωποι ξεχνάνε τις πληροφορίες του διαδικτυακού τους πορτοφολιού – δεν υπάρχει εξυπηρέτηση πελατών του Bitcoin. Απλά ρωτήστε τον James Howells, ο οποίος έχασε 8000 bitcoins σε ένα σκληρό δίσκο που πέταξε στην Ουαλία.

Κάποια από αυτά τα χαμένα bitcoins μπορεί να προέρχονται από εγκαταλελειμμένες εγκληματικές ενέργειες που έμειναν στη μέση. Σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα στην Elliptic, 3.15 εκατομμύρια bitcoins έχουν μείνει αδρανή για 10 χρόνια ή και παραπάνω. Κάποιοι αναλυτές – όπως οι ερευνητές από την Chainalysis – αναφέρουν πως τα bitcoins που δεν έχουν μετακινηθεί μέσα σε διάρκεια 5 ετών μπορεί επίσης να χαθούν. Οπότε εκατομμύρια ακόμη bitcoins μπορεί να να προστεθούν στη λίστα με τα απολεσθέντα.

Μια κατά προσέγγιση εκτίμηση που έχει συμφωνηθεί από κοινού είναι τα 3.5 εκατομμύρια. Όμως, 1.1 εκατομμύρια από αυτά τα αδρανή νομίσματα είναι πιθανό να ανήκουν στον ανώνυμο δημιουργό του bitcoin, οπότε μπορούμε να βγάλουμε αυτό το ποσοστό εκτός της εξίσωσης. Μια συντηρητική εκτίμηση για τα χαμένα νομίσματα λοιπόν είναι περίπου 2.4 εκατομμύρια, ή το 11% του συνολικού ποσοστού των bitcoins.

Κρυπτο – συναλλαγές

Τα ανταλλακτήρια ισοτιμίας κρυπτονομίσματος λειτουργούν σαν τράπεζες για τους χρήστες. Μπορεί κάποιος να αλλάξει τα χρήματά του, όπως το δολάριο ή τη λίρα με bitcoin ή άλλα διαδικτυακά νομίσματα. Ερευνητές της Κ33 εκτιμούν πως περίπου 2.3 εκατομμύρια bitcoins κρατούνται από τα ανταλλακτήρια, είτε εκ μέρους των πελατών είτε σε μορφή επιταγών στη διαδικασία να εξαργυρωθούν. Η Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου και εκτιμάται ότι έχει περίπου 550000 bitcoins – ακολουθούμενη από τη Bitfinex (με 403000), την Coinbase (με 386000), τη Robinhood (με 146000) και την OKX (με 126000). Στο σύνολο πιστεύεται πως τα ανταλλακτήρια κρατούν περίπου το 11% του συνολικού ποσοστού bitcoin.

Το να αφήνει κάποιος τα νομίσματά του σε ανταλλακτήρια ωστόσο μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη, όπως για παράδειγμα με την κατάρρευση της FTX που άφησε τους πελάτες της χωρίς πρόσβαση στα νομίσματά τους. Κάποιοι οπαδοί του bitcoin είναι ανήσυχοι σχετικά με το πόσο μπορεί κάποιος να βασιστεί σε μεγάλα και αυξανόμενα ρυθμισμένα και νομικά συμβατά ανταλλακτήρια και κατά πόσο αυτό έρχεται σε κόντρα με το ύφος του bitcoin, που είναι χωρίς έδρα και εγκατάσταση.

Ανώνυμοι “whales”

Ένας bitcoin whale είναι κάποιος που έχει στο διαδικτυακό του πορτοφόλι πάνω από 10000 bitcoins. Η ιστοσελίδα Bitinforcharts χρησιμοποιεί δημόσια αρχεία blockchain ( αποκεντρωμένο καθολικό σύστημα που διασφαλίζει την ασφάλεια και ποιότητα συναλλαγών μεταξύ δυο μερών στο διαδίκτυο) για να διατηρεί μια “ΛΙΣΤΑ ΠΛΟΥΣΙΩΝ BITCOIN” από τα 100 πλουσιότερα διαδικτυακά πορτοφόλια και υπάρχουν περίπου 80 πορτοφόλια με 10000 νομίσματα ή και παραπάνω, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι ανώνυμοι. Το να έχει κάποιος στην κατοχή του ένα από αυτά τα πορτοφόλια θα τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι πορτοφόλια ανθρώπων ή οργανισμών που εμφανίζονται αλλιώς στα παραπάνω γραφήματα αλλά δεν θα γίνει γνωστό, εκτός αν ένας ερευνητής κάνει τη σύνδεση ή ο whale αποφασίσει να αποκαλυφθεί. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, οι μεγάλοι whales αντιστοιχούν περίπου στο 8% του συνολικού ποσοστού των bitcoins.

Bitcoins που μένουν για εξόρυξη

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το bitcoin προϋποθέτει πως μπορεί να υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα. Κάθε νόμισμα πρέπει να εξορυχθεί χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο από βοηθητικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι υπολογιστές – που συχνά ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης bitcoin – λειτουργούν σαν τεχνολογικοί λογιστές που ελέγχουν και ασφαλίζουν τις συναλλαγές των bitcoin.

Μέσα στη διάρκεια του χρόνου, το ποσό των νομισμάτων που έχουν δοθεί ως επιβράβευση της εξόρυξης έχει αυτόματα μειωθεί και τον Απρίλιο θα μοιραστεί ξανά, μειώνοντας το απόθεμα των νέων νομισμάτων ακόμη παραπάνω. Υπάρχει ακόμη περίπου 7% των νομισμάτων που περιμένουν εξόρυξη και υπολογίζεται ότι το τελευταίο bitcoin θα δημιουργηθεί το 2140.

Satoshi Nakamoto, ο δημιουργός του Bitcoin

Ο ανώνυμος δημιουργός του bitcoin “κρατά” περίπου 1.1 εκατομμύρια bitcoins σε πορτοφόλια, τα πρώτα που δημιουργήθηκαν, το 2009. Κανένα από τα νομίσματα δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και χρόνια και κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο Satoshi – ή ακόμη και αν αυτός/ αυτή/ αυτοί είναι ακόμη ζωντανοί. Αν βρίσκεται ακόμα εν ζωή – και οι εκτιμήσεις είναι σωστές- τότε αυτό θα καθιστούσε το Satoshi Nakamoto κατά προσέγγιση τον 22ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Αυτό το απόθεμα είναι περίπου το 5% του συνολικού ποσοστού των bitcoin.

Ρυθμιστικές εταιρείες επενδύσεων  

Τον Ιανουάριο, οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν σε ρυθμιστικές εταιρείες επενδύσεων να ξεκινήσουν την πώληση νέων οικονομικών προϊόντων συνδεδεμένων με το bitcoin, με το όνομα Spot Bitcoin ETFs. Στα μέσα του Φεβρουαρίου, οι γίγαντες των επενδύσεων που αιτήθηκαν την έναρξη του ETF ξεκίνησαν να αγοράζουν bitcoin κατά χιλιάδες, αφού όλοι, από αντισταθμιστικά κεφάλαια μέχρι και χρηματηστιριακοί έμποροι αγόρασαν ETFs για να στοιχηματίσουν στην τιμή του bitcoin, χωρίς να χρειάζεται να έχουν στην κατοχή τους κανένα νόμισμα.

Σύμφωνα με το K33 Research, 933000 νομίσματα είχαν ήδη κατανεμηθεί ή αγοραστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και κρατούνται μέχρι σήμερα από τα ιδρύματα για τα νέα οικονομικά προϊόντα. Αναλυτές της K33 πιστεύουν ο μεγαλύτερος κάτοχος είναι η Grayscale, που ξεκίνησε ως επενδυτική εταιρεία ψηφιακής ισοτιμίας. Υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή της περίπου 450000 bitcoin. Άλλοι γίγαντες είναι η BlackRock 9150000) και η Fidelity (102000).

Οι περισσότεροι οπαδοί του κρυπτονομίσματος γιορτάζουν την άνοδο της προσωπικής τους περιουσίας που οφείλεται στην οικονομική εγκαθίδρυση που διαρκώς αυξάνει την αξία του bitcoin λόγω αυξημένης ζήτησης. Κάποιοι όμως έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ενοποίηση δύναμης και πλούτου μέσα στο καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα που το ίδιο το bitcoin δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει. Αυτοί οι οικονομικοί γίγαντες πλέον κρατούν το 4.5% όλων των νομισμάτων. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι θα πίστευε ο Satoshi Nakamoto αν και όταν οι τράπεζες τον/την ανατρέψουν στα αποθέματα bitcoin. 

Επιβολή του νόμου

Οι αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο συχνά κάνουν συλλήψεις συμμοριών κυβερνο-εγκλήματος ή παράνομων αγορών, αποκτώντας τεράστια αποθέματα bitcoin κατά τη διαδικασία αυτή. Έχουν υπάρξει τρεις μεγάλες κατασχέσεις bitcoin από τις ΗΠΑ από το 2020. Κάποια στιγμή θα δημοπρατηθούν, αλλά σύμφωνα με έρευνα του 21.co τα κεφάλαια έχουν μείνει στα διαδικτυακά πορτοφόλια και δεν έχουν μετακινηθεί, οπότε υπάρχουν περίπου 200000 bitcoin από τις συλλήψεις. Η Arkham Intelligence επίσης συνέδεσε μια διεύθυνση ενός πορτοφολιού bitcoin που περιέχει ακόμη 30000 νομίσματα με τη σύλληψη των ΗΠΑ από τη μαύρη αγορά Silk Road. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή του 61000 bitcoins από μια μεγάλη σύλληψη το 2018 και υπολογίζεται ότι η γερμανική αστυνομία έχει ακόμη 50000νομίσματα από μια πρόσφατη επιχείρηση.

MicroStrategy, εταιρεία software    

Το 2020 o επιχειρηματίας δημιουργίας λογισμικού Michael Saylor, έπεισε την εταιρεία software του να ξεκινήσει την αγορά όσο περισσότερων bitcoin μπορούσε και γιορτάζει κάθε αγορά με ένα tweet που ξεχωριστά γίνεται viral με τους οπαδούς του crypto. Η MicroStrategy, μαζί με τις θυγατρικές της, πλέον κατέχει περίπου 193000 bitcoins και είναι ο μεγαλύτερος μόνος ιδιοκτήτης οργανισμού του ψηφιακού νομίσματος.

Block One, εταιρεία crypto-software  

Το 2020, ο CEO των δημιουργών της crypto-software εταιρείας Block One έκανε ένα tweet σχετικά με το ότι η εταιρεία του έχει συνεχίσει να αγοράζει bitcoins έπειτα από την αρχική της αγορά των 140000. Οπότε και το πραγματικό νούμερο είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο. Η εταιρεία δεν απάντησε στο email μας.

Mt Gox, νομίσματα που χάθηκαν σε περίπτωση παραβίασης

Μέσα σε μια αναστάτωση από καταστροφικές διαδικτυακές επιθέσεις και ατυχήματα, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος του κόσμου, η Mt Gox, έχασε περίπου 850000 bitcoins το 2011. Ο Mark Hunter, ο συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με αυτό, αναφέρει πως υπάρχει ακόμη σύγχυση σχετικά με το τι έγινε με τα νομίσματα, αλλά υποτίθεται ότι η πλειοψηφία έχει μεταπωληθεί στην ανοιχτή αγορά από τους κλέφτες.

Ωστόσο, 80000 bitcoins υπάρχουν ανέγγιχτα σε μια πλέον γνωστή διεύθυνση πορτοφολιού, ξεκινώντας με το “1Feex”. Αυτό το απόθεμα πιθανόν να μην ανακτηθεί ή μετακινηθεί ποτέ. Ακόμη 2600 bitcoins επίσης καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του χάους. Κάποιοι από τους πελάτες που έχασαν τις οικονομίες τους λόγω της διαδικτυακής επίθεσης έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν πίσω ένα μέρος των νομισμάτων που ανακτήθηκαν.

Οι δίδυμοι Winklevoss, επενδυτές

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσα bitcoin έχουν στην κατοχή τους τα αδέρφια Winklevoss, αλλά σε μια συνέντευξη το 2017 με τη New York Times οι δίδυμοι αποκάλυψαν πως έχουν περίπου 70000 και δεν έχουν πουλήσει κανένα.

Tether, εταιρεία κρυπτονομίσματος

Η Tether είναι από μόνη της ένα token γνωστό ως σταθερό νόμισμα, αλλά η εταιρεία από πίσω αγοράζει bitcoins εδώ και χρόνια ως κομμάτι του αποθέματός της. Αυτοί που παρακολουθούν την εταιρεία εκτιμούν πως έχει περίπου 67000 bitcoins μετά από έναν έλεγχο λογαριασμών τον Ιανουάριο που δημοσιεύθηκε και έλεγε πως η εταιρεία έχει το αντίστοιχο ποσό των δολαρίων σε bitcoins.

Δημόσια καταγεγραμμένοι bitcoin miners

Εταιρείες εξόρυξης bitcoin έχουν αποθήκες γεμάτες με υπερ-υπολογιστές, που κάνουν ανίχνευση για να κρατήσουν σε ενημερότητα τις δημόσιες συναλλαγές. Σε αντάλλαγμα με τη δουλειά, το σύστημα του bitcoin αυτόματα τις επιβραβεύει με bitcoins σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Η εξόρυξη bitcoin είναι αμφιλεγόμενη εξαιτίας του περιβαλλοντικού κόστους του να δουλεύουν συνεχώς οι υπολογιστές και της διαδικασίας της ψύξης τους. Έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο με το χρόνο να εξορύξει κάποιος επιτυχώς bitcoins, οπότε οι μεγάλες εταιρείες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι εξόρυξης bitcoin ανά τον κόσμο.

Πολλές από αυτές δεν είναι γνωστές, αλλά σύμφωνα με έρευνα της K33 οι μεγαλύτερες 8 δημόσια καταγεγραμμένες έχουν περίπου 40000 bitcoins. Οι μεγαλύτερες περιλαμβάνουν τη Marathon (16000), τη Hut8 (9000) και τη RIOT (7600). 

Tim Draper, Επενδυτής

Ο Αμερικανός επενδυτής κεφαλαίου Tim Draper έγινε πρωτοσέλιδο το 2014 όταν αγόρασε 30000 bitcoins που είχαν κατασχεθεί από την αστυνομία από τη Silk Road και δημοπρατήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Τότε του κόστισαν 17 εκατομμύρια δολάρια. Αν και δεν δηλώνει πόσα έχει τώρα στην κατοχή του, ανέφερε στην ιστοσελίδα Protos το 2022 ότι δεν πούλησε κανένα και συνεχίζει να αγοράζει bitcoins, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το απόθεμά του έχει αυξηθεί σημαντικά.

Michael Saylor

Ο ιδρυτής της Microstrategy έκανε μια δημοσίευση στο Tweeter τον Οκτώβρη του 2020 ότι έχει στην κατοχή του 17700 bitcoin. Είναι πιθανό να είναι περισσότερα μέχρι τώρα.

Tesla, εταιρεία

Τα τριμηνιαία έσοδα της Tesla στο τέλος του 2023 δεν ανέφερε καμία αλλαγή στα οικονομικά της αναφορικά με το απόθεμά της σε bitcoins. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η εταιρεία έχει ακόμη στην κατοχή της λίγο πάνω από 9700 bitcoins. Το 2021, η εταιρεία του Elon Musk αγόρασε παραπάνω από 40000 νομίσματα, αλλά πούλησε την πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια.

Block, πληρωμές και η εταιρεία κρυπτο-τεχνολογίας

Η Block, η εταιρεία πληρωμών του Jack Dorsey, ιδρυτή του Tweeter, ήταν εδώ και πολύ καιρό crypto-backer ( η διαδικασία της δημοσίευσης block στο blockchain). Στην τελευταία αναφορά εσόδων, αναφέρεται πως είχε περίπου 8038 bitcoin για επενδυτικούς σκοπούς.

Peter Thiel, επενδυτής

Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που έχει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, αλλά το 2023 η εταιρία ξεκίνησε να αγοράζει bitcoins – έχοντας ξοδέψει 100 εκατομμύρια συνολικά μέχρι σήμερα. 
 
El Salvador, η χώρα

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Αμερικής, που αγαπά το bitcoin, ξεκίνησε να αγοράζει bitcoin με δημόσια χρήματα ως ένα μέρος ενός αμφιλεγόμενου επενδυτικού πλάνου για τη χώρα του το 2021.Ο αριθμός των bitcoin έχει εκτιμηθεί από τις δημοσιεύσεις του στο Tweeter από τον Ολλανδό ερευνητή Elias, ο οποίος έχει μια ιστοσελίδα που ανιχνεύει το portfolio. Στα δημόσια αρχεία δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό που έχει αγοραστεί ή σε τι αξία.

Οι άνθρωποι

Μια κατά προσέγγιση εκτίμηση για το ποσό των Bitcoin που έχει στην κατοχή του ο γενικός πληθυσμός είναι αυτό που μένει – 10.5 εκατομμύρια bitcoin. Αυτό είναι περίπου το 50% όλου του ποσοστού των bitcoin που υπάρχουν σήμερα αν αφαιρέσεις τα προαναφερθέντα. Αυτός ο αριθμός θα είναι υψηλότερος αν λάβει κανείς υπόψη του τα νομίσματα που κρατούνται στις συναλλαγές, αφού τα περισσότερα από αυτά κρατούνται επίσης από το γενικό πληθυσμό. Θα μπορούσε ωστόσο αυτό το νούμερο να είναι χαμηλότερο αν ο αριθμός των χαμένων νομισμάτων είναι υψηλότερος ή αν το ποσό των νομισμάτων που κατέχουν οι bitcoin whales είναι μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζουμε.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους, ατομικά, bitcoins, αλλά η εταιρία κρυπτο-τεχνολογίας River έχει υπολογίσει πως η Bitcoin είχε 81.7 εκατομμύρια χρήστες τον Ιούνιο του 2023, ή το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έρευνες δείχνουν πως το τελευταίο κύμα αύξησης στην αξία του bitcoin δεν έρχεται γιατί ανεξάρτητοι επενδυτές αγοράζουν bitcoin. Αναλυτές της IntoTheBlock αναφέρουν πως οι bitcoin whales όπως οι μεγάλες τράπεζες ανεβάζουν την τιμή και τη ζήτηση – όχι αύξηση στο απλό κοινό που στρέφεται σε αυτό τον τρόπο άμεσης συναλλαγής ψηφιακού νομίσματος.

 
Πηγή: 

https://www.bbc.com/news/technology-68434579