Social Media, Γονείς, Έφηβος, Οικογένεια, Παιδιά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το παιδί σας δημιουργήσει λογαριασμό στα social media

Γράφει η Λουκία Χαρίτογλου, φοιτήτρια ψυχολογίας

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη των παιδιών σήμερα να χτίσουν τον δικό τους διαδικτυακό κόσμο. Τα social media έχουν μπει στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αντιδρούν στις επιπλήξεις των γονιών τους σε ό,τι αφορά την πολύωρη ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως αυτός ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης από τους γονείς; Πώς θα καταφέρουν να βρουν τη λεγόμενη χρυσή τομή, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τσακωμοί και το παιδί να κατακτήσει τη «διαδικτυακή ωριμότητα» που χρειάζεται για να είναι ασφαλές;

Ας ξεκινήσουμε από το πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των γονέων όσον αφορά τα social media και το παιδί τους. Κακά τα ψέματα το διαδίκτυο ελλοχεύει διαφόρων ειδών κινδύνους για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά τα οποία πλέον ξεκινούν και δημιουργούν λογαριασμός στο facebook στο instagram κλπ από αρκετά μικρές ηλικίες, πριν ακόμα φτάσουν στις τάξεις του γυμνασίου. Η γραμμή ανάμεσα στην φυσιολογική χρήση και στον διαδικτυακό εθισμό είναι λεπτή και εύκολα ξεπερνιέται αν ο γονέας δεν θέσει τα όρια του εξ’ αρχής. Το παιδί διακατέχεται από περιέργεια σε αυτές τις ηλικίες και μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από τον γοητευτικό κόσμο των social media. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάει στο διαδίκτυο, τόσο πιο πολλά πράγματα ανακαλύπτει. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα βρεθεί μπροστά του βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο είναι δύσκολο να φιλτράρει από μόνο του και έτσι να ενστερνιστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεικνύουν ακόμα μία όμορφη και ιδεατή εικόνα προς τους άλλους, η οποία απέναντι στα παιδιά ενδέχεται να φαίνεται πλήρως αληθινή και έτσι να δημιουργήσουν λάθος πρότυπα όσον αφορά την εμφάνιση τους, τα ενδιαφέροντα, ακόμα και τους τρόπους συμπεριφοράς στις παρέες τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιάσουν με τους περισσότερους, υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές με συνέπεια να χάνουν κομμάτια της ταυτότητας τους την οποία σε εκείνες τις ηλικίες έχουν αρχίσει να δομούν. Όταν το παιδί δεν ταιριάξει με τα συγκεκριμένα πρότυπα κινδυνεύει η ταυτότητα του να δεχτεί «επίθεση» από  συνομήλικους, μέσω αρνητικών σχολίων για δικές του δημοσιεύσεις που έχει κάνει. Επίσης, σε ότι αφορά την πιο επικίνδυνη πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συχνό φαινόμενο δυστυχώς πλέον αποτελεί η αποπλάνηση των ανηλίκων μέσω μηνυμάτων.

Πολλές φορές ενήλικες με ψεύτικα προφίλ προσπαθούν να αποπλανήσουν τα παιδιά δελεάζοντάς τα με απώτερο σκοπό να τους εμπιστευτούν και έτσι και να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικώς. Οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει αρχικά να λάβουν προληπτικά μέτρα, που παρέχονται από τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα όλοι οι λογαριασμοί μπορούν με μια απλή ρύθμιση να γίνουν ιδιωτικοί παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα των παιδιών. Το Facebook πιο συγκεκριμένα, έχει λάβει δράση για την προστασία των παιδιών, αφαιρώντας φωτογραφίες με υλικό που παραβίαζαν την πολιτική του αφού εξέθεταν τα παιδιά στη θέαση γυμνού περιεχόμενου. Τέλος, υπάρχουν πλέον εφαρμογές γονικού ελέγχου με τις οποίες ο γονέας μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του παιδιού του και να προλάβει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Και η απάντηση στο ερώτημά πώς οι γονείς θα καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ της απαγόρευσης και της σωστής χρήσης, είναι το όριο. Η πλήρης απαγόρευση φέρνει αντιδράσεις και έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα ήταν καλό οι γονείς να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους και να τους εκφράσουν τους φόβους τους. Πιο συγκεκριμένα, θα ωφελούσε να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές ως προς την ηλικία έναρξης, δημιουργίας λογαριασμών στα social media, όπως και για το πόσο χρόνο ημερησίως θα έχουν τα παιδιά στη διάθεσή τους για να ασχοληθούν με το διαδίκτυο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα πλεονεκτήματα που έχει για το κάθε παιδί η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα στον τομέα της κοινωνικοποίησης, καθώς δεν είναι σπάνια περίπτωση να έχει βοηθηθεί στην εύρεση φίλων, τους οποίους από κοντά ίσως να μην είχε το θάρρος να πλησιάσει. Επομένως ας μην μένουμε μόνο στους κινδύνους του διαδικτύου, αφού μπορεί μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο, να φανεί ωφέλιμο για το παιδί.

Πηγή: https://www.talcmag.gr/psixologia/paidi-k-social-media/