Apps, Τεχνολογία

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα eφαρμογή Tellonym και για την προστασία των παιδιών σας

Στην σύγχρονη εποχή, όπου όλοι σχεδόν οι έφηβοι έχουν ένα smartphone, ο εκφοβισμός δεν σταματά με τον χτύπο του τελευταίου κουδουνιού. Χάρη σε μερικές δημοφιλείς εφαρμογές, η επικοινωνία έχει γίνει πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως και πιο επικίνδυνη. Το Tellonym είναι η πιο πρόσφατη τέτοιου τύπου εφαρμογή που έχει φτάσει στα σχολεία. Εδώ λοιπόν οι γονείς μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα γι’ αυτό.

 

Τι είναι;
Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να ρωτούν και να απαντούν σε ερωτήσεις μεταξύ τους ανώνυμα, μια ιδέα που ελπίζουν οι δημιουργοί της να ενθαρρύνει την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση και επικοινωνία, αλλά η γνώμη των οι ειδικών δεν είναι και τόσο σύμφωνη. Το Tellonym (ένα παιχνίδι με τις λέξεις “tell on him”) είναι μια γερμανική εφαρμογή που χαρακτηρίζεται ως «το πιο ειλικρινές μέρος στο διαδίκτυο», όπου βλέπεις τι πιστεύουν οι φίλοι σου για σένα, απαντάς ανώνυμες ερωτήσεις, ρωτάς ακόμη και πράγματα που δε θα τολμούσες ποτέ πιο πριν! Αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 13 εκατομμύρια χρήστες και η εφαρμογή επιτρέπει τη σύνδεση με φίλους από λογαριασμούς Twitter, Instagram και Snapchat. Αυτοί οι φίλοι έχουν στη συνέχεια την ικανότητα να στέλνουν ανώνυμα μηνύματα καθώς και να απαντούν σε ανώνυμες ερωτήσεις. Η εφαρμογή διατίθεται με δωρεάν λήψη τόσο στο Apple App Store όσο και στo Google Play Store.

Πώς επιβλέπεται;

Η σελίδα της Tellonym στο App Store αναφέρει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 17 ετών, ενώ η σελίδα των όρων χρήσης της Tellonym στον ιστότοπο της δηλώνει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 13 ετών. Μια άλλη αστοχία παρατηρείται στις ανακοινώσεις ασφαλείας της εφαρμογής, όπου ο ιστότοπός της κατευθύνει τους αναγνώστες στους όρους χρήσης και τους κανόνες ασφαλείας μέσω ενός συνδέσμου ο οποίος οδηγεί τους χρήστες απλά σε ένα άδειο προφίλ, όπου δεν υπάρχει καμία πραγματική πληροφορία!

 

Γιατί οι γονείς οφείλουν να προβληματιστούν;

Όταν οι νέοι εκφοβίζονται, πρέπει αμέσως να ενημερώσουν έναν γονέα ή έστω έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης τους. Ίσως να είναι αμήχανοι, φοβισμένοι ή ακόμα και να αισθάνονται υπεύθυνοι με κάποιο τρόπο. Η ανωνυμία είναι το όλο ζήτημα του Tellonym, η οποία την καθιστά ιδανική πλατφόρμα για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

Η εφαρμογή μπορεί να έχει όρους χρήσης που απαγορεύουν το  προσβλητικό περιεχόμενο, αλλά αρκετοί είναι οι χρήστες που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους στη σελίδα “Αξιολογήσεις και κριτικές” της εφαρμογής. Ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μέσω της εφαρμογής και τη χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη. Σε διάφορα, μάλιστα, φόρουμ, οι γονείς συζητούν διάφορες απειλές που τα παιδιά τους έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Μιλήστε στα παιδιά σας. Κρατώντας τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές μπορεί να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανοιχτούν αν υποστούν βία ή αν γνωρίζουν κάποιον που έχει υποστεί. Να υποστηρίζετε το παιδί σας. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν παρακινούνται πάντα όταν μαθαίνουν ότι ένας μαθητής εκφοβίζεται.

Περιορίστε τα κοινωνικά μέσα. Εσείς ως γονέας, επιβάλλετε τους κανόνες και, κατά πάσα πιθανότητα, πληρώνετε και τον τηλεφωνικό λογαριασμό κάθε μήνα. Πρέπει να περιορίσετε το χρόνο και την πρόσβαση του παιδιού σε οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει και δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Όσα είναι αυτά που έχει να κερδίσει ένα παιδί από την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο άλλα τόσα και ίσως περισσότερα είναι αυτά που μπορεί να χάσει με μια λανθασμένη κίνηση!

 

Με πληροφορίες από Υahoo Lifestyle και Μashable