Cyber Crime, Ασφάλεια διαδικτύου, Εγκλήματα

Ορίζοντας τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο: Διακρίνοντας μεταξύ εγκλημάτων που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο και εγκλημάτων που υποστηρίζονται από τον κυβερνοχώρο

Γράφει η Άννα Μπαλώκα 

Τα εγκλήματα που υποστηρίζονται από τον κυβερνοχώρο και τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές κατηγορίες εγκληματικών δραστηριοτήτων που διευκολύνονται από την τεχνολογία. Η κατανόηση των διαφορών τους είναι ζωτικής σημασίας στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας και της επιβολής του νόμου.

Τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο είναι αδικήματα που μπορούν να διαπραχθούν μόνο με τη χρήση υπολογιστών, δικτύων υπολογιστών ή άλλων μορφών τεχνολογίας πληροφοριών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την πειρατεία, τη διάδοση ιών ή κακόβουλου λογισμικού. Τα εγκλήματα αυτά στοχεύουν άμεσα σε συστήματα πληροφορικής και εξαρτώνται εγγενώς από την ψηφιακή τεχνολογία. Συχνά διαταράσσουν, βλάπτουν ή αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και το  κίνητρό τους μπορεί να κυμαίνεται από το  οικονομικό κέρδος έως πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους.

Από την άλλη πλευρά, τα εγκλήματα με χρήση του κυβερνοχώρου είναι παραδοσιακά εγκλήματα που έχουν μετατραπεί σε κλίμακα ή μορφή με τη χρήση του διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανωνυμία του διαδικτύου, η ευκολία χρήσης και ο χωρίς σύνορα χαρακτήρας του είναι χαρακτηριστικά που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τα παλιά εγκλήματα (όπως κακοποίηση, απάτη, κλπ). Η εικονική πτυχή του κυβερνοχώρου επιτρέπει στους εγκληματίες να στοχεύουν θύματα σε όλο τον κόσμο από απόσταση και σε κλίμακα, κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο ή υπερβολικά δύσκολο σε ένα μη-ψηφιακό περιβάλλον, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταπολέμησή τους, την έρευνα και την δίωξη.  Σε αυτά περιλαμβάνονται η απάτη, η κλοπή ταυτότητας και η διαδικτυακή παρενόχληση. Ενώ τα εγκλήματα αυτά μπορούν να συμβούν στον φυσικό κόσμο, το διαδίκτυο ενισχύει σημαντικά το εύρος και τον αντίκτυπό τους. Για παράδειγμα, η απάτη διαπράττεται εδώ και αιώνες, αλλά το διαδίκτυο επιτρέπει στους απατεώνες να στοχεύουν τα θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο με εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”. Ομοίως, η παρακολούθηση και η παρενόχληση έχουν λάβει νέα διάσταση με την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών πλατφορμών.

Η βασική διαφορά έγκειται στη φύση των εγκλημάτων. Τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο γεννιούνται από την ψηφιακή εποχή και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την τεχνολογία. Αντίθετα, τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο είναι παραδοσιακά αδικήματα που υπερτροφοδοτούνται από την εμβέλεια και την ανωνυμία του διαδικτύου.

Η αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων απαιτεί διαφορετικές στρατηγικές. Τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο απαιτούν συχνά τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στην ασφάλεια της πληροφορικής, καθώς περιλαμβάνουν την κατανόηση πολύπλοκων ψηφιακών συστημάτων και δικτύων. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρειάζονται εξειδικευμένες μονάδες στον κυβερνοχώρο εξοπλισμένες με τις γνώσεις και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας. Για τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο, η προσέγγιση αφορά περισσότερο την προσαρμογή των παραδοσιακών τεχνικών έρευνας στο διαδικτυακό πλαίσιο. Η προσαρμογή αυτή περιλαμβάνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τις ψηφιακές πλατφόρμες για παραδοσιακά αδικήματα και τη συνεργασία με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών για τον εντοπισμό και την πρόληψη τέτοιων δραστηριοτήτων.

Και οι δύο τύποι εγκλημάτων θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την επιβολή του νόμου λόγω της ανωνυμίας που παρέχει το διαδίκτυο, των ζητημάτων δικαιοδοσίας που προκύπτουν από τον παγκόσμιο χαρακτήρα του διαδικτύου και του γρήγορου ρυθμού των τεχνολογικών αλλαγών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση απαιτεί διεθνή συνεργασία, συνεχή ενημέρωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων και συνεργασία μεταξύ διαφόρων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, των εταιρειών τεχνολογίας και των νομικών εμπειρογνωμόνων.

Εν κατακλείδι, ενώ τόσο τα εγκλήματα που βασίζονται στον κυβερνοχώρο όσο και τα εγκλήματα που εξαρτώνται από τον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν την τεχνολογία, διαφέρουν θεμελιωδώς ως προς τη φύση τους και την προσέγγιση που απαιτείται για την καταπολέμησή τους. Η κατανόηση αυτής της διάκρισης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στις διάφορες μορφές του.

ΠΗΓΕΣ:

https://ipprobe.global/2021/09/02/cyberenabledcrimevscyberdependentcrime/ 

https://www.internetsafetystatistics.com/cyberenabledcrimesvscyberdependentcrimes/