Σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει η μόδα των trends. Δηλαδή, κάποια πράξη ή οτιδήποτε άλλο γίνεται “viral” και αναπαράγεται από χιλιάδες κόσμο. Τα trends ποικίλλουν, από χορογραφίες και τραγούδια, μέχρι και κάποια που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ατόμου που τα πραγματοποιεί. Το πιο γνωστό από αυτά αποτελεί ίσως το challenge “blue whale” ή “γαλάζια φάλαινα”, όπως έγινε γνωστό στα μέρη μας, με χιλιάδες παιδιά θύματα. Υπήρχαν πολλές φήμες και διάφοροι φερόμενοι ως δημιουργοί του συγκεκριμένου trend, οι οποίοι κατέληξαν στη φυλακή.
Στη Μεγάλη Βρετανία, παιδιά έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να αναπαράγουν κάποια από αυτά τα trends. Συγκεκριμένα, ο γιος της Hollie Dance έχασε τη ζωή του μετά από τη συμμετοχή του σε μια φάρσα ή ένα πείραμα, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία. Ο 13 ετών γιος της Lisa Kenevan έχασε, επίσης, τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός challenge “πνιξίματος” που είχε πέσει στην αντίληψη του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μαζί με άλλες μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας παρόμοιων ενεργειών, όλες ενώνουν τις φωνές τους, ώστε να ενημερώσουν και να προστατεύσουν με τον τρόπο τους όλα τα παιδιά που κινδυνεύουν από τα trends των social media.
Η δουλειά που κάνουν είναι αξιοθαύμαστη, καθώς δίνουν ομιλίες σε σχολεία για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα βίντεο, ακόμα και αν στην αρχή μοιάζει ως κάτι απλό, χαριτωμένο και παιδικό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μια εξ αυτών. Επιπλέον, εφιστούν την προσοχή σε γονείς για τους κινδύνους του διαδικτύου και τους συμβουλεύουν να εκπαιδευτούν και να επιμορφωθούν ως προς τη χρήση του.
Πολλά σχολεία, οργανισμοί, ακόμα και το κράτος έχουν σταθεί στο πλευρό αυτών των γονέων και φροντίζουν το μήνυμά τους να φτάσει σε όλους, ώστε να μην υπάρξουν άλλα παιδιά θύματα. Σε αυτά τα πλαίσια, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας πέρασε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια εντός του διαδικτύου στην προσπάθειά της να περιορίσει μορφές λόγου που κρίνονται επικίνδυνες, όπως κάποια trends. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μηδενική ανοχή ως προς αυτά, ενώ οι επιχειρηματίες στους οποίους ανήκουν τα κοινωνικά δίκτυα δύνανται να καταδικαστούν, να κριθούν υπόλογοι και να τους επιβληθεί πρόστιμο αν δεν καταφέρουν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κατά των επικίνδυνων trends.
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι κίνδυνοι για ένα παιδί, μόνο λίγοι δεν είναι. Όχι μόνο ενδέχεται να πέσουν θύματα εκφοβισμού, grooming ή ghosting, αλλά, ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας δημοφιλών trends. Οι κίνδυνοι θα αυξάνονται, αν δε ληφθούν σοβαρά και αποφασιστικά μέτρα. Το Online Safety Act αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προστασία των παιδιών. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει εκεί. Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και των σπουδαίων αυτών γονέων θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι χώρες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Η προστασία των παιδιών δεν είναι υποχρέωση λίγων, αλλά, όλων μας.
Πηγή:
https://www.bbc.com/news/uk-england-essex-68086204
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).