Eπιμέλεια κειμένου: Mάριος Γιακουμάτος
Στους έφηβους αρέσει να συνομιλούν διαδικτυακά με ξένους. Κάποιες εφαρμογές τους το επιτρέπουν αυτό με την χρήση web κάμερας. Μάθετε πως να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές από αυτή την επικίνδυνη τάση.
Μία από τις πιο εκπληκτικές πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσον αφορά τους εφήβους, είναι η ευκαιρία να γνωρίσουν και να μιλήσουν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Αυτό αντιτίθεται σε έναν από τους πιο βασικούς κανόνες που μάθατε στο παιδί σας όταν ήταν μικρό, μην μιλάς σε αγνώστους. Το έφηβο παιδί σας μπορεί να γνωρίζει πως το να μιλάει σε ενήλικες αγνώστους, πρόσωπο με πρόσωπο, είναι επικίνδυνο υποστηρίζοντας πως δεν θα το έκανε ποτέ, στην πράξη όμως το να μιλάει με έναν ξένο ενήλικα στην οθόνη μοιάζει ασήμαντο. Μιλάμε σε δεκάδες χιλιάδες εφήβους κάθε χρόνο, και χωρίς εξαίρεση, λένε σε εμάς πως το να μιλάς με ένα ξένο αποτελεί μία πράξη επικίνδυνη, παρόλα αυτά είναι κάτι το οποίο συμβαίνει καθημερινά. Όταν ζητάμε να μας εξηγήσουν την προφανή ασυμφωνία ανάμεσα στο τι γνωρίζουν ότι είναι ασφαλές και στο τι εν τέλη πράτουν, η απάντηση είναι πως οι επιλογές στη πραγματική ζωή διαφέρουν από τις online επιλογές. Αυτός ο τρόπος σκέψης φαίνεται να έχει νόημα σε σχέση μ’ αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο καθημερινά. Όσον αφορά αν το περιεχόμενο ενός μηνύματος είναι σκληρό ή επώδυνο οι απαντήσεις από τις μικρές ηλικίες έχουν δείξει πως διαφέρει το περιεχόμενο και το ύφος μέσω μηνυμάτων από την εξ επαφής επικοινωνία. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες. Επιπόλαιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει σύγχυση σε καριέρες και σχέσεις ανθρώπων.
Πώς να διασαφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας;
Κωδικός προστασίας στο App Store
Το Omegle είναι ιστοσελίδα. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αφαιρέθηκε από το App Store. Σε περίπτωση που θέλετε το παιδί σας να μην έχει πρόσβαση στο Omegle, πρέπει να σιγουρευτείτε πως η ηλεκτρονική διεύθυνση του Omegle.com έχει μπλοκαριστεί. Υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα με το Omegle, όπως για παράδειγμα το Ome TV.
Ένας κωδικός προστασίας App Store θα αποτρέψει το παιδί σας από το να κατεβάσει το Ome TV όπως και άλλες επικίνδυνες εφαρμογές στις προσωπικές συσκευές σας.
Μιλήστε στο παιδί σας και φιλτράρετε τις διαδικτυακές σας επιλογές
Μιλήστε στο παιδί σας για αυτές τις εφαρμογές και εξηγήστε του ότι είναι επικίνδυνες. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές εμφανίζονται όταν τα παιδία συγκεντρώνονται σε σπίτια φίλων. Όταν το παιδί σας πηγαίνει σε σπίτι ενός φίλου του, οι γονείς αυτού του παιδιού έχουν φιλτράρει τις διαδικτυακές επιλογές που πιθανόν να έχουν πρόσβαση το παιδί τους και η παρέα του; Θα έπρεπε. Μοιραστείτε το με τους άλλους γονείς.
Μπορείτε να φιλτράρετε τις διαδικτυακές επιλογές στο δίκτυο του σπίτιου σας μέσω του OpenDNS.com (παροχή χωρίς χρέωση), του internet provider’s controls (επί πληρωμή παροχή) ή του router σας (και με χρέωση και χωρίς).
Ενεργοποιήστε τα Parental Controls
Θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσετε τα Parental Controls σε όλες τις συσκευές μόνο σε περίπτωση που θεωρείτε την επικοινωνία με το παιδί σας ελλειμματική και συντρέχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας.
Εκπαιδευτείτε
H Omegle είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Πάρτε μέρος στο στην Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition και μάθετε δωρεάν πώς να καθοδηγείτε το παιδί σας με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Σε περίπτωση πού επιθυμείτε να φέρετε τον Δεκάλογο της Ασφαλούς Πλοήγησης του CSI Institute στο σχολείο σας ή στον οργανισμό σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.
Με πληροφορίες από Cybersafetycop
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.