Ο ένατος ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει για όλο τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την ετήσια εκστρατεία που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι αφιερωμένη στην προώθηση της κυβερνοασφάλειας, μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε ψηφιακά θέματα και της παροχής επικαιροποιημένων πληροφοριών για τη διαδικτυακή ασφάλεια. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται εκατοντάδες δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων συνεδρίων, εργαστηρίων, εκπαιδεύσεων, διαδικτυακών σεμιναρίων, και παρουσιάσεων, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.
Η καμπάνια διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και πάνω από 300 εταίρους στα κράτη-μέλη, όπως τοπικές αρχές, κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, κέντρα μελετών, ΜΚΟ και επαγγελματικές ενώσεις.
Για το 2021, το γενικότερο θέμα είναι “Do your part. Be cybersmart.”, δηλαδή “Κάνε το καθήκον σου. Φέρσου έξυπνα στο διαδίκτυο.” Εάν ο καθένας κάνει το καθήκον του, εφαρμόζοντας ισχυρότερες πρακτικές διαδικτυακής ασφάλειας, ευαισθητοποιώντας την κοινότητα, εκπαιδεύοντας το ευρύ κοινό, ο κυβερνοκόσμος θα είναι ασφαλέστερος για όλους.
1η Εβδομάδα: Φερόμαστε έξυπνα στο διαδίκτυο (Be cyber smart)
Η πρώτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών κυβερνοασφάλειας κι επικεντρώνεται στη γενική διαδικτυακή ασφάλεια και το πώς θα διατηρήσουμε τα δεδομένα μας ασφαλή. Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά, όπως είναι η δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η χρήση ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μας και η ενημέρωση του λογισμικού μας.
2η εβδομάδα: Καταπολεμώντας το phishing (Fight the phish)
Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80 % των αναφερόμενων διαδικτυακών απειλών. Τη δεύτερη εβδομάδα, στόχος είναι να τονιστεί η σημασία του να είμαστε προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα μηνύματα στα social media, τα οποία προέρχονται από κάποιον άγνωστο. Σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κλικ σε τυχόν ύποπτα μηνύματα, συνδέσμους ή συνημμένα και φροντίζουμε να αναφέρουμε στις αρμόδιες αρχές οτιδήποτε κακόβουλο.
3η εβδομάδα: Εξερευνούμε. Ζούμε. Μοιραζόμαστε (Explore. Experience. Share)
H τρίτη εβδομάδα επικεντρώνεται στην εξερεύνηση επαγγελματικών ευκαιριών και σταδιοδρομιών στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Είτε πρόκειται για φοιτητές ή για ανθρώπους που αναζητούν αλλαγή σταδιοδρομίας, το δυναμικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας αναπτύσσεται ραγδαία και έχει θέση για όλους.
4η εβδομάδα: Η κυβερνοασφάλεια ως προτεραιότητα (Cybersecurity first)
Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα επικεντρώνεται στο πώς θα κάνουμε την διαδικτυακή ασφάλεια προτεραιότητά μας. Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει εκπαίδευση του προσωπικού στην κυβερνοασφάλεια και λήψη όλων των μέτρων προστασίας που απαιτούνται για να διατηρηθεί ο οργανισμός ασφαλής. Για τους απλούς χρήστες αυτό σημαίνει πως πρέπει να δρούμε με γνώμονα την ασφάλειά μας, κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο.
Πηγή: staysafeonline.org
Ονομάζομαι Βουρλιωτάκη Αγγελική και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια των σπουδών μου έχω παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην εγκληματολογία, ενώ τη συγκεκριμένη περίοδο παρακολουθώ διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την Ψυχολογία της Ποινικής Δικαιοσύνης από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Ασχολούμαι ενεργά με την αρθρογραφία και κάνω την πρακτική μου άσκηση στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, συμμετέχοντας στη συγγραφή άρθρων και στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.