Διαδίκτυο, Κοινωνία

Hacker’s List | Χακάρισμα κατά παραγγελία

Είναι ευρέως γνωστό πως ακούγοντας κανείς τον όρο χάκερ φαντάζεται κακοποιά στοιχεία που προκαλούν ζημιές και κλοπές μέσω του διαδικτύου. Βρέθηκε, όμως, ένας τρόπος εκμετάλλευσης των ικανοτήτων τους για καλό σκοπό, την ασφάλεια κρατικών ή εταιρικών διαδικτυακών δομών από εξωτερικές επιθέσεις. Μέσα από αυτή την ιδέα εκκολάφθηκε και μια ακόμη. Η επί πληρωμή πρόσληψη χάκερ από τον απλό πολίτη για την εκτέλεση διαφόρων αποστολών. Η πλατφόρμα που παρέχει αυτή την υπηρεσία ονομάζεται Hacker’s List. Ποια είναι, όμως, η συμβολή τους για το μέλλον του διαδικτύου; Μπορεί να πάει κάτι στραβά;

H αρτιγενής αυτή ιστοσελίδα λειτουργεί ως μεσίτης, φέρνοντας σε επαφή τον πελάτη με τον χάκερ που είναι έτοιμος να δεχθεί τα αιτήματα του πρώτου. Υπάρχει και η δυνατότητα να συναγωνιστούν οι χάκερς μεταξύ τους ώστε να γίνει η δουλειά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η διαδικασία αυτή γίνεται ανώνυμα με την ιστοσελίδα να κερδίζει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πελατών, κρατώντας ως εγγύηση τη καταβολή των χρημάτων στο χάκερ, ωσότου αυτός ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Με μια πρώτη, ευήθης ματιά ο σκοπός της ιστοσελίδας παρουσιάζεται αγαθός, καθώς οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν από τους χάκερς να ανακτήσουν πρόσβαση σε έναν παλιό τους λογαριασμό, να βρουν κάποιον ξεχασμένο κωδικό ή κάτι παρόμοιο. Για αυτόν το λόγο και η Hacker’s List παρουσιάζεται νόμιμη και επικυρωμένη, έχοντας την έδρα της στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, οι συνιδρυτές της αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους ονόματα, χωρίς αυτό να αποτελεί απαραίτητα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την εντιμότητα των χάκερς;

Ο λογαριασμός της ιστοσελίδας στο Twitter ισχυρίζεται ότι κινείται ανέκαθεν στα νόμιμα όρια, χωρίς καμία παραβίαση ή ύπουλη υπεκφυγή των νόμων. Μάλιστα, η ιστοσελίδα hackerforhirereview.com αξιολογεί τη ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι χάκερς.

Ακόμη και με αυτές τις επιπλέον εγγυήσεις, μπορεί να είναι κανείς ακράδαντα σίγουρος για την κατεύθυνση της ιστοσελίδας;

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου αφάνταστο να διαρρεύσουν κακοήθεις προτάσεις και με τη βοήθεια μιας γενναίας χρηματικής αμοιβής να πραγματοποιηθούν από ευμετάβλητους ηθικά χάκερς. Η αρχική τιμή ενοικίασης χάκερ ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ. Μια περαιτέρω χρηματική αύξηση θα μπορούσε σαφώς να ωθήσει κάποιον να το ξανασκεφτεί, ιδίως όταν η δυσκολία της δουλειάς ξεπερνάει μόνο τους ηθικούς φραγμούς. Έτσι, αντί να θέλει κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιον δικό του λογαριασμό στο Facebook ή το Instagram, θα μπορούσε με παραπάνω χρήματα να διεισδύσει σε έναν ξένο λογαριασμό.

Η νέα αυτή υπηρεσία δεν αποκλείεται να δημιουργήθηκε έχοντας μόνο το καλό των πελατών στο μυαλό. Όμως, κάθε τι μολύνεται και εξαγοράζεται με τη σωστή τιμή. Είναι απλώς θέμα χρόνου. Εδώ έρχεται να κρατήσει αντίσταση η εντιμότητα της υπηρεσίας με τον εξαγνισμό οποιασδήποτε κακοποιητικής δραστηριότητας που ενδεχομένως πέσει στην αντίληψή της.

Εν τέλει, η αγορά ενοικίασης υπηρεσιών χάκερ δεν προβλέπεται να αφανιστεί στο κοντινό μέλλον, εφόσον η προσφορά ανταποκρίνεται και η ζήτηση δεν εκλείπει. Η καινοτομία που εισάγει αυτή η υπηρεσία είναι η εκ των έσω ζημιά που μπορεί να προκαλέσει κανείς σε κάποιον γνωστό του και να ζητήσει την παραβίαση των λογαριασμών του.

Επομένως, τι μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευτεί περισσότερο;

Ασφαλώς και τίποτα παραπάνω από το να ακολουθεί τις οδηγίες κυβερνοασφάλειας που διασαλπίζονται έγκαιρα και υπεύθυνα από το CSI Institute (https://www.csii.gr/). Είναι φυσικό και επακόλουθο να έχει κανείς εχθρούς. Είναι ευθύνη, όμως, του καθενός να είναι ενήμερος και να φροντίζει για τη δική του διαδικτυακή υγιεινή. Το Hacker’s List παρέχει εύρωστες υπηρεσίες, αλλά για πόσο ακόμα;