Διαδίκτυο, Κοινωνία

Γιατί οι διαδικτυακές μας συνήθειες δεν είναι τόσο “πράσινες” όσο νομίζουμε;

Καθημερινά στέλνουμε δεκάδες μηνύματα, φωτογραφίες, video, emails, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες και σειρές, κάνουμε μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί πώς αυτές μας οι διαδικτυακές συνήθειες επηρεάζουν το περιβάλλον και τo αποτύπωμα άνθρακά μας (carbon footprint);

Όλες αυτές οι δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον, εκπέμποντας μερικά γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα ασύρματα δίκτυα που χρησιμοποιούμε. Ας αναλογιστούμε ακόμα πόση ποσότητα ενέργειας χρειάζονται τα κέντρα δεδομένων και οι διακομιστές, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το διαδίκτυο και να αποθηκεύουμε το περιεχόμενο το οποίο επιθυμούμε. 

Αν και η ενέργεια που απαιτείται για μία μεμονωμένη ενέργεια, όπως η αποστολή ενός email, είναι μικρή, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι πάνω 4,6 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. 

Το αποτύπωμα άνθρακα των ηλεκτρονικών μας συσκευών, του διαδικτύου και των συστημάτων που τα στηρίζουν είναι υπεύθυνο για περίπου το 3,7% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι η ίδια ποσότητα που παράγει η αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτή η ποσότητα εκπομπών προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025.

Αν μοιράζαμε τους -κατά προσέγγιση- 1,7 δισεκατομμύρια τόνους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπολογίζεται ότι παράγονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των ψηφιακών τεχνολογιών ανάμεσα σε όλες τους χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, αυτό θα σήμαινε ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για 414 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε να περιορίσουμε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κι αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες. 

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, ώστε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα που προέρχεται από το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες;

  • Αποφεύγουμε να ανανεώνουμε συχνά τον ηλεκτρονικό μας εξοπλισμό. Αγοράζουμε ηλεκτρονικές συσκευές, μόνο όταν οι προηγούμενες έχουν χαλάσει.
  • Όσον αφορά τα emails, στέλνουμε μόνο όσα είναι απολύτως απαραίτητα και αποφεύγουμε να στέλνουμε πίσω τυπικές απαντήσεις (π.χ. “Σας ευχαριστώ”, “Το έλαβα”, κ.λπ.). Επίσης, αντί για επισυναπτόμενα αρχεία θα μπορούσαμε να στέλνουμε τους συνδέσμους από την ιστοσελίδα που θέλουμε να μοιραστούμε. Τέλος, κάνουμε unsubscribe από λίστες email ή από newsletters διάφορων εταιρειών και περιοδικών που δε διαβάζουμε πια. 
  • Μειώνουμε τα πολλά και σύντομα μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτιμάμε τα λιγότερα και εκτενέστερα. 
  • Διαγράφουμε το ιστορικό αναζήτησής μας και τα άχρηστα αρχεία. 
  • Αποφεύγουμε να συνδέουμε την τηλεόραση με το διαδίκτυο για να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές σε streaming πλατφόρμες, καθώς καταναλώνεται ενέργεια για τη λειτουργία και των δύο.
  • Αποφεύγουμε την παρακολούθηση video πορνογραφικού περιεχομένου, διότι οι πορνογραφικοί λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της επισκεψιμότητας σε streaming video.
  • Χρησιμοποιούμε με σύνεση πλατφόρμες για streaming video (π.χ. Youtube). Δεν αφήνουμε να παίζει μουσική στο background, ενώ είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο ή όταν κοιμόμαστε. 
  • Παρακολουθούμε video σε χαμηλότερη ποιότητα. 
  • Προτιμάμε να βλέπουμε video, όταν συνδεόμαστε στο wifi και όχι από το κινητό με ασύρματη σύνδεση ή χρήση δεδομένων.
  • Μειώνουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε σε streaming παιχνίδια, καθώς καταναλώνουν πολλή ενέργεια. 
  • Απενεργοποιούμε τα αντίγραφα ασφαλείας στο cloud που δεν μας είναι απαραίτητα, καθώς και το αυτόματο κατέβασμα για τις ενημερώσεις εφαρμογών.

Αλλάζοντας σταδιακά τις διαδικτυακές μας συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά μας, κάνοντας έτσι τη διαφορά.

Πηγή: www.bbc.com