Επιμέλεια Λουκία Χαρίτογλου, φοιτήτρια ψυχολογίας
Η υπόθεση ξεκίνησε με την Hana Khan, η οποία έλαβε ενημερωτικό μήνυμα από φίλο της ότι είναι στην λίστα με τις μουσουλμάνες γυναίκες ”ως προσφορές” της ημέρας. Η εφαρμογή ”Sulli Deals” είχε μαζέψει φωτογραφικό υλικό από διάφορα προφίλ γυναικών και δημιούργησε ένα καινούριο, με 83 διαφορετικά ονόματα. Η πώληση φυσικά, ήταν μαϊμού και ο σκοπός των αναρτήσεων αυτών ήταν η υποβάθμιση και ταπείνωση των γυναικών αυτών που σαν κοινό χαρακτηριστικό είχαν την μουσουλμανική θρησκεία. ”Θέλουν να μας σιωπήσουν” είπε χαρακτηριστικά η Hana.
Το γεγονός σημάδεψε βέβαια τις περισσότερες γυναίκες από αυτές, οι οποίες φοβούνται για μελλοντική παρενόχληση, παρόλο που η εφαρμογή καταργήθηκε μετά από παράπονα. Στο twitter έγινε μια δημοσίευση στην οποία μίλησαν άνθρωποι με δηλώσεις κατά της δημοσίευσης αυτής, ενώ η αστυνομία μετά από έρευνα δήλωσε ότι δε μπορούσε να δώσει στοιχεία για το ποιος τελικά κρυβόταν πίσω από την εφαρμογή. Τα άτομα που δημιούργησαν την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει ψεύτικες ταυτότητες, όμως σε παρελθοντικό χρόνο πολλές επιθέσεις σε προφίλ twitter είχαν γίνει από άτομα που υποστηρίζουν την δεξιά πολιτική. Ζωντανή δημοπρασία είχε ξανά γίνει στο YouTube, στην οποία οι γυναίκες βαθμολογούνταν βάσει συγκεκριμένων σημείων του σώματός τους, ενώ περιέγραφαν πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου.
Τα social media έχουν δεχτεί επιστολές επί του θέματος, διότι κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω ασφάλεια των γυναικών σε όλες τις εφαρμογές. Όσες γυναίκες μίλησαν “στοιχειώθηκαν” και αυτοί που τις παρενοχλούν συνεχίζουν, γιατί ξέρουν ότι μπορούν να ξεφύγουν, έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντως για την περίπτωση των 83 γυναικών μουσουλμανικής καταγωγής χρειάζεται κόπος για να καταφέρουν να δικαιωθούν και αυτό θα αποδώσει όμως μόνο με την βοήθεια της αστυνομίας.
Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-asia-india-57764271
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.