Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Οι πιο διαδεδομένες οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου και πώς να προστατευτείτε

Aπό την Εβίτα Σπυριδάκου,

Εδώ και αρκετό καιρό το διαδίκτυο αποτελεί την κύρια πηγή ενημέρωσης, επικοινωνίας, προώθησης συναλλαγών κλπ. Ειδικότερα, η πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου είναι αρκετά διαδεδομένη, κυρίως λόγω της ευκολίας και της ταχύτητας με την οποία γίνεται.

Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πέσει θύμα οικονομικής απάτης. Για αυτό, αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να αποσπάσει μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά και πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει να πέσει θύμα τέτοιας ενέργειας.

Σε πρώτο επίπεδο οι πιο συνηθισμένοι τύποι οικονομικής απάτης μέσω διαδικτύου είναι τρεις.

  • Ο πρώτος τύπος είναι το Phising. Το Phising είναι ίσως ο πιο γνωστός και αποτελεσματικός τύπος, λόγω της εύκολης εφαρμογής του. Ο δράστης προκειμένου να πλησιάσει το θύμα χρησιμοποιεί μη ασφαλείς ιστότοπους ή ψεύτκες ιστοσελίδες αποσπώντας έτσι πληροφορίες και προσωπκά δεδομένα του θύματος, στα οποία στη συνέχεια αποκτά πρόσβαση και τα χρησιμοποιεί.
  • Επιπλέον, ένας ακόμα τρόπος είναι το Malware. Το Malware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή tablet. Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι σχεδιασμένο με σκοπό να καταστρέφει τα δίκτυα ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι ώστε να επιτευφθεί η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη όπως λογαριασμούς τραπεζών.
  • Τέλος, υπάρχει το Carding. To Carding είναι η χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για αγορά προϊόντων είτε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δράστης χρησιμοποιεί ψηφιακούς αριθμούς για να ενεργοποιήσει τέτοιου τύπου επιθέσεις και στη συνέχεια πουλάει τα στοιχεία των κλεμμένων καρτών σε άλλους χάκερς.

Πώς να προστατευτείτε

Οι παραπάνω επιθέσεις μπορούν να γίνουν και συνδυαστικά η μία με την άλλη. Προκειμένου να αποφύγει κάποιος να πέσει θύμα τέτοιας επίθεσης καλό είναι να γνωρίζει μερικούς απλούς τρόπους πρόληψης.

  • Ένας τρόπος είναι να μην είναι εμφανής και να μη δίνεται ποτέ ο κωδικός PIN σε κάποιον άλλο. Εάν παρόλα αυτά δοθεί αυτός ο κωδικός, δεν πρέπει να γίνεται μέσω διαδικτύου.
  • Ακόμα, ο υπολογιστής θα πρέπει πάντα να διαθέτει εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από ιούς, προκειμένου να μην αποτραπεί η πρόσβαση σε οποιουδήποτε είδους κακόβουλο υλικού.
  • Επιπλέον, καλό είναι να ελέγχεται  ότι η διεύθυνση περιήγησης στο διαδίκτυο αλλάζει από “http” σε “https”, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η σύνδεση στο συγκεκριμένο ιστότοπο είναι ασφαλής.
  • Τέλος, πριν υποβάλλει κάποιος τα στοιχεία της κάρτας του σε κάποιο site πρέπει να σιγουρευτεί ότι η εν λόγω σελίδα είναι ασφαλής.

Το διαδίκτυο σίγουρα έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Ανάλογα με το σκοπό και τον τρόπο που το χειρίζεται κάποιος είναι ένα πολυ δυνατό μέσο. Για αυτό το λόγο οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς να το χρησιμοποιούμε.