Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας σε διάφορους τομείς, με πολλές δραστηριότητες να μεταφέρονται σε online πλατφόρμες. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι η ψυχοθεραπεία. Παρατηρείται, όμως, ότι παρά την άρση του lockdown και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, πολλοί θεραπευόμενοι επιλέγουν να συνεχίσουν τις εξ αποστάσεως συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρχικά, ο κυριότερος λόγος είναι η άνεση που προσφέρει η εξ αποστάσεως συνεδρία. Ούτε ο θεραπευόμενος, ούτε ο θεραπευτής σπαταλούν χρόνο στην μεταφορά, αλλά και ο δύο από την άνεση του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να αφιερωθούν εξ ολοκλήρου στη θεραπευτική συμμαχία. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική και για τους γονείς που δεν έχουν κάποιον να προσέξει τα παιδιά τους, όσο αυτοί βρίσκονται στη συνεδρία. Επίσης, πολύ συχνά, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, οι θεραπευόμενοι που αργούν στις δια ζώσης συνεδρίες, στις online συναντήσεις είναι πάντα στην ώρα τους, γιατί τις προγραμματίζουν σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα.
Επίσης, ένας άλλος σημαντικός λόγος που προτιμώνται οι εξ αποστάσεως ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες είναι η προσβασιμότητα. Πολλοί άνθρωποι που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να χρειάζονται ώρες για να φτάσουν σε μια μεγαλύτερη πόλη όπου βρίσκεται ένας ψυχολόγος, ενώ μέσω της τηλε-θεραπείας με ένα κλικ έχουν άμεση πρόσβαση στην φροντίδα της ψυχικής υγείας, την οποία ο καθένας από εμάς δικαιούται.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κρίνεται εξίσου σημαντική η πρόσβαση στην φροντίδα της ψυχικής υγείας για άτομα με αναπηρίες ή κινητικά προβλήματα, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν εκτός σπιτιού ή το γραφείο του ψυχολόγου να μην έχει τις απαραίτητες υποδομές για να διευκολύνει την πρόσβασή τους, αλλά οι ίδιοι να έχουν ανάγκη την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν αποκλεισμένοι, όταν υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψυχοθεραπείας;
Ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος. Πολύ συχνά οι εξ αποστάσεως θεραπευτικές συναντήσεις είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις δια ζώσης, καθώς ο ψυχοθεραπευτής δεν επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη, όπως το ενοίκιο του χώρου, αλλά ασκεί το επάγγελμα του από το σπίτι.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το στίγμα που πιστεύουν ότι συνεπάγεται η επίσκεψη σε ψυχολόγο και τους τρομάζει η ιδέα να κάθονται σε μια πολυθρόνα απέναντι από έναν θεραπευτή και να πρέπει να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται πιο καθησυχαστικό να πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους από το σπίτι. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να τους δουν να μπαίνουν στο γραφείο ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ίσως επειδή ντρέπονται ή φοβούνται ότι θα τους κατακρίνουν. Επομένως, εκτιμούν την διακριτικότητα που προσφέρει η τηλε-ψυχοθεραπεία.
Πολύ χρήσιμη είναι η εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία για τα άτομα που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις, είτε είναι συντροφικές είτε οικογενειακές, και δεν θέλουν να μάθει ο κακοποιητής τους ότι επισκέπτονται ψυχολόγο. Είναι πιθανόν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να βγουν καν από το σπίτι χωρίς την συνοδεία του κακοποιητή τους, οπότε η online συνεδρία αποδεικνύεται σωτήρια για αυτούς.
Παρά τη ραγδαία εξέλιξη της online ψυχοθεραπείας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το είδος της θεραπείας που επιλέγει το κάθε άτομο είναι ανάλογο και του προβλήματος που αντιμετωπίζει, αλλά και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Πάντως, για τους ανθρώπους που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τηλε-ψυχοθεραπείας, αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαδικτυακές συνεδρίες επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με τις συναντήσεις που γίνονται από κοντά.
Πηγή: verywellmind.com
Ονομάζομαι Αντιγόνη Καμπέρη, είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με τον τομέα της Ψυχολογίας. Αυτό το διάστημα συνεργάζομαι με το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας – CSI Institute στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, κατά την οποία ασχολούμαι με την αρθρογραφία και συμμετέχω σε διάφορα projects και δράσεις του Ινστιτούτου.