Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία έφηβοι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικών απατών γρηγορότερα από τους παππούδες τους

Όπως φαίνεται από μια νέα έρευνα, η απόλυτη εξοικείωση με την τεχνολογία δεν είναι αρκετή για να σε προστατέψει από ηλεκτρονικές απάτες. Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 20 -μέλη της γενιάς Ζ που έχει μεγαλώσει με τα smartphones και το διαδίκτυο- που ανέφερε ότι υπήρξαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης αυξήθηκε κατά 156% τα τελευταία 3 χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του Social Catfish, μια διαδικτυακή υπηρεσία ταυτοποίησης. Η αντίστοιχη αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 ήταν 112%.

“Είναι ανησυχητικό” δήλωσε ο David McClellan, πρόεδρος του Social Catfish. “Η γενιά που θεωρούμε ως την πιο εξοικειωμένη με το διαδίκτυο… είναι εκεί που μεγαλώνουν τα νούμερα πιο γρήγορα όσο αφορά της απάτες.”

Οι καταγγελίες στο Κέντρο Αναφορών Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI για τις ηλικίες κάτω των 21 έφτασαν τις 23.200 πέρυσι και συνολικά χάθηκαν 71 εκατομμύρια δολάρια σε απάτες (τα αντίστοιχα ποσά το 2017 ήταν 9.700 καταγγελίες και 8.3 εκατομμύρια δολάρια). “Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πολύ άνετη με το διαδίκτυο και τείνει να δημοσιοποιεί πολλά στοιχεία της προσωπικής της ζωής” αναφέρει ο McClellan. “Αυτό τους κάνει να εμπιστεύονται πολύ εύκολα όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.”

Αν και η ανάπτυξη του αριθμού ήταν γρηγορότερη για τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα, περισσότεροι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικάνοι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικών απατών στο σύνολο: Το προηγούμενο έτος έγιναν περίπου 105.300 καταγγελίες από τις ηλικίες άνω των 60 και κλάπηκαν έτσι συνολικά 966 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα. Συνολικά μέσα στο 2020 τα θύματα ηλεκτρονικών απατών έχασαν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορά του FBI.

Το Social Catfish αναφέρεται στις πιο συχνές απάτες με στόχο τα νέα άτομα και πως να τις αποφύγουμε:

  • Απάτες σχετικές με δουλειά: Πρέπει να προσέχουμε κάθε ευκαιρία για εργασία που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή η ζητά χρήματα για εκπαίδευση. Ποτέ μη δίνετε προσωπικά στοιχεία χωρίς να έχετε ερευνήσει την εταιρεία εξονυχιστικά.
  • Απάτες σχετικές με Influencers: Σε αυτές δημιουργούνται ψεύτικα προφίλ που μιμούνται τον εκάστοτε Influencer, κάνουν κάποιο διαγωνισμό και ζητούν από τον “νικητή” να πληρώσει ένα αντίτιμο ή να παρέχει τα στοιχεία της τράπεζας του για να πάρει το βραβείο του. Ποτέ μη στέλνετε χρήματα ή στοιχεία τραπέζης σε κάποιον που δε γνωρίζετε.
  • Απάτες διαδικτυακών καταστημάτων: Αυτή η απάτη πηγάζει από ιστοσελίδες που μοιάζουν σαν φυσιολογικά ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία έχουν μεγάλες προσφορές. Όμως, το αντικείμενο που παραγγείλατε δεν έρχεται ποτέ και οι δράστες έχουν τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως και της κάρτας σας. Στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για απάτη συνήθως αποτελούν ο σημαντικός αριθμός τυπογραφικών λαθών καθώς και ένα email υποστήριξης πελατών που μοιάζει με προσωπικό (π.χ τελειώνει σε gmail.com). Φροντίστε να ελέγξετε την εταιρεία αν οι προσφορές φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.
  • Ρομαντικές απάτες: Σε αυτές ο δράστης “κερδίζει την καρδιά” του θύματος και έπειτα προσπαθεί να του αποσπάσει χρήματα. Αν δεν θέλει να κάνει βιντεοκλήσεις ή να βρεθείτε από κοντά αυτό είναι πολύ έντονο σημάδι πως πρόκειται για απάτη.

Πηγή: cnbc.com