Πολλές μορφές παρενόχλησης στο διαδίκτυο, όπως η αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο, ή η επανειλημμένη αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων συγκαταλέγονται στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ο σκοπός του οποίου είναι να ταπεινώσει το θύμα και να του προκαλέσει φόβο . Η ανωνυμία της επικοινωνίας μάλιστα, το επιδεινώνει.
Οι ψηφιακές συσκευές έχουν επηρεάσει κατά πολύ το πώς, πότε, πού και γιατί επικοινωνούμε με άλλους. Για παράδειγμα, είναι πλέον συνήθης πρακτική, πολλοί από εμάς να στείλουμε ψηφιακά μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλώντας για το πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Μπορεί να είναι για τον συνεργάτη, τον φίλο μας ή ακόμα και ενημερώσεις κατάστασης κοινωνικών μέσων που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα 10, 20 ή ακόμα και 50+ μηνύματα κάθε μέρα.
Πριν από είκοσι χρόνια, αυτή η μορφή επικοινωνίας φαινόταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, σχεδόν αδύνατη και πιθανώς θεωρούνταν ακατάλληλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα, οι γονείς δεν γνώριζαν καν πώς έπρεπε να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στο να διαχειριστούν τον κυβερνοχώρο.
Η ξεπερασμένη σκέψη δεν βοηθά
Ορισμένα πρόσωπα συνιστούν την απομάκρυνση της τεχνολογίας ως τον μόνο τρόπο για να κρατηθούν οι νέοι ασφαλείς . Τέτοιες προτάσεις, ωστόσο, είναι άχρηστες και ανέφικτες και βασίζονται σε ξεπερασμένη σκέψη.
Η χρήση smartphone είναι σχεδόν πανταχού παρούσα για τους νέους (95%) και τα κοινωνικά μέσα είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα επικοινωνίας με τους άλλους.
Παρόλο που το 27% των εφήβων παραδέχεται ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν οδηγήσει σε περισσότερο εκφοβισμό και διάδοση φημών, το 31% θεωρεί τα κοινωνικά μέσα βοηθούν πολύ τη ζωή τους. Οι έφηβοι τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα διευκολύνουν την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους, τη σύνδεση με νέους ανθρώπους, και την υποστήριξη από άλλους.
Ωστόσο, σχεδόν το 45% των εφήβων αναφέρει ότι η επίδραση των κοινωνικών μέσων δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική γι ‘αυτούς.
Δεν πρόκειται όμως μόνο για την τεχνολογία. Η παρενόχληση (είτε ψηφιακή είτε όχι) επηρεάζει επίσης τις ανθρώπινες αξίες. Δημιουργεί προκαταλήψεις και διακρίσεις που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα του φύλου . Μπορεί επίσης να συνδεθεί με χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας, όπως η παρορμητικότητα, ο χαμηλός αυτοέλεγχος, η ανικανότητα να εκφραστεί κατάλληλα ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ας βοηθήσουμε τους νέους
Είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίζουμε τους νέους να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τους συνεχώς μεταβαλλόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας.
Η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης και η χρήση κοινωνικών μέσων στα παιδιά αυξάνεται.
Η έρευνα δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο νέους ανθρώπους που υποφέρουν από εκφοβισμό δεν μιλάνε ποτέ σε κανέναν για τον φόβο, την αμηχανία που νιώθουν.
Μια ισχυρή και υποστηρικτική σχέση γονέα-έφηβου, με βάση την καλή και ανοιχτή επικοινωνία και την υγιή καθοδήγηση, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο!
Αυτό ενθαρρύνει τον έφηβο να αισθάνεται άνετα να πει στον γονέα του ότι έχει υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο ή σε άλλη ηλεκτρονική παρενόχληση που ενδέχεται να αντιμετωπίσει αργότερα.
Με πληροφορίες από The Conversation

CSIi News

Latest posts by CSIi News (see all)
- Kοινή διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Εγκλήματος «The Crime Lab» και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Κυβερνοασφάλεια «CSI Institute» για ψευδή δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κο Γρηγόρη Αρναούτογλου - 10/08/2023
- TRACeD Cyber Guardians | Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας κατά της έμφυλης βίας - 22/04/2023
- Αλλαγή στον νόμο περί ηλεκτρονικών απατών (phishing) έπειτα από παρέμβαση των τραπεζών - 03/02/2023