Δεν επικεντρώνονται όλες οι κυβερνοεπιθέσεις στην κλοπή δεδομένων. Μερικές φορές η πρόθεση είναι «να επιτευχθεί η καταστροφή του φυσικού κόσμου με ψηφιακά μέσα». Οι ερευνητές της εταιρείας Tencent μόλις αποκάλυψαν μια σοβαρή νέα ευπάθεια σε πολλούς από τους γρήγορους φορτιστές μαζικής αγοράς που χρησιμοποιούνται τώρα σε όλο τον κόσμο.
Όταν συνδέετε τη συσκευή σας σε έναν γρήγορο φορτιστή με ένα καλώδιο USB, υπάρχει μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο, καθιερώνοντας την πιο δυνατή φόρτιση που μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια η συσκευή. Αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ του λογισμικού της συσκευής και του λογισμικού του φορτιστή και προϋποθέτει ότι θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές της Tencent έχουν αποδείξει ότι ένας προσαρμοσμένος φορτιστής μπορεί να παρακάμψει αυτήν τη διαπραγμάτευση, δίνοντας περισσότερη ισχύ προς τα κάτω από το καλώδιο από ό, τι μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια η συσκευή, πιθανότατα έτσι να καταστρέψει τη συσκευή και ενδεχομένως να της βάλει φωτιά.
Επειδή ο γρήγορος φορτιστής είναι ουσιαστικά μια έξυπνη συσκευή από μόνη της, είναι ανοιχτή σε κακόβουλη επίθεση . Μια επίθεση είναι πολύ απλή. Με κακόβουλο λογισμικό που φορτώνεται σε smartphone, ένας εισβολέας συνδέεται με το φορτιστή, αντικαθιστώντας το λογισμικό του και ουσιαστικά το οπλίζει ως όπλο για ό, τι συνδέεται στη συνέχεια.
Η ενδιαφέρουσα ανατροπή εδώ είναι ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στη συσκευή προορισμού. Ένας εισβολέας προωθεί αυτόν τον κακόβουλο κώδικα στο τηλέφωνό σας. Την πρώτη φορά που συνδέεστε σε έναν ευάλωτο γρήγορο φορτιστή, το τηλέφωνο αντικαθιστά το λογισμικό του. Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στον ίδιο φορτιστή για να επαναφορτίσετε τη συσκευή σας, το τηλέφωνό σας θα υπερφορτωθεί.
Η Tencent δημιούργησε ένα demo βίντεο, που δείχνει πώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ένας φορτιστής και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για υπερφόρτωση μιας συσκευής, έχει ονομάσει αυτό το ζήτημα “BadPower” και προειδοποιεί ότι “όλες οι συσκευές με προβλήματα BadPower μπορούν να επιτεθούν από ειδικό υλικό και σημαντικός αριθμός από αυτά μπορεί επίσης να επιτεθεί σε συνηθισμένους τερματικούς σταθμούς, όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και φορητούς υπολογιστές που υποστηρίζουν πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης”.
Οι ερευνητές εντόπισαν 234 γρήγορους φορτιστές στην αγορά και δοκίμασαν 35 από αυτούς. Από αυτούς, βρήκαν «τουλάχιστον 18 είχαν προβλήματα BadPower και αφορούσαν οκτώ μάρκες». Από αυτές τις 18 συσκευές φόρτισης, οι 11 ήταν ευάλωτες σε μια απλή επίθεση μέσω μιας συσκευής που υποστηρίζει επίσης το πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης, όπως ένα κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ υπάρχει κίνδυνος με συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη φόρτιση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι με εκείνες που δεν είναι. Η συμβουλή τους δεν είναι να συνδέσετε βασικές συσκευές 5v σε γρήγορους φορτιστές με καλώδιο USB σε USB-C.
Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Xuanwu της Tencent ανέφερε το ζήτημα στην Εθνική Βάση Δεδομένων για την Ευπάθεια της Κίνας (CNVD) και θα συνεργαστεί επίσης με τους επηρεαζόμενους κατασκευαστές, λένε, σχετικά με τις τεχνικές μετριασμού. Είναι σαφές ότι, με αυτό το ζήτημα που αποκαλύπτεται, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αναθεωρημένα πρότυπα.
Αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που πρέπει να μας ανησυχεί;
Αυτό εξαρτάται, υπάρχει ένα ευρύ πρόβλημα εδώ, με μέτρα ασφαλείας ευρείας κλίμακας που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι οι φορτιστές που αγοράζετε στο διαδίκτυο , χωρίς να γνωρίζετε ποιος μπορεί να είναι ευάλωτος ,θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη συσκευή σας ή χειρότερα. Η προσκόλληση σε γνωστούς κατασκευαστές είναι σαφώς μια λογική προφύλαξη εδώ, όπως με όλες αυτές τις συσκευές που συνδέετε στο σπίτι.
Η συμβουλή είναι να είστε προσεκτικοί όταν συνδέετε την έξυπνη συσκευή σας με ένα έξυπνο καλώδιο που μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από απλή φόρτιση – είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Τα σπίτια και τα γραφεία μας είναι τώρα γεμάτα με τεχνολογία και ενώ ανησυχούμε για τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τα tablet μας ,δίνουμε λίγη προσοχή στα gadgets της κουζίνας, στα έξυπνα αξεσουάρ σπιτιού και στα παιχνίδια που αγοράζουμε online από κατασκευαστές που δεν έχουμε ξανακούσει όμως ουσιαστικά περικυκλωνόμαστε από αμέτρητους μικρούς υπολογιστές, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται σύνδεση στο Wi-Fi για να προσφέρουν μια διαδρομή προς τον έξω κόσμο.
Μετάφραση-Απόδοση: Χριστιάνα Ευσταθίου
Πηγή: Forbes
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.