Οι θηρευτές του Διαδικτύου έχουν εκμεταλλευτεί την αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του lockdown για να χειραγωγήσουν παιδιά δημοτικού σχολείου ώστε να κακοποιούν τον εαυτό τους στην κάμερα, με αναφορές τέτοιων εικόνων να αυξάνονται περισσότερο από 1.000% στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019.
Το Internet Watch Foundation έλαβε αναφορές για 63.050 ιστοσελίδες που περιείχαν εικόνες και βίντεο παιδιών ηλικίας 7 έως 10 ετών που κακοποιούν σεξουαλικά τους εαυτούς τους στην κάμερα τον προηγούμενο χρόνο, μια αύξηση μόλις πάνω από 1.000% σε σχέση με το έτος πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της IWF, Susie Hargreaves, είπε ότι η επιδημία του Covid είχε εκθέσει τα παιδιά σε μια «διαδικτυακή παράνομη πρόσβαση » στα νοικοκυριά.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το διαδίκτυο ήταν σανίδα σωτηρίας. Αλλά μόλις τώρα ανακαλύπτουμε τις πραγματικές συνέπειες. Αυτό που είναι σαφές για εμάς είναι ότι τα μικρότερα παιδιά παρασύρονται σε καταχρηστικές καταστάσεις από άπληστους θηρευτές, συχνά ενώ βρίσκονται στα δικά τους υπνοδωμάτια», είπε.
Παραδείγματα που είδαν οι αναλυτές της IWF, όπου λειτουργεί ως τηλεφωνική γραμμή με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνουν ένα εννιάχρονο που του ζητήθηκε από ενήλικες, μιλώντας μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, να κάνει διάφορες πράξεις μέσω μιας web κάμερας. Η κλήση στην κρεβατοκάμαρά της διακόπτεται από ένα ανυποψίαστο, υποτιθέμενο μέλος της οικογένειας που τηλεφωνεί και της ζητά να κάνει μπάνιο για τον μικρότερο αδερφό της. Σε μια άλλη κλήση που είδε η IWF, μια 10χρονη που βιντεοσκοπεί τον εαυτό της σε ένα μπάνιο διακόπτεται από τη μητέρα της που της κατάσχει το τηλέφωνο.
Το 2022, η IWF έλαβε 255.580 αναφορές εικόνων ή βίντεο παιδιών κάτω των 18 ετών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, σε σύγκριση με 252.000 το 2021. Είπε ότι τα τρία τέταρτα αυτών των ιστοσελίδων περιείχαν πλάνα που έγινε μέσω συσκευής συνδεδεμένης στο διαδίκτυο με κάμερα, σε αντίθεση με έναν δράστη που είναι σωματικά παρών.
«Συχνά, ένα παιδί έχει εξαπατηθεί, εξαναγκαστεί και ενθαρρυνθεί από κάποιον που αλληλεπιδρά μαζί του στο διαδίκτυο», είπε η IWF.
Ο Hargreaves πρόσθεσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που βλέπουμε σε αυτό το πρόβλημα δεν θα γίνει ενδημική. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση της επένδυσης σε προγράμματα και στρατηγικές πρόληψης που αποτρέπουν τα παιδιά από το να γίνουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, προστατεύουν το κοινό από θηρευτές, και την επιδίωξη της προσαγωγής των παραβατών στη δικαιοσύνη».
Ο επικεφαλής των ερευνών για την προστασία των παιδιών και την κακοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών της Αστυνομίας και αναπληρωτής αρχηγός αστυφύλακας Ian Critchley, υποστήριξε ότι τα στοιχεία τόνισαν την «εστίαση και την προτεραιότητα που πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία στην αντιμετώπιση αυτών των απαίσιων εγκλημάτων». Πρόσθεσε: «Ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στις διαδικτυακές παραβάσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητός, αλλά γνωρίζουμε ότι η αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αποτελεί σωσίβιο για πολλούς, επιτρέπει την εκμετάλλευση από τους παραβάτες. Εάν εμπλέκεστε σε αυτήν την προσβολή, θα σας βρούμε».
Το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, που πρόκειται να γίνει νόμος σύντομα νόμος, απαιτεί από πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και την Google να εμποδίζουν προληπτικά το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών να φτάσει στους χρήστες.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.