Όταν η ανώνυμη εφαρμογή κοινωνικών μέσων ενημέρωσης YOLO ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, ξεπέρασε το διάγραμμα λήψεων του iTunes μετά από μόλις μία εβδομάδα, παρά την έλλειψη μάρκετινγκ. Σχεδιασμένο για χρήση μαζί με το Snapchat, το YOLO επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ανώνυμα μηνύματα. Η δημοτικότητά του ακολουθούσε εκείνη των άλλων εφαρμογών, όπως το Yik Yak ,Whisper, Secret, Spout, Swiflie και Sarahah. Όλα αυτά ανταποκρίνονται σε μια επιθυμία για ανώνυμη αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο.
Η εκρηκτική δημοτικότητα του YOLO οδήγησε σε προειδοποιήσεις για το ίδιο πρόβλημα που οδήγησε στο κλείσιμο του Yik Yak, δηλαδή ότι η ανωνυμία του θα μπορούσε να επιφέρει πολλά προβλήματα στον κυβερνοχώρο.
Το πρόβλημα με τις ανώνυμες εφαρμογές είναι ο χείμαρρος των αναφορών σχετικά με την παρενόχληση στο διαδίκτυο, απειλές που φαίνονται να είναι κάτι περισσότερο απ ‘ό, τι στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Ο ψυχολόγος John Suler, ο οποίος ειδικεύεται στη διαδικτυακή συμπεριφορά, περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως το ” φαινόμενο αφοσίωσης στο διαδίκτυο “. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο υπεύθυνοι για τις πράξεις τους όταν απομακρύνονται από την πραγματική τους ταυτότητα.
Το πέπλο που παρέχεται από την ανωνυμία επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνονται αγενείς, θυμωμένοι, με μίσος και απειλές ο ένας προς τον άλλο, χωρίς φόβο αντίκτυπου. Αλλά αυτή η ευκαιρία για απρόσκοπτη έκφραση είναι επίσης αυτό που κάνει τις ανώνυμες εφαρμογές τόσο ελκυστικές για τους ανθρώπους που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν με θετικό τρόπο.
Ελευθερία από την τυραννία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης
Πρόσφατες μελέτες τονίζουν ότι οι νέοι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι από την ναρκισσιστική κουλτούρα που κυριαρχεί σε δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat. Λόγω της φύσης του σχεδιασμού τους, αυτές οι πλατφόρμες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παρουσιάσουν εξιδανικευμένες εκδοχές των ίδιων. Δεν υπάρχει μόνο αυτό το συναίσθημα, αλλά και η ανάπτυξη των φίλτρων και άλλων εργαλείων βελτίωσης εικόνας που συμμετέχουν σε αυτές τις εξιδανικευμένες μορφές. Οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ότι τα κοινωνικά μέσα μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και αισθήματα ανεπάρκειας που λαμβάνουν από τη συνεχή σύγκρισή τους με μη ρεαλιστικές εικόνες άλλων ανθρώπων. Υπό το φως αυτών των πιέσεων, είναι λιγότερο περίεργο το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο σε διάφορες μορφές ανώνυμης αλληλεπίδρασης.
Η ανωνυμία δεν είναι πάντα καλή, αλλά ούτε και πάντα κακή. Η διαδικτυακή παρενόχληση είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η μετριοπάθεια του περιεχομένου και ο προσδιορισμός του τι μπορεί και δεν μπορεί να ειπωθεί ή να μοιραστεί online είναι πράγμα υποκειμενικό.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η εκπαίδευση. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε τους νέους σχετικά με τους κινδύνους των κοινωνικών μέσων. Τα ενημερωμένα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Τέλος, εξίσου και οι σχεδιαστές εφαρμογών και οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι προσφορές τους.
Με πληροφορίες από The Next Web
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.