Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Οι 5 μύθοι σχετικά με το cybersecurity και οι αντίστοιχες αλήθειες

Γράφει ο Ανδρέας Δεμέναγας,

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαρκούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου. Παρακάτω θα γίνει αναφορά στους 5 πιο βασικούς οι οποίοι αφορούν όχι μόνο μικρές επιχειρήσεις αλλά και καθημερινούς ανθρώπους.

  1. Το antivirus μπορεί να μας σώσει πάντα

Αν και η χρήση ενός προγράμματος κατά του κακόβουλου λογισμικού είναι απολύτως απαραίτητη, είναι καλό να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μας υπόσχεται πάντα προστασία σε όλους τους τομείς. Μέθοδοι όπως μολυσμένες ιστοσελίδες και άλλοι, μπορούν να «ξεγελάσουν» το antivirus και να μας μολύνουν τον υπολογιστή.

  1. Ένας ισχυρός κωδικός μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς

Πολλοί νομίζουν ότι μόνο με την χρήση ενός ικανοποιητικού κωδικού αποκλείεται η περίπτωση κάποιου τρίτου να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια προτείνεται η χρήση two-factor authentication δηλαδή η «ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων». Μέσω αυτού, εκτός από τον κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιείται και ένας 2ος παράγοντας, όπως το κινητό τηλέφωνο, για την πιστοποίηση της ταυτότητας σας πριν την σύνδεση σε κάποια ιστοσελίδα.

  1. Αν ένα WiFi έχει κωδικό, τότε είναι ασφαλές

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οποιοδήποτε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτο σε επιθέσεις. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να συνδέεστε μόνο σε αξιόπιστα δίκτυα και άμα θέλετε ολοκληρωτική ασφάλεια να χρησιμοποιείτε VPN.

  1. Θα το καταλάβεις αμέσως αν ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί

Αυτό ίσχυε πιο πολύ στο παρελθόν. Πλέον, οι ιοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβονται όσο καλύτερα μπορούνε και να αφήνουν όσο λιγότερα στοιχεία για την ύπαρξή τους γίνεται.

  1. Μόνο υπολογιστές και κινητά είναι εκτεθειμένα

Πλέον, στην καθημερινότητά μας έχουν ενταχθεί όλων των ειδών «έξυπνες» συσκευές. Από τα smartwatches μέχρι και ψυγεία, όλα είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο, γεγονός που τα κάνει και αυτά στόχο κακόβουλου λογισμικού.

Πηγή: smallbiztrends.com