Γονείς, Εκπαιδευτικοί Οδηγοί, Παιδιά

Οδηγός του CSI Institute για το online grooming: Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τα αρπακτικά του διαδικτύου

Το online grooming είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακοί χρήστες για να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά τα παιδιά. Ο θύτης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο για να εξαπατήσει, να πιέσει ή να πείσει ένα νεαρό άτομο στο να αποστείλει σεξουαλικά άσεμνες εικόνες και βίντεο του. Η παρενόχληση μπορεί να συμβεί γρήγορα ή με την πάροδο του χρόνου.

Στην Ελλάδα 1 στα 5 παιδιά έχει δεχθεί διαδικτυακή παρενόχληση.

Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι groomer! Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τον πρώτο ελληνικό οδηγό για το οnline grooming τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ…δρουν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη φυλή του. Μπορεί να είναι άγνωστο πρόσωπο ή ακόμα κάποιος από το φιλικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού. Συχνά είναι ένας ενήλικας που προσποιείται ότι είναι νέος, στέλνοντας μέχρι και ψεύτικο φωτογραφικό υλικό.

Ένας groomer μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ίδιους ιστότοπους, παιχνίδια και εφαρμογές με τους νέους, ξοδεύοντας χρόνο μαθαίνοντας για τα ενδιαφέροντα του θύματος και χρησιμοποιώντας αυτό για να δημιουργήσει μια σχέση μαζί τους.

Η σχέση που δημιουργεί ένας groomer με το θύμα μπορεί να είναι από μια ρομαντική σχέση ως μια σχέση εξάρτησης καθώς ο groomer γίνεται μέντορας, επιβλητικός ή και άτομο εξουσίας.

Πιθανές ενδείξεις ότι ένας ανήλικος είναι θύμα grooming είναι πως εκδηλώνει αλλαγή στη συμπεριφορά (σπίτι και σχολείο) και την όρεξη, ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο και ζητάει να είναι μόνος του. Αλλάζει βιαστικά ιστοσελίδα όταν κάποιος άλλος κινείται προς το μέρος του, γίνεται μυστικοπαθής και απαθής για τον «έξω» κόσμο.

Οι γονείς / φροντιστές, με στόχο την προετοιμασία αλλά και την αντιμετώπιση του grooming, χρειάζεται να έχουν άνετη και ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί. Πρέπει να γίνονται συζητήσεις με θέμα όπως η σεξουαλικότητα, εκμάθηση των δικαιωμάτων τους, εμπιστοσύνη στην κρίση και τα όρια. Να τα ενημερώνουν για την ευκολία «μασκαρέματος» του θύτη, για τους κινδύνους του διαδικτύου και την αναγκαιότητα για την  προφύλαξη των προσωπικών τους στοιχείων.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως ακόμα και αν έπεσαν θύματα, αν το επικοινωνήσουν σε κάποιο υπεύθυνο άτομο (φροντιστής, γονέας, επαγγελματίας)… δε θα τα μαλώσει, παρά μόνο θα τους βοηθήσει! Μπορούν επίσης να έχουν το θάρρος της γνώμης του και να ζητήσουν από το groomer να σταματήσει όποια άβολη επικοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται καταγγελία του groomer στις αρμόδιες αρχές.

Kατεβάστε εδώ δωρεάν τον πρώτο ελληνικό οδηγό για το οnline grooming για να ξέρετε πώς να προστατεύετε τα παιδιά σας από τα αρπακτικά του διαδικτύου.

Επιμέλεια οδηγού:

Ευσταθίου Χριστιάνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Εγκληματολογίας

Λαγκαδινού Τζίνα, Μεταπτυχιακή Απόφοιτη Εγκληματολογίας 

Φουντουλάκη Χριστιάνα, Εγκληματολόγος Ba, Msc