«Αγόρι μου, κάποτε κάνανε σεξ οι ωραίοι, τώρα κάνουνε σεξ οι γενναίοι» είχε πει ένας σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’90. Τριάντα χρόνια μετά αυτή η πρόταση μπορεί να θεωρηθεί για άλλη μια φορά επίκαιρη καθώς το σεξ αποτελεί ναι μεν ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, όμως κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις για τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Με την εξάπλωση του διαδικτύου τώρα πια είναι πάρα πολύ εύκολο να αγοράσεις το χρόνο κάποιου άλλου ανθρώπου, ο οποίος είναι διατεθειμένος να γίνει ο/η ερωτικός σου σύντροφος έναντι κάποιας αμοιβής. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που έγινε στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο εύκολο πια να γίνει αυτό όσο και το να παραγγείλει κάποιος μια πίτσα ή να κάνει μια απλή αναζήτηση μέσα στο διαδίκτυο για να βρει το κατάλληλο για εκείνον άτομο. Εύκολο, έτσι δεν είναι;
Κι όμως, ενώ ένας άνθρωπος μπορεί να κάθεται άνετα μπροστά στον υπολογιστή του και να αναζητά έναν προσωρινό πληρωμένο ερωτικό σύντροφο, κάποιος άλλος μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν ήταν επιλογή του να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι. Σε διάφορες περιπτώσεις η προώθηση γυναικών μέσω του διαδικτύου αποδεικνύεται πως είναι μια εύκολη διαδικασία, κάτι απλό, για το οποίο μάλιστα δημιουργούνται ακόμη και διαφημίσεις προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο, πιο κερδοφόρο.
Δεν είναι όλες αυτές οι διαφημίσεις επιθυμητές κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως κάποιες φορές μερικοί άνθρωποι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους προκειμένου να προσφέρουν υποχρεωτικά σεξ προς τρίτους. Οι άνθρωποι αυτοί εξαιτίας της κακής χρήσης του διαδικτύου μένουν απροστάτευτοι απέναντι στις κακόβουλες ενέργειες και την εκμετάλλευση από τους συνανθρώπους τους. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό το χρονικό διάστημα 2014-2016 δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό 2,1 εκατομμύρια διαφημίσεις με στόχο την προστασία αυτών των ανθρώπων.
Αυτό το επικοινωνιακό «παιχνίδι» ανάμεσα στις δύο πλευρές, τον προσφέροντα σεξ και τον αναζητητή του, μπορεί κάποιες φορές να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα καθώς σε διάφορες περιπτώσεις έχει οδηγήσει ακόμη και στον εντοπισμό αριθμών τηλεφώνων με τα οποία συνδέονται θύματα λαθραίας διακίνησης (trafficking). Θετικό το γεγονός πως μπορούν να εντοπιστούν άνθρωποι που βιώνουν τη φρίκη και την εκμετάλλευση καθημερινά, τρομακτικό όμως, ίσως και ενοχλητικό, το γεγονός πως ένα σπουδαίο εργαλείο χρησιμοποιείται κατά καιρούς για να μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι να εκμεταλλευτούν άλλους και να τους κάνουν κυριολεκτικά τη ζωή μαρτύριο.
Με πληροφορίες από The Guardian
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.