COVID-19, Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Ο ρόλος της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά από ένα, δύο, τρία… lockdown μέσα από «μία ανάσα». Εσύ έχεις ακόμα την ψυχική σου ανθεκτικότητα;

Γράφει η Ιωάννα Σκλιάμη, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας

 

Ο όρος «ψυχική ανθεκτικότητα» έχει λατινική προέλευση και σημαίνει «ανακάμπτω μετά από πίεση», «επανέρχομαι». Είναι η δυναμική διαδικασία, η ψυχική ανθεκτικότητα που έχει το κάθε άτομο και η ικανότητα τού να προσαρμόζεται σε αντιξοότητες, τραυματικές εμπειρίες, σε πιεστικές καταστάσεις και γενικά σε καθετί καινούριο που μπορεί να εμφανίζεται στη καθημερινή του ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη ζωή ενός ανθρώπου, σε οποιαδήποτε ηλικιακό στάδιο κι αν βρίσκεται, καθώς έχοντας αυτή μπορεί να προχωράει με βεβαιότητα και ψυχική δύναμη σε όλη αυτή την ανηφόρα της ζωής.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο φαινόμενο, καθώς περιλαμβάνει τόσο ατομικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι κάτι που χρειάζεται καθημερινή ‘‘δουλειά’’ για να μπορέσει και η ίδια με τη σειρά της να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε γεγονός εμφανιστεί στη ζωή του. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει μια αλληλεπίδραση μεταξύ ευπάθειας και προστατευτικών παραγόντων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών, οι οποίοι ενεργοποιούνται σαν ασπίδα προστασίας για τον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου.

Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί και πρέπει θα έλεγα να ‘‘δουλευτεί’’ από την παιδική κιόλας ηλικία, καθώς το παιδί τότε αναπτύσσεται αλλά και εξελίσσεται σημαντικά. Εδώ να σημειώσω ότι, αν ένα άτομο έχει ‘‘κατακτήσει’’ αυτή την ψυχική ανθεκτικότητα από μικρή ηλικία, τότε είναι πιο εύκολο να την βελτιώσει και να την ισορροπήσει στην ενήλικη ζωή, καθώς θα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, ώστε να αντεπεξέρχεται σε νέες, απρόβλεπτες, απρόσμενες και επίμονες δυσάρεστες καταστάσεις αλλά και γεγονότα. 

Η ψυχική ανθεκτικότητα, τα lockdown και η επαναλειτουργία του ψυχικού κόσμου

Η πανδημία του Covid-19, έχει φέρει «τα πάνω κάτω» στη ζωή όλων των ανθρώπων, με διαφορετικό ποσοστό αλλαγής σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Πρωτόγνωρες και δυσάρεστες καταστάσεις, ανατροπές, αβεβαιότητα, απρόοπτα γεγονότα και πόσες ακόμα άγνωστες εσωτερικές αλλαγές στον ψυχικό κόσμο του ατόμου, έρχονται να ταράξουν τη ρουτίνα του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση την «αναζητάει πίσω». Οι επιπτώσεις πολλές, κυρίως όσον αφορά:

 • Την οικονομία
 • Την ψυχολογία
 • Την υγεία
 • Την κοινωνία
 • Τις διαπροσωπικές σχέσεις

Μέσα λοιπόν, από περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αναδεικνύεται η ικανότητα του ατόμου και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις και ιδίως όταν πρόκειται για αρνητικές – απρόβλεπτες καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει να κάνει με την επιβίωση του ανθρώπου, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο και είναι κάτι που πολλούς τους φοβίζει αυτό, καθώς αισθάνονται τα πάντα να έχουν ‘‘γκρεμιστεί’’ γύρω τους. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει. Σίγουρα, έχεις υποστεί ένα σοκ, όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει από τη στιγμή που είσαι υγιής, καθώς ο καθένας μπορεί να επανέλθει σε μία κανονική ροή, παίρνοντας τον δικό του χρόνο προσαρμογής, αναλογίζοντας τι έχει αξία για τον ίδιον συνεχίζοντας έτσι τη ζωή του.

Να μην ξεχνάτε ότι η άμεση και θετική προσαρμογή σε ένα πλαίσιο με αντιξοότητες, βοηθάει στην ανθεκτικότητα και στην ανάπτυξη ενός δυναμικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση νέων καταστάσεων και στην ανάδειξη της έμφυτης δύναμης που όλοι έχουμε μέσα μας.

 • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί
 • Αναλογίσου
 • Φρόντισε τον εαυτό σου
 • Επικοινώνησε με ανθρώπους
 • Να είσαι ευγνώμων
 • Να είσαι δυνατός
 • Μην το βάζεις κάτω

Να θυμάστε, η δύναμή μας αναβλύζει από μέσα μας.

Όλοι έχουμε την «ικανότητα της δύναμης», άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο.

Μόνο Εσύ μπορείς να την αναδείξεις, όχι για υπεροχή προς τον έξω κόσμο, αλλά για την δική σου ικανοποίηση ότι μπορείς να καταφέρεις ό,τι πραγματικά επιθυμείς.