Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 23 Απριλίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει:
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δει μια δραματική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, που απευθύνονται στο προσωπικό του, καθώς και απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στοχεύουν στο ευρύ κοινό.
Αυτή την εβδομάδα, περίπου 450 ενεργές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικοί πρόσβασης του ΠΟΥ διέρρευσαν στο διαδίκτυο μαζί με χιλιάδες που ανήκουν σε άλλους που εργάζονταν για το νέο coronavirus.
Τα διαπιστευτήρια που διέρρευσαν δεν έθεσαν σε κίνδυνο τα συστήματα του ΠΟΥ επειδή τα δεδομένα δεν ήταν πρόσφατα. Ωστόσο, η επίθεση επηρέασε ένα παλαιότερο σύστημα extranet, το οποίο χρησιμοποιείται από το τρέχον προσωπικό ή και προσωπικό που έχει συνταξιοδοτηθεί καθώς και από συνεργάτες.
Ο ΠΟΥ προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσβεβλημένων από τις κυβερνοεπιθέσεις συστημάτων σε ένα πιο ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας – ταυτοποίησης.
Οι απατεώνες που πλαστοπροσωπούν τον ΠΟΥ στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν επίσης στοχεύσει όλο και περισσότερο στο ευρύ κοινό, προκειμένου να διοχετεύουν δωρεές σε ένα πλασματικό ταμείο και όχι στο αυθεντικό Ταμείο Αλληλεγγύης COVID-19.
Ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι τώρα πάνω από πέντε φορές από τον αντίστοιχο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο με στόχο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών υγείας για τα κράτη μέλη και το απόρρητο των χρηστών που αλληλεπιδρούν μαζί μας αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ ανά πάσα στιγμή, αλλά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε από τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε όλοι σε αυτόν τον αγώνα μαζί », δήλωσε ο Bernardo Mariano, Διευθύνων Σύμβουλος Πληροφοριών του ΠΟΥ.
O ΠΟΥ συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία πιο ισχυρών εσωτερικών συστημάτων και για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με τους κινδύνους της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Ο ΠΟΥ ζητά από το κοινό να παραμείνει σε εγρήγορση έναντι δόλιων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνιστά τη χρήση αξιόπιστων πηγών για τη λήψη πραγματικών πληροφοριών σχετικά με το COVID-19 και άλλα ζητήματα υγείας.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.