Γράφει Στέλλα Φουλούλη, φοιτήτρια Ψυχολογίας
Τα παιδιά ίσως και να αποτελούν τον πιο αυστηρό κριτή του εαυτού τους και συχνά δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, φοβούμενα τις αντιδράσεις των σημαντικών άλλων. Τα ποσοστά των παιδιών και εφήβων που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή όλο και αυξάνονται και η προσοχή στρέφεται ακόμα περισσότερο στο μέρος τους.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ παρουσίασε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο στη Νάπολη την επίδραση που έχει ένα μικρό ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 60 εκατοστών, σε παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 13 ετών. Το ονομαζόμενο ρομπότ “Νάο” χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσει την ψυχική υγεία των παιδιών, μια δράση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς το ρομπότ κατάφερε να εντοπίσει τις ψυχολογικές δυσφορίες κάποιων παιδιών ακόμα και σε περιπτώσεις που και οι ίδιοι οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τυχόν προβλήματα.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το ρομπότ και να επικοινωνήσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον χωρίς συναισθήματα ντροπής και φόβου. Κατάφεραν μάλιστα να εκφράσουν σκέψεις και προβληματισμούς που δεν είχαν μοιραστεί με κανέναν άνθρωπο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να αγγίξουν το ρομπότ σε διάφορες αισθητηριακές περιοχές, δίνοντας του ερεθίσματα. Στο τέλος της συζήτησης τα ίδια τα παιδιά είπαν πως το ρομπότ τους έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας τους να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους.
Τα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χατίς Γκουνές, τόνισαν πως ο Νάο δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας αλλά να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα διαμορφώσει ένα πιο άνετο περιβάλλον επικοινωνίας για τα παιδιά, έναν ασφαλή χώρο για εκείνα.
Το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο γύρω από αυτό τον τομέα, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί οι έρευνες και οι συζητήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή ανθρωποειδών ή γενικότερα της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η ρομποτική θα αποτελέσει καταλύτη σε περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης και προσβασιμότητας, καθώς θα είναι κατά κύριο λόγο διαθέσιμη σε όλους τους χώρους, σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι αυξημένες ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία έχουν ανοίξει τους δρόμους για τη δημιουργία ενός κόσμου περισσότερο διαδραστικού. Τα ρομπότ προβλέπεται να γίνουν οι καθημερινοί μας σύντροφοι και ψηφιακοί βοηθοί, πόσο μάλλον στα παιδιά που αποφεύγουν συζητήσεις περί ψυχικής υγείας και δεν επιθυμούν να στοχοποιηθούν.
Η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής αποτελεί μια πραγματική επανάσταση που μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες.
Πηγές:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.