Συμπεριφορά

Ο κόσμος είναι το γραφείο μου: Γιατί επέλεξα την ψηφιακή εργασία

Από  συγγραφείς  έως  προγραμματιστές υπολογιστών, τα άτομα με online θέσεις εργασίας εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να συνδυάσουν την εργασία με τα ταξίδια τους.

Έτσι και ο Danish Soomro, ο οποίος έχει ζήσει σε 20 χώρες τα τελευταία τέσσερα χρόνια και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να εργαστεί εξ αποστάσεως χωρίς να έχει μια σταθερή βάση, λέγοντας πως  είναι η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ.

Μια έρευνα του 2018 από την MBO Partners έδειξε ότι 4,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναγνωρίστηκαν ως ψηφιακοί εργαζόμενοι και μια δημοσκόπηση του Gallup δύο χρόνια νωρίτερα αποκάλυψε ότι το 43% των Αμερικανών που απασχολούνται ξοδεύουν τουλάχιστον κάποιο χρόνο εργασίας έξω από το παραδοσιακό γραφείο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίστηκε  ότι ο αριθμός των απομακρυσμένων εργαζομένων αυξήθηκε κατά σχεδόν 250.000 μεταξύ του 2005 και του 2015!

Ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η Helen Barlow, που είναι μεταφράστρια από το Λίβερπουλ και έχει ζήσει και δουλέψει σε 15 χώρες. Η ελευθερία να ταξιδεύει και η μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας ήταν οι βασικοί παράγοντες πίσω από την απόφαση της.

Πλέον έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία που εξυπηρετεί ψηφιακούς εργαζομένους. Το WeWork, ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων γραφείων, θα έχει σύντομα 649 τοποθεσίες σε 113 πόλεις από την Κίνα έως τη Χιλή, την Πολωνία έως το Περού. Το Selina είναι ένας ιστότοπος που προσφέρει 22.000 κρεβάτια σε ιδιωτικούς χώρους και κοιτώνες σε μερικές ευρωπαϊκές πόλεις. Το Remote Year, τέλος οργανώνει προγράμματα εργασίας και ταξιδιού σε προορισμούς.

Αξίζει, βεβαίως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα διασκέδαση και παιχνίδια, και αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Η έλλειψη μονιμότητας μπορεί κάποτε να κουράσει. Γι’ αυτό και πολλοί ψηφιακοί εργαζόμενοι αποφεύγουν να συνδεθούν με ανθρώπους ή μέρη..

Με πληροφορίες από : The Guardian