Τη Δευτέρα, η Xiaomi κυκλοφόρησε ένα ζευγάρι πρωτότυπα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR), καθώς ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός θέλει να επεκταθεί σε πωλήσεις προϊόντων, πέρα από τα smartphones. Η συσκευή ονομάζεται Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition. Η επαυξημένη πραγματικότητα αναφέρεται σε ψηφιακά μέσα που μπορούν να υπερτεθούν στον πραγματικό κόσμο που ένα άτομο βλέπει μπροστά του. Η Xiaomi είπε ότι τα γυαλιά είναι απλώς μια πρωτότυπη τεχνολογία και δεν θα κυκλοφορήσουν ακόμα. Ωστόσο, η ανακοίνωση στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στο κόσμο, υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της να εισέλθει στο χώρο. Εάν η Xiaomi κυκλοφορήσει το επίσημα το προϊόν, θα ενταχτεί στη κατηγορία προϊόντων AR, όπως το Hololens της Microsoft και το Google Glass Enterprise.
Τεχνολογικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων της Google, της Microsoft και της Apple, ενδιαφέρονται για την επαυξημένη ή τη μικτή πραγματικότητα ως τρόπο για να φέρουν νέες εμπειρίες στους καταναλωτές. Η τεχνολογία συχνά περιγράφεται ως σημείο κλειδί – όπως και αν καταλήξει να είναι η ιδέα του “metaverse”. “Νομίζω ότι η επαυξημένη πραγματικότητα είναι μια βαθιά τεχνολογία που θα επηρεάσει τα πάντα”, δήλωσε πέρυσι ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple. Η Apple δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως, ούτε έχει κυκλοφορήσει κάποιος είδος ακουστικών εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας. Η Bloomberg ανέφερε ότι φέτος η Apple θα παρουσιάσει την άνοιξη τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας – με τον προϊόν να παραδίδεται στους καταναλωτές από το φθινόπωρο του 2023. “Η άποψη ότι τα έξυπνα AR γυαλιά θα μπορούσαν να είναι η επόμενη σημαντική μορφή φορητών υπολογιστών μετά το smartphone, είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία της τεχνολογίας”, δήλωσε ο Leo Gebbie μέσω email στο CCS Insight, του CNBC.
Έλεγχος Χειρονομιών
Η Xiaomi είπε ότι τα AR γυαλιά της είναι ελαφριά και συνδέονται ασύρματα με smartphone. Επίσης, ανέφερε ότι η συσκευή προσφέρει “οθόνη σε επίπεδο αμφιβληστροειδούς” (retina-level display), έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βλέπουν εικονικά αντικείμενα τόσο καθαρά, όσο θα βλέπουν και ένα φυσικό αντικείμενο. Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο είπε ακόμα ότι οι χρήστες του ακουστικού μπορούν να εκτελέσουν λειτουργίες δίνοντας εντολές με χειρονομίες. Οι χρήστες θα σηκώνουν το χέρια τους μπροστά από τα γυαλιά, ενώ τα φοράνε, και μετά θα κουνούν το χέρι και τα δάχτυλά τους, με συγκεκριμένους τρόπους, για να εκτελέσουν μια λειτουργία. Για παράδειγμα, η Xiaomi είπε ότι “ο αντίχειρας που γλιστράει στο δείκτη χρησιμοποιείται για την είσοδο και την έξοδο από εφαρμογές”. Η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη να πιάνεται το smartphone σας. “Αυτό το είδος αλληλεπίδρασης δείχνει μια από της κατευθύνσεις – η αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή – που η Xiaomi πιστεύει ότι θα συμβεί μελλοντικά”, δήλωσε η εταιρεία.
Επίσης, η εταιρεία είπε ότι τα ακουστικά θα λειτουργήσουν με τα Xiaomi 13 και 13 Pro, τα δύο πιο σημαντικά της smartphones που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως τη Κυριακή. Η Xiaomi, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των smartphones, προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα έσοδα από άλλες συσκευές. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει λανσάρει όλων των ειδών τις συσκευές, από τηλεοράσεις μέχρι ηλεκτρικά σκούτερ. “Τα νέα AR γυαλιά της Xiaomi είναι περισσότερο σαν ένα πρώτο βήμα, παρά μια ουσιαστική κυκλοφορία προϊόντος. Κινέζοι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων των Oppo και TCL, έχουν επίσης παρουσιάσει συσκευές AR και είναι ξεκάθαρο ότι κανείς τους δεν θέλει να μείνει πίσω”, είπε ο Gebbie.
Ονομάζομαι Χριστίνα Μπομπογιάννη, είμαι απόφοιτη της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (BSc Forensic Psychology) στο ICPS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο UCLAn της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο του Μεταπτυχιακού (MSc in Applied Forensic Psychology). Είμαι εθελόντρια στο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ως αρθρογράφος και υποστήριξη στα social media.