Τεχνολογία

Ο ιδρυτής του Spotify βοήθησε στην ανάπτυξη ενός σαρωτή υγείας σώματος που θα λειτουργεί με τεχνολογία AI

Γράφει η Μαριεύη Τσιακμάκη

 

Ο ιδρυτής του Spotify, Daniel Ek, μπαίνει στον κλάδο της υγείας. Μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο LinkedIn ονομάζει τον Ek ως συνιδρυτή μιας νεοσύστατης επιχείρησης, που ονομάζεται Neko Health, η οποία ειδικεύεται στην παροχή σαρώσεων σώματος που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία Sifter και Tech.eu.

«Μετά από τέσσερα χρόνια έντονης έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, εγκαινιάζουμε επίσημα τη Neko Health σήμερα», αναφέρει η ανάρτηση. «Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Hjalmar Nilsonne και Daniel Ek με το όραμα να δημιουργήσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς μέσω προληπτικών μέτρων και έγκαιρης ανίχνευσης».

Σύμφωνα με μια μεταφρασμένη έκδοση του ιστότοπου της Neko Health, ο μη επεμβατικός σαρωτής πλήρους σώματος της Σουηδικής εταιρείας μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει την ανάπτυξη σημαδιών, εξανθημάτων και κηλίδων ηλικίας. Χρησιμοποιεί επίσης έναν ξεχωριστό σαρωτή, για να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς σε όλο το σώμα.

Η Neko λέει ότι ο σαρωτής σώματος 360 μοιρών της εταιρείας είναι εξοπλισμένος με περισσότερους από 70 αισθητήρες, που συλλέγουν περισσότερα από «50 εκατομμύρια σημεία δεδομένων στο δέρμα, την καρδιά, τα αγγεία, την αναπνοή, τη μικροκυκλοφορία και άλλα». Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα αναλύονται από ένα «σύστημα αυτομάθησης με τεχνητή νοημοσύνη» που περιγράφει τα αποτελέσματα για γιατρούς και ασθενείς. Οι πελάτες λαμβάνουν αποτελέσματα στο ραντεβού τους και μπορούν ακόμη και να δουν και να παρακολουθούν τα αποτελέσματά τους σε μια συνοδευτική εφαρμογή.

«Αποστολή μας είναι να φτιάξουμε ένα προληπτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ένα σύστημα που εστιάζει στην πρόληψη ασθενειών», γράφει η Nilsonne σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, αναφέροντας το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σαρώσεις όλου του σώματος, για τις οποίες ο Neko λέει ότι διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στο κοινό στη Σουηδία και κοστίζουν 2.000 SEK (ή περίπου 190$ USD). Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι σαρώσεις έχουν εξαντληθεί.

Η εισβολή του Ek στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη. Οι φήμες για τη νεοσύστατη επιχείρηση κυκλοφορούσαν από τον Νοέμβριο και ο Ek υπαινίσσεται εδώ και καιρό ότι θα ασχοληθεί με την υγειονομική περίθαλψη. Το 2013, μια αναφορά από τους Financial Times αποκάλυψε ότι ο Ek «ξοδεύει ελεύθερες ώρες σκεπτόμενος πώς να διορθώσει ένα «κατεστραμμένο» σύστημα υγειονομικής περίθαλψης». «Δεν είμαι ο εφευρέτης, αλλά μπορεί να είμαι το άτομο που είναι αρκετά ανόητο για να πάει ενάντια στο σύστημα και να προσπαθήσει να το νικήσει με τους δικούς του όρους», είπε τότε.

Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να πούμε τι είδους επίδραση θα μπορούσε να έχει η Neko Health στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Παρόμοια τεχνολογία έχει προκύψει στο παρελθόν, με το Facebook και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να συνεργάζονται για να κάνουν τις μαγνητικές τομογραφίες ταχύτερες με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ερευνητές να αναπτύσσουν τεχνολογία AI, που σαρώνει τον αμφιβληστροειδή και προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αλλά η Neko Health χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία σε μεγαλύτερη και πιο προσιτή κλίμακα και είναι πραγματικά συναρπαστικό αν αναλογιστούμε τις δυνατότητές της.

 

Πηγή: www.theverge.com