Ο εθισμός στις ηλεκτρονικές αγορές πρέπει να αναγνωριστεί ως μια πραγματική ψυχική διαταραχή. Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει διακριτά συμπτώματα και χαρακτηριστικά της κατάστασης και ότι στην εποχή του διαδικτύου, επηρεάζει έναν στους 20 ανθρώπους.
Οι άνθρωποι μπορεί να μαζεύουν πολλά πράγματα που παραγγέλλουν, να καταλήξουν σε μεγάλο χρέος και να χάσουν εντελώς τον αυτοέλεγχο.
«Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε ως ξεχωριστή κατάσταση ψυχικής υγείας και να συγκεντρώσουμε περαιτέρω πληροφορίες γι΄ αυτό στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Δρ Astrid Müller.
Ο Müller, ψυχοθεραπευτής σε Ιατρική σχολή στη Γερμανία, και οι συνεργάτες του, δήλωσαν ότι αυτή η κατάσταση δεν είχε αναγνωριστεί για πολύ καιρό.
Σε μια μελέτη εξέτασαν στοιχεία από 122 ασθενείς που ζητούσαν βοήθεια για τον εθισμό σε ηλεκτρονικές αγορές και διαπίστωσαν ότι είχαν υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.
Υποστηρίζουν ότι η άνοδος των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι εφαρμογές και η παράδοση στο σπίτι έχουν προσθέσει μια εντελώς νέα διάσταση στην έννοια του shopaholic.
Τα καταστήματα αυτά λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν πράγματα χωρίς να αντιμετωπίσουν έναν καταστηματάρχη ή να τα μεταφέρουν στο δρόμο, και μπορούν επίσης να αγοράσουν σχεδόν οτιδήποτε.
Επί του παρόντος, δεν ταξινομείται ως ξεχωριστή διαταραχή, αλλά αποτελεί μέρος μιας κατηγορίας που ονομάζεται «καθορισμένη διαταραχή ελέγχου του παλμού».
Ωστόσο, το 5% του πληθυσμού και οι σοβαρές επιπτώσεις του αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή, ανέφεραν Γερμανοί ερευνητές. Εξήγησαν ότι ιδιαίτερα η online φόρμα, μπορεί να προκαλέσει έναν ακραίο πόθο για να αγοράσουν πράγματα αλλά και ικανοποίηση όταν ξοδεύουν τα χρήματα.
Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε διακοπή του αυτοέλεγχου, ακραίες συμπερφορές, άλλα ψυχιατρικά προβλήματα ,όπως καταστροφή σχέσεων ακαταστασία και χρέος.
Τέλος, ο Müller πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας θα δείξουν ότι η επικράτηση των εθιστικών ηλεκτρονικών αγορών μεταξύ των ασθενών που αναζητούν θεραπεία θα ενθαρρύνει τη μελλοντικές έρευνες που θα αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά φαινόμενα, τα χαρακτηριστικά, και τη νοσηρότητα».
Με πληροφορίες από Daily Mail
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.