Μη κατηγοριοποιημένο

Ο Elon Musk κατηγορήθηκε για εκφοβισμό καθώς απείλησε μια ομάδα κατά της ρητορική μίσους

Μεταφράζει η Αντιγόνη Κολιού

Από τον Matt Shuham

Το Κέντρο Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate, CCDH), δέχθηκε μια «γελοία» νομική απειλή από το Twitter, μετά τη δημοσίευση μιας αναφοράς σχετικά με την έλλειψη επιβολής της ρητορικής μίσους στο Twitter.

Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, το Twitter – που τώρα μετονομάστηκε σε X Corp. – ακολούθησε τη νομική απειλή του, μηνύοντας το CCDH στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια. Μεταξύ άλλων η μήνυση ισχυρίζεται ότι το CCDH επιχείρησε σκόπιμα να στερήσει από το Twitter  έσοδα από διαφημίσεις μέσω υποτιθέμενων ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τον όγκο της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter ισχυρίστηκε, επίσης, ότι χρησιμοποίησε δεδομένα της εταιρείας, από τον οργανισμό αναλύσεων κοινωνικών μέσων Brandwatch, χωρίς εξουσιοδότηση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CCDH, Imran Ahmed, είπε ότι η μήνυση ήταν «ευθέως ένα απολυταρχικό παιχνίδι».

Πριν από το εν λόγω συμβάν, μια ομάδα κατά της ρητορικής μίσους αντέδρασε, αφότου το Twitter απείλησε να κινηθεί νομικά μετά από μια μελέτη, που διαπίστωσε ότι η εταιρεία απέτυχε να αφαιρέσει  tweets μίσους από λογαριασμούς επί πληρωμή.  Η  νομική απειλή από το Τwitter, κατηγόρησε το CCDH, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ότι δημοσίευσε «αμφιλεγόμενους, εξωφρενικούς και ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς» σχετικά με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης – συγκεκριμένα, στην φόρμα της έρευνας της ομάδας, για την αποτυχία του Twitter να εξαλείψει τη ρητορική μίσους, από τότε που ανέλαβε ο Elon Musk.

Τον Ιούνιο, οι ερευνητές του CCDH, χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό αναφοράς του Twitter για να επισημάνουν 100 tweets από συνδρομητές επί πληρωμή του “Twitter Blue” , τα οποία το CCDH θεώρησε ότι παραβιάζουν τις πολιτικές του Twitter, συμπεριλαμβάνοντας ρατσιστικό, ομοφοβικό, νεοναζιστικό, αντισημιτικό ή συνωμοσιολογικό περιεχόμενο”. Τέσσερις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με την ομάδα, το Twitter είχε αφαιρέσει μόνο μια ανάρτηση από τις 100 και όλοι οι προσβλητικοί λογαριασμοί παραμένουν ενεργοί.

Το Twitter ισχυρίστηκε στην επιστολή του, ότι είχε “λόγους να πιστεύει” ότι το έργο του  Κέντρου Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους, είχε χρηματοδοτηθεί από ανταγωνιστές του Twitter και ότι αυτό φαινόταν “σχεδιασμένο να βλάψει το Twitter γενικά και την επιχείρηση ψηφιακής διαφήμισης ειδικά”. Ο δικηγόρος της εταιρείας, Alex Spiro, δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτούς τους ισχυρισμούς.  Ο Spiro έγραψε ότι το Twitter  “διερευνούσε” εάν το έργο του Κέντρου Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους, ήταν δυνατόν να θεωρηθεί έγκυρο σύμφωνα με το Κεφάλαιο 43(α) του νόμου Lanham Act, που αφορά την παραβίαση εμπορικών σημάτων , τη ψευδή διαφήμιση και συναφή θέματα.

Από τον Μάρτιο, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο Twitter απαντώνται με ένα μόνο emoji. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο λογαριασμός Τύπου της εταιρείας, δήλωσε στη HuffPost : «θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα», αλλά δεν απάντησε σε καμία ερώτηση μέχρι την ώρα του δελτίου τύπου.   Η επιστολή του Twitter είχε ημερομηνία 20 Ιουλίου, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που δημοσίευσε το CCDH. Η οργάνωση απάντησε τη Δευτέρα το πρωί σε μια δική της επιστολή χαρακτηρίζοντας το μήνυμα του Twitter “γελοίο” και δήλωσε ότι η απειλή της για νομική δράση ήταν “ψεύτικη και το ξέρετε”.  Η επιστολή, σημείωνε ότι το Κέντρο Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους έχει δημοσιεύσει  εργασίες που επικρίνουν και τους ανταγωνιστές του Twitter και ότι με “απλά λόγια δεν υπάρχει αξιόπιστο νομικό παράπονο εδώ”, αλλά μάλλον μια “διαφανής προσπάθεια να αποσιωπήσει την ειλικρινή κριτική”.  

“Το CCDH  δεν θα εκφοβιστεί από τους πελάτες σας”, έγραψε η Roberta Kaplan, η δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα. Η επιστολή απαιτούσε από το Twitter να διατηρήσει έγγραφα, μηνύματα κειμένου και άλλα αρχεία «σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους  στην πλατφόρμα του Twitter, τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου του, την επιβολή αυτών των πολιτικών καθώς και τις διαφημιστικές επιχειρήσεις και τα έσοδα του Twitter».

Ο  Imran Ahmed , Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου, δήλωσε ότι ο Musk  στοχοποιούσε τον οργανισμό επειδή «αποκαλύψαμε την αλήθεια για τη ρητορική μίσους και την  παραπληροφόρηση στο Twitter που ήταν υπό την κυριότητα του και αυτό είχε ως αντίκτυπο στο κέρδος του”.

«Οι ενέργειες του Eon Musk μια θρασύτατη  προσπάθεια να «φιμώσει» την ειλικρινή κριτική και την ανεξάρτητη έρευνα, με την απέλπιδα προσπάθεια ότι θα μπορέσει να ανακόψει το κύμα των αρνητικών ιστοριών και να ξαναχτίσει τη σχέση του με τους διαφημιστές» είπε ο Ahmed. «Οι διαφημιστές εγκαταλείπουν την πλατφόρμα του για έναν σαφή λόγο: ο Elon Musk υποστήριξε τη διάδοση του μίσους και του ρατσισμού  σ’ αυτή και δεν τον ενδιαφέρει να το σταματήσει».   

Οι διαφημίσεις του Twitter μειώθηκαν από τότε που ο Musk αγόρασε τον ιστότοπο τον Οκτώβριο.  Το Κέντρο μοιράστηκε επίσης  ένα σημείωμα υποστήριξης από τον βουλευτή Adam Schiff (D- Calif.) ο οποίος επαίνεσε «το σημαντικό έργο της ομάδας που αποκαλύπτει το μίσος και την πολλαπλασιαζόμενη παραπληροφόρηση» στο Twitter και άσκησε κριτική sτον Musk για την προσπάθειά του να «φιμώσει» τους επικριτές του.

Τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των HuffPost ,New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal και The Guardian, επικαλούνται συχνά την έρευνα του Κέντρου  και σε άλλους ιστότοπους , συμπεριλαμβανομένων της Google, TikTok και Substack.

Το έργο της ομάδας στο Twitter έχει δημιουργήσει αντιδράσεις μετά την εξαγορά του ιστότοπου  κοινωνικής δικτύωσης από τον Musk και τις μαζικές απολύσεις του προσωπικού εποπτείας περιεχομένου, μαζί με την απόφασή του να επιτρέψει στους  αποκλεισμένους λογαριασμούς  να επιστρέψουν στον ιστότοπο.  

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δυο μέρες πριν από την επιστολή του δικηγόρου του προς  το Κέντρο Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους , ο Musk αναφέρθηκε σε μια περιγραφή από την ομάδα και  ρώτησε στο Twitter: «Ξέρει κανείς ποιος υποστηρίζει αυτόν τον οργανισμό;» και «Ποιός χρηματοδοτεί αυτόν τον οργανισμό; Διαδίδουν παραπληροφόρηση και προωθούν τη λογοκρισία, ενώ υποστηρίζουν το αντίθετο. Πραγματικά κακό.»

Πηγή:

https://www.huffpost.com/entry/twitter-elon-musk-center-for-countering-digital-hate-legal-threat-letter_n_64c7d874e4b03d9b515cc5c4