Ψυχική υγεία

Oι ειδικοί πρέπει να έχουν πάντα τον τελικό λόγο: Γιατί δεν πρέπει να ψάχνουμε ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Κατά καιρούς γίνεται λόγος για τη σωστή χρήση του διαδικτύου, για τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση. Όλοι όσοι είμαστε γονείς ειδικά στο πρώτο μας παιδί ανησυχούμε με το καθετί που θα δούμε στο παιδί μας και εξαιτίας της αρνητικής καταστροφικής μας σκέψης, φουντώνει το άγχος και η ανησυχία και καταφεύγουμε σε συμπεριφορές που πολλές φορές μας δίνουν λάθος ενημέρωση.

Μία από αυτή είναι τα blogs των μαμάδων όπου η κάθε μαμά με την προσωπική της εμπειρία δίνει συμβουλές για παρόμοιες καταστάσεις που βίωσε με το δικό της παιδί. Ωστόσο όλο αυτό εκ μέρους των μαμάδων γίνεται καλοπροαίρετα, η γνώμη μου ως ειδικός ψυχικής υγείας και ως μαμά είναι να παίρνουμε μια γενική εικόνα του τι λέγεται από άλλους γονείς για το περιστατικό που μας προβληματίζει, ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κάθε παιδάκι και το τι εμφανίζει είναι μια διαφορετική περίπτωση και τον τελευταίο λόγο και τη διάγνωση πρέπει να την έχει ο γιατρός μας για το καθετί.

Ωστόσο πολλοί θα σκεφτείτε και θα πείτε «τι ξέρουν πια αυτοί οι γιατροί, εγώ έχω μεγαλώσει τόσα παιδιά», θα σας έλεγα λοιπόν ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες ανάλογα τον τομέα τους εκπαιδεύονται τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, οι εποχές έχουν αλλάξει και συνεχώς οι έρευνες μεγαλώνουν με αποτέλεσμα ο κάθε ειδικός να παρακολουθεί σεμινάρια και να εκπαιδεύεται με ειδικές πιστοποιήσεις από πανεπιστήμια και ειδικά πιστοποιημένα κέντρα για τα τρέχον, νέα ερευνητικά δεδομένα.

Φιλική συμβουλή: Eνημερωθείτε με όποιον τρόπο θέλετε αλλά πάντα, τον τελικό λόγο και την απόφαση για θέματα υγείας να την έχει ο γιατρός σας, που άλλωστε το διαδίκτυο πλέον σε ενημερώνει για τα πτυχία, για τις δράσεις και την πορεία του κάθε γιατρού.