Ασφάλεια διαδικτύου

Νέος τρόπος αντιμετώπισης από επιθέσεις των hackers στα κινητά σας

Γράφει η Άρτεμης – Μαρία Καπλάνογλου, φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας

Τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός των επιθέσεων στις προσωπικές μας συσκευές, έχει αυξηθεί δραματικά. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται γι’ αυτό, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση χρήσης του διαδικτύου αλλά και ηλεκτρονικών συσκευών κατά την περίοδο της καραντίνας. Μέσα σε έναν χρόνο, οι hackers έχουν γίνει πιο δημιουργικοί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχή επίθεση σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εταιρείες που δημιουργούν λογισμικά, και άλλες πολλές. Για τον λόγο αυτό, εταιρείες όπως η Apple  και η Google, έχουν δημιουργήσει νέους τρόπους ώστε να προστατευτούν οι χρήστες τους αλλά και οι ίδιοι από αυτές τις επιθέσεις. 

Το ερώτημα είναι, πως θα προστατευτούμε εμείς? Μπορούμε να προστατευτούμε από τα καινούρια είδη επιθέσεων που έχουν φτιάξει οι hackers, και αν ναι, πώς? Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) της Αμερικής, δημοσίευσε μερικούς βασικούς τρόπους, ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση στο κινητό μας από δευτερεύοντες. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους υπάρχουν εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς δεν τους γνωρίζουν αρκετοί. Ο οδηγός αυτός με όνομα «Mobile Device Practices» αναφέρεται κυρίως σε επιθέσεις που βασίζονται σε in-memory φορτία και λέγονται “in-memory payload” επιθέσεις. Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για επίθεση στη μνήμη του λειτουργικού συστήματος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη ROM ή τη μνήμη RAM. 

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτό το είδος επίθεσης επειδή λειτουργεί. Είναι λιγότερο ανιχνεύσιμο από τα antivirus (AV) και ακόμη και μερικά AV solutions επόμενης γενιάς. Εξαιτίας αυτού, οι hackers που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική είναι πιο πιθανό να επιτύχουν στην αποστολή τους, η οποία έχει τη δυνατότητα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων – είτε πρόκειται για τα μηνύματα σας, τους λογαριασμούς σας, τους κωδικούς σας ή/και τις φωτογραφίες σας. Έτσι, για να προτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, ή σε περίπτωση που υποψιαστείτε ότι υπάρχει περίεργη δραστηριότητα στη συσκευή σας, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση. Δηλαδή, να κλείσετε και να ανοίξετε τη συσκευή σας. Αυτό μπορεί να σταματήσει την επίθεση που γίνεται στη συσκευή σας, αφού η επίθεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι πολλοί δεν κάνουν επανεκκίνηση στις συσκευές τους. Αν δεν καταφέρει να σταματήσει τον hacker, το να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, τον δυσκολεύει αρκετά για να καταφέρει να διατηρήσει την πρόσβαση που έχει.

Άλλοι γενικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης επιθέσεων είναι να απενεργοποιείτε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε, να αποφεύγετε τη σύνδεση σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα και να απενεργοποιείτε τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν τις χρειάζεστε.

Θα πρέπει λοιπόν να θυμόσαστε ότι είναι σημαντικό να μην έχετε σημαντικά δεδομένα αποθηκευμένα σε εύκολα προσβάσιμα αρχεία και να τα προστατεύσετε χρησιμοποιώντας βιομετρικές τεχνολογίες ασφάλειας ή την ταυτοποίηση δύο παραγόντων, σε περίπτωση που τα έχετε αποθηκευμένα σε κάποιο Cloud ή Google Drive.

Πηγή:  

https://www.in.gr/2021/08/03/life/gadget-corner/kinita-apotrepste-epidoksous-smartphone-hackers-mia-apli-kinisi/