Οι πολωτικοί κανόνες για το διαδίκτυο γίνονται νόμος
Μετά από χρόνια συζητήσεων, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο αποσκοπεί στο να καταστήσει το διαδίκτυο ασφαλέστερο για τα παιδιά, έγινε νόμος. Επιδιώκει να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η υπουργός Τεχνολογίας, Michelle Donelan, δήλωσε ότι “διασφαλίζει τη διαδικτυακή ασφάλεια της βρετανικής κοινωνίας όχι μόνο τώρα, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες”. Ωστόσο, οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το WhatsApp είναι μεταξύ των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων που απείλησαν να αποσυρθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι είναι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;
Ο νέος νόμος επιφορτίζει τις επιχειρήσεις με την υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά από κάποιο νόμιμο αλλά επιβλαβές υλικό, ενώ η ρυθμιστική αρχή Ofcom, αποκτά πρόσθετες εξουσίες επιβολής. Εισάγει νέους κανόνες, όπως η απαίτηση από τους ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου να εμποδίζουν τα παιδιά να βλέπουν περιεχόμενο ελέγχοντας τις ηλικίες. Οι πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν ότι δεσμεύονται να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο, το οποίο αφορά: α) σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, β) ελεγκτική ή εξαναγκαστική συμπεριφορά, γ) ακραία σεξουαλική βία, δ) παράνομη μετανάστευση και λαθρεμπόριο ανθρώπων, ε) προώθηση ή διευκόλυνση της αυτοκτονίας, στ) προώθηση του αυτοτραυματισμού, ζ) κακοποίηση ζώων, η) πώληση παράνομων ναρκωτικών ή όπλων και θ) τρομοκρατία. Δημιουργήθηκαν και άλλα νέα αδικήματα, όπως το cyber-flashing – η αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων στο διαδίκτυο – και η κοινοποίηση “deepfake” πορνογραφίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του ομοιώματος κάποιου ατόμου σε πορνογραφικό υλικό.
Τι άλλο θα προσθέσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;
Οι εξουσίες του νόμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποχρεώσουν τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να εξετάζουν το περιεχόμενο κρυπτογραφημένων μηνυμάτων για υλικό παιδικής κακοποίησης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Πλατφόρμες όπως το WhatsApp, το Signal και το iMessage ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ή να βλέπουν τα μηνύματα οποιουδήποτε, χωρίς να καταστρέψουν τις υφιστάμενες προστασίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής για όλους τους χρήστες και προτιμούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο παρά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μηνυμάτων. Η Proton, μια πλατφόρμα αλληλογραφίας με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμη να στραφεί δικαστικά εις βάρος της κυβέρνησης εάν της ζητηθεί να αλλάξει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. “Το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Proton, Andy Yen, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα νομοσχέδια δίνουν στην κυβέρνηση την εξουσία να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα των ανθρώπων. “Κανείς δεν θα το ανεχόταν αυτό στον φυσικό κόσμο, οπότε γιατί να το κάνουμε εμείς στον ψηφιακό κόσμο;” Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή Ofcom θα ζητήσει από τις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα μόνο όταν θα έχει αναπτυχθεί “εφικτή τεχνολογία”. Ωστόσο, η Wikipedia έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να υπακούσει σε ορισμένες ενέργειες, όπως η επαλήθευση της ηλικίας.
Ποιος θα ρυθμίσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;
Η παραβίαση των κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια πρόστιμα για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να απειληθούν με ποινή φυλάκισης για τους διευθύνοντες τους. Η Ofcom επισημαίνει ότι θα καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας, που θα παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την τήρηση των νέων κανόνων. Ο ιθύνων νους της απάντησε σε ορισμένες από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με το νέο της ρόλο. “Οι νέες μας εξουσίες δεν αφορούν την κατάργηση περιεχομένου. Η βασική μας υποχρέωση είναι να αντιμετωπίσουμε τις κυριότερες αιτίες παραβίασης της ασφάλειας στο διαδίκτυο”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ρυθμιστικής αρχής, Dame Melanie Dawes. “Είναι εξίσου σημαντικό ότι θα λαμβάνουμε υπόψη τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης”, προσέθεσε. Η υπουργός τάσσεται υπέρ του νόμου για την ασφάλεια των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
Τι λένε οι ακτιβιστές;
Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον “ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου και συμπεριφοράς στο διαδίκτυο”. Ο Sir Peter Wanless, διευθύνων σύμβουλος της NSPCC, δήλωσε ότι ο νόμος αυτός “συνεπάγεται ότι τα παιδιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ουσιωδώς ασφαλέστερα στην καθημερινή τους ζωή”. Μεταξύ των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν ήταν ο Ian Russell, του οποίου η 14χρονη κόρη Molly αυτοκτόνησε το 2017, αφού είδε περιεχόμενο αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού σε ιστότοπους όπως το Instagram και το Pinterest. Ωστόσο, ο οργανισμός ελέγχου πραγματικών περιστατικών Full Fact, ο οποίος υποστήριξε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι οι “οπισθοδρομικές αλλαγές” που έγιναν σε αυτό σήμαινε ότι δεν προχωρούσε αρκετά “για να αντιμετωπίσει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση”. Ο επικεφαλής της Full Fact, Glen Tarman συνέχισε: “Η ελευθερία της έκφρασής μας αφήνεται στα χέρια εταιρειών του διαδικτύου με ιδιοτελή κίνητρα, ενώ η παραπληροφόρηση για την υγεία επιτρέπεται να διαδίδεται ανεξέλεγκτα”.
Πηγές:
https://cityportal.gr/neo-nomoschedio-provlepei-ti-systasi-ethnikis-archis-kyvernoasfaleias/
https://saferinternet4kids.gr/nea/advisory-board-meeting/
https://www.bbc.com/news/technology-67221691
Ονομάζομαι Ευάγγελος Ζαφειριάδης. Είμαι πτυχιούχος Νομικής Σχολής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο στο Ποινικό Δίκαιο από το European University of Cyprus και πιστοποίηση στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιώ μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είμαι εθελοντής, αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).