Τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών όλο και περισσότερο εξαπατούνται τον τελευταίο καιρό και εξαναγκάζονται να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις στις κάμερες τους , σύμφωνα με στοιχεία. Το Ινστιτούτο Παρακολούθησης του Ίντερνετ δήλωσε μάλιστα ότι το 80% αυτών των περιπτώσεων ήταν παιδιά αυτής της ηλικίας.
Στο ίδρυμα αυτό έφτασαν 37.000 εικόνες εξαπατημένων παιδιών πέρυσι. Περίπου 30.000 ήταν έφηβοι . Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Η Susie Hargreaves περιέγραψε τη διανομή τέτοιων εικόνων και βίντεο, ως “εθνική κρίση”.
Συχνά τα παιδιά φαίνονταν να κοιτούν κάμερες, να διαβάζουν μηνύματα που τους ζητούσαν να κάνουν κάτι κι έπειτα να το εκτελούν. Το IWF ανέφερε όλες τις ιστοσελίδες που παρουσιάζουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κυρίως από κορίτσια σε οικιακό περιβάλλον.
Η κ. Hargreaves δήλωσε: «Πρόκειται για εικόνες και βίντεο κοριτσιών που έχουν εξαναγκαστεί και εξαπατηθεί για να εκτελέσουν σεξουαλικές πράξεις μέσω webcam και αυτό γίνεται γρήγορα εθνική κρίση. Δεν υπήρξε ποτέ πιο σωστός χρόνος για να λάμψει ένα φως στην άβολη αλήθεια που αντιμετωπίζουμε καιρό τώρα». Τα θύματα γινόταν όλο και πιο μικρά, είπε, καθώς πλέον τα μικρά παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάμερες από τα τηλέφωνά τους στα υπνοδωμάτιά τους.
“Σε αυτή την ηλικία, είναι εξαιρετικά ευάλωτα”, δήλωσε η κ. Hargreaves. “Εξακολουθούν να αναπτύσσονται σωματικά και δεν έχουν τη συναισθηματική ωριμότητα για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αισθάνονται συχνά κολακευμένα, τους λένε ότι είναι όμορφα, και πολλές φορές πιστεύουν ότι έχουν σχέση με κάποιον.”
Ένα θύμα είπε πρόσφατα στο BBC ότι έστειλε μια online φωτογραφία χωρίς μπλούζα σε κάποιον που ισχυρίστηκε ότι ήταν γυναίκα που προσλάμβανε μοντέλα. Το θύμα, που ήταν 13 τότε, δήλωσε: «Αφού έστειλα την εικόνα, η όλη συμπεριφορά της προς μένα άλλαξε».
Λέει ότι αναγκάστηκε να στείλει περισσότερες φωτογραφίες και να μοιραστεί την κατοικία της – με την απειλή ότι η πρώτη εικόνα θα εκτυπωθεί και θα τοποθετηθεί παντού κοντά στο σχολείο της αν δεν συμμορφωθεί.
Ένα άλλο θύμα μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε ότι άγνωστος άνδρας ήρθε στο σπίτι της την κακοποίησε σεξουαλικά στην κρεβατοκάμαρά της και πήρε φωτογραφίες της. “Δεν το συνειδητοποίησα τότε, αλλά ο δράστης που ήρθε στο σπίτι μου ήταν το ίδιο πρόσωπο με το οποίο είχα μιλήσει κάποτε στο διαδίκτυο”, δήλωσε το θύμα.
Η κ. Hargreaves προέτρεψε νέους άνδρες που θα μπορούσαν να βρουν τέτοιες εικόνες παιδιών μικρών ηλικιών αν δουν πορνογραφικό υλικό online για να το αναφέρουν και να σώσουν πολλά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
“Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να κατανοήσουν ότι παραβιάζουν το νόμο και μόνο αν βλέπουν αυτό το υλικό, ανεξάρτητα από το ποιος το έλαβε ή το ανέβασε”.
Με πληροφορίες από BBC
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.