Το FBI προειδοποιεί τους ανθρώπους για μια νέα μορφή απάτης η οποία περιλαμβάνει ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων. Ένας απατεώνας πείθει ένα άτομο να βάλει μετρητά σε ένα ATM κρυπτονομισμάτων και να στείλει τα αγορασμένα νομίσματα στον απατεώνα χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση που είναι αποθηκευμένη σε έναν κωδικό QR. Ενώ η απάτη δεν προϋποθέτει τη χρήση εξαιρετικά εξελιγμένης τεχνολογίας, περιλαμβάνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων εκ μέρους των απατεώνων, σε μία προσπάθεια να “βελτιώσουν” τις παλιές μεθόδους εξαπάτησης.
Στην ουσία, ο απατεώνας θα επικοινωνήσει με το θύμα του και θα το πείσει με κάποιον τρόπο ότι πρέπει να στείλει χρήματα, είτε με υποσχέσεις αγάπης ή πλούτου, είτε υποδυόμενος ένα πραγματικό ίδρυμα, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρεία κοινής ωφέλειας. Αφού πειστεί το θύμα, ο απατεώνας θα του ζητήσει να βρει μετρητά (μερικές φορές από επενδυτικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς συνταξιοδότησης) και να κατευθυνθεί σε ένα ΑΤΜ, το οποίο πουλάει κρυπτονομίσματα και υποστηρίζει την ανάγνωση κωδικών QR. Μόλις το θύμα βρεθεί εκεί, θα σαρώσει έναν κωδικό QR που του έστειλε ο απατεώνας, ο οποίος θα δώσει εντολή στο μηχάνημα να στείλει τυχόν κρυπτονομίσματα που αγόρασε στη διεύθυνση του απατεώνα. Ακριβώς έτσι, το θύμα χάνει τα χρήματά του και ο απατεώνας τα έχει εκμεταλλευτεί με επιτυχία.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αναβαθμίσουν παλιές μεθόδους εξαπάτησης
Αν αυτή η απάτη ακούγεται οικεία, ίσως οφείλεται στο ότι πρόκειται απλώς για μία τεχνολογική ανατροπή στην απάτη μέσω τραπεζικών μεταφορών. Με οποιοδήποτε μέσο, κάποιος θα πείσει το θύμα να του στείλει χρήματα και στη συνέχεια θα τα στείλει όντως, χρησιμοποιώντας μία μέθοδο η οποία είναι δύσκολο να εντοπιστεί και δύσκολο να αναιρεθεί. Δηλαδή, όπως και με τις τραπεζικές μεταφορές, το σύστημα λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί, να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα χρήσης κωδικού QR αντί να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε μια μεγάλη διεύθυνση λογαριασμού· κάτι που είναι χρήσιμο και για νόμιμες αγορές κρυπτονομισμάτων.
Η “αναβάθμιση” αυτή για τους απατεώνες, με την μέθοδο χρήσης ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων έχει τα εξής οφέλη. Καταρχάς, υπάρχει λιγότερη τριβή όσον αφορά την αποστολή τραπεζικού εμβάσματος, ενώ ο απατεώνας έχει κρυπτονομίσματα αντί για χρήματα αναγκαστικής κυκλοφορίας. Με τα τραπεζικά εμβάσματα, πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα και μπορείτε να δώσετε αυτήν τη φόρμα σε ένα πραγματικό άτομο (το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να σας ελέγξει). Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ATM, διαθέτετε λιγότερο χρόνο να σκεφτείτε το γεγονός ότι πρόκειται να στείλετε χρήματα σε έναν άγνωστο. Και, εάν είστε εγκληματίας που προσπαθείτε να λάβετε στα χέρια σας Bitcoin, δε θα χρειαστεί καν να κατευθύνετε τα θύματα σας πώς να αγοράσουν νομίσματα στο διαδίκτυο και να τα μεταφέρουν σε άλλο πορτοφόλι· πιθανότατα ξέρουν ήδη πώς να χρησιμοποιούν ένα ΑΤΜ και πως να σαρώνουν έναν κωδικό QR.
Τόσο το FBI και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), έχουν κάποιες καλές πληροφορίες για το πως να αποφύγετε την απάτη, αλλά σε αυτό που πραγματικά καταλήγουν είναι το εξής: εάν κάποιος που δε γνωρίζετε σας ζητά να στείλετε χρήματα με οποιαδήποτε μέθοδο, μην το κάνετε!
Πηγή: theverge.com
Ονομάζομαι Ελένη Καρανάνου και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου πανεπιστημίου. Εθελοντικά είμαι μέλος στην προσβάσιμη πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για έντυπό- ανάπηρους αναγνώστες (AMELib) και είμαι μέλος του εργαστηρίου αστεακής εγκληματολογίας. Αυτόν τον καιρό πραγματοποιώ την πρακτική μου στο CSIi.