Cyber, Ασφάλεια διαδικτύου

Μπορούν οι χάκερ να παραβιάσουν τα δεδομένα σας;

Μπορούν οι χάκερ να παραβιάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό σας ή να κλέψουν την ταυτότητά σας?

Πως μπορείτε να μάθετε αν το κινητό τηλέφωνό σας δέχεται ”επίθεση”?

Σύμφωνα με έρευνα, το 2019 το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος ( IC3) του FBI λάμβανε κατά μέσο όρο σχεδόν 1.300 καταγγελίες κάθε μέρα και ανέφερε ότι άτομα και επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Ειδικότερα, την περίοδο του κορωνοιού όπου αυξήθηκαν οι ανάγκες για αγορές μέσω διαδικτύου, το φαινόμενο αυτό οξύνθηκε. Από την πλευρά των χάκερ, τα τηλέφωνά μας είναι ο ”απόλυτος θησαυρός”. “Τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές είναι οι 2 κύριες συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά”, εξηγεί ο George Waller, Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών κυβερνοασφάλειας BlockSafe Technologies και StrikeForce Technologies. Ως εκ τούτου, αν κάποιος χακάρει το τηλέφωνό σας θα έχει πρόσβαση στις ακόλουθες πληροφορίες:

  • διεύθυνση email και αριθμό τηλεφώνου(από τη λίστα επαφών)
  • φωτογραφίες
  • βίντεο
  • έγγραφα και
  • μηνύματα κειμένου

Επιπλέον, οι χάκερ μπορούν να παρακολουθούν κάθε πάτημα πλήκτρων που πληκτρολογείτε. Αυτό σημαίνει, ότι μπορούν να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης,προσωπικές πληροφορίες,στοιχεία πιστωτικής κάρτας, τραπεζικά στοιχεία και οποιαδήποτε εταιρική πληροφορία. Υπάρχουν πολλά σημάδια τα οποία φανερώνουν ότι δέχεστε επίθεση και πρέπει να αγνοήσετε. Αν παρατηρήσετε ότι η μπαταρία του κινητού σας πέφτει πολύ γρήγορα ακόμα και αν το έχετε φορτίσει πρόσφατα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι Iphone ή το Android σας έχει παραβιαστεί, λέει ο Tim Lynch πρόεδρος του Psychsoftpc.com. Το λογισμικό κατασκοπείας είναι συνεχώς ενεργοποιημένο,επομένως καταναλώνει και εξαντλεί την μπαταρία.

Αν δεν σας έχουν χακάρει αλλά αυτό συνεχίζει να συμβαίνει,είναι σημάδι ότι χρειάζεστε νέο κινητό τηλέφωνο.Μία συσκευή αν είναι ζεστή ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι σημάδι ότι τα δεδομένα του διαδικτύου καταναλώνονται πιο γρήγορα, αναφέρει ο Ray Walsh, ειδικός σε θέματα ψηφιακής απορρήτου στο ProPrivacy. Αν οι καταναλωτές παρατηρούν ότι αυτό συνεχίζει να υφίσταται, κάποιος μπορεί να έχει κάνει “piggyback” στις συνεδρίες τους.Αν το τηλέφωνό σας κολλάει συνεχώς, δοκιμάστε να το κλείσετε,συμβουλεύει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Robert Siciliano, Διευθύνων Σύμβουλος της Safr.Me και παρακολουθείστε τι θα γίνει μετά.Τα τηλέφωνα που έχουν χακαριστεί δεν κλείνουν σωστά ή δεν κλείνουν ποτέ, παρόλο που τους έχετε δώσει εντολή.Ο Alexis Moore συγγραφέας του Surviving a Cyberstalker, επισημαίνει ότι λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, δεν δίνουν προσοχή σε λεπτομέρειες, όπως ο συγχρονισμός σε λειτουργίες στο τηλέφωνό σας φαίνεται απενεργοποιημένος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή, όπως η Χρήση Δεδομένων για να παρακολουθείτε πόσα δεδομένα αποστέλλονται από τη συσκευή σας.

Ο ειδικός σε κινητές συσκευές Rob Webber, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του MoneySavingPro.com σχολιάζει για κλήσεις/μηνύματα που δεν έχετε πραγματοποιήσει.Θα πρέπει να παρατηρήσετε αν κάποιο από αυτά έχει κακόβουλο λογισμικό και έτσι όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο άτομο που έχει παραβιάσει το τηλέφωνό σας. Χρειάζεται να είστε σε επιφυλακή για ανεπιθύμητα μηνύματα. Ένα άλλο σημάδι που δείχνει ότι έχει παραβιαστεί το κινητό σας είναι οι περίεργες ειδοποιήσεις στην οθόνη. Θα πρέπει να μπορείτε να διαγράφετε τα cookies στο τηλέφωνό σας,έτσι ώστε οι χάκερ να μην μπορούν να λάβουν τις προσωπικές σας πληροφορίες και να χειριστούν τα αναδυόμενα παράθυρα σας. Να ελέγχετε πάντα ποιες εφαρμογές εκτελούνται, γιατί ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Η περίεργη συμπεριφορά στο gmail ή το icloud είναι συνηθισμένο σημάδι κακόβουλου hack και αποτελεί κίνδυνο για τα δεδομένα σας.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κρατούν φωτογραφίες σας για λύτρα και την διεύθυνση email σας. Να παρακολουθείτε για μηνύματα ασφαλείας που σας ειδοποιούν ότι έχει γίνει πρόσβαση στο λογαριασμό σας μέσω μίας νέας συσκευής,που αναφέρει ψευδώς ότι έχετε εγγραφεί σε νέους λογαριασμούς. Αν λάβετε ειδοποίηση για αλλαγή λογαριασμού που δεν έχετε κάνει ή κλειδωθείτε έξω από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αυτό ονομάζεται επίθεση μεταφοράς αριθμού. Αν νομίζετε ότι έχετε πέσει θύμα αυτού θα πρέπει να καλέσετε αμέσως την αστυνομία και να δείξετε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα(phishing) είναι μία απάτη κατά την οποία ένας χρήστης παραπλανάται για να αποκαλύψει εμπιστευτικές πληροφορίες.Μία συνέχεια του χακαρίσματος μπορεί να είναι ένα μήνυμα που λάβατε από άγνωστο μέρος και απαιτεί χρήματα. Για να προστατευτείτε μην κάνετε ποτέ κλικ σε τέτοιους συνδέσμους και διαγράψτε το. Όταν λείπετε από το σπίτι αποφύγετε τη χρήση της θύρας USB και χρησιμοποιήστε μόνο τη θύρα φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος για το κινητό σας. Οι χάκερ μπορούν να κρύψουν κακόβουλο λογισμικό μέσα σε δημόσιους φορτιστές ακόμα και σε δημόσια καλώδια για τη μεταφορά αρχείων. Επίσης, το google play είναι πιθανόν να μολύνει εφαρμογές από το app store, επειδή η google δεν ελέγχει αυτές τις εφαρμογές.

Ενώ υπάρχουν πολλές απειλές στο διαδίκτυο πρέπει να γνωρίζετε τις απειλές του πραγματικού κόσμου,όπως κάποιος που αρπάζει τη συσκευή σας ενώ δεν κοιτάτε.Αν το κινητό σας έχει επιλογή “ορατότητα τηλεφώνου” απενεργοποιήστε την. Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης ή πληροφορίες σχετικές με τραπεζικούς λογαριασμούς. Όταν θέλετε να ξεφορτωθείτε ένα παλιό τηλέφωνο ακολουθείστε τις συμβουλές ανακύκλωσης κινητών,ώστε να αποτρέψετε προσωπικές σας πληροφορίες να πέσουν σε λάθος χέρια. Εάν ο λογαριασμός κάποιου έχει παραβιαστεί,τότε ο χάκερ μπορεί να δει όλα τα δεδομένα του και που βρίσκονται οι συσκευές του. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο επαναχρησιμοποιεί έναν κωδικό πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους και ένας από αυτούς έχει παραβιαστεί. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε μοναδικούς κωδικούς σε κάθε ιστότοπο. Συνάμα,όταν χρησιμοποιείτε μη ασφαλές wifi οι χάκερ μπορούν να σας κατασκοπεύσουν.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μία υπηρεσία VPN(ιδιωτικό δίκτυο)για να διασφαλίσετε τη σύνδεσή σας ασφαλή.Εάν καταλάβετε ότι το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί, ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:

  1. Αλλάξτε κωδικούς πρόσβασης από το μέσο που δεν έχει παραβιαστεί
  2. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων
  3. Επαναφέρετε τη συσκευή σας (<<καθαρισμός>>)

Να ελέγξετε τις πιστωτικές κάρτες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς,εκτός από τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Εάν δείτε ύποπτη δραστηριότητα επικοινωνείτε με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα,ώστε να κλειδώσουν το λογαριασμό σας. Έπειτα, με τα απαραίτητα βήματα θα ανακτήσετε τις απώλειές σας

Πηγή: www.rd.com