Μετάφραση: Χριστίνα Μπομπογιάννη
Πάρα πολλά πράγματα στη καθημερινότητά μας περιλαμβάνουν ένα κέντρο δεδομένων. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές, το streaming ταινιών, ακόμα και η ανάγνωση αυτού του άρθρου – όλα απαιτούν δεδομένα για να αποθηκευτούν και για να είναι άμεσα διαθέσιμα. Η αμεσότητα και η ευκολία αυτών των υπηρεσιών είναι μεγάλη, αλλά όχι χωρίς κάποιο κόστος. Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Μία μεγάλη εγκατάσταση θα χρησιμοποιήσει τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο μια πόλη μεσαίου μεγέθους.
Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιρλανδία, όπου ένα σχετικά μικρό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό κέντρων δεδομένων. Περισσότερα από 20 από αυτά τα κέντρα βρίσκονται στο Δουβλίνο, όπου η Microsoft και η Amazon έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλους ιστότοπους. Η Ιρλανδία φιλοξενεί συνολικά 75 κέντρα δεδομένων, με άλλα 11 να είναι υπό κατασκευή, και σύμφωνα με τους συμβούλους ενέργειας Barringa, θα μπορούσαν να καταλάβουν το 27% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2029. Αυτή η ανησυχητική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ανάγκασε την ιρλανδική κυβέρνηση να αναλάβει δράση.
Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έγκριση νέων κέντρων δεδομένων, με τη κυβέρνηση να δηλώνει ότι “τα νέα κέντρα δεδομένων πρέπει να έχουν ευελιξία στην μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας”. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με την ελπίδα να καταστήσει τα κέντρα δεδομένων λιγότερο επιβαρυντικά για το ηλεκτρικό δίκτυο. Μια νέα εγκατάσταση, που άνοιξε στο Grange Castle στα περίχωρα του Δουβλίνου, έχει συνδεσιμότητα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται το λογισμικό της εταιρίας Eaton σε σύζευξη με τον κολοσσό στην ενέργεια, την Enel. Σε περίπτωση που το ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται υπό πίεση, η ηλεκτρική ενέργεια στο κέντρο δεδομένων διακόπτεται και ενεργοποιούνται αμέσως τα εφεδρικά συστήματα. Όλα τα κέντρα δεδομένων λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα αναμονής που τα κρατούν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Στην πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκονται οι συσκευές Uninterruptible Power Supply (UPS).Τα UPS είναι αποτελεσματικές, εξελιγμένες μπαταρίες που επεμβαίνουν στο δευτερόλεπτο όταν χρειαστεί και λειτουργούν για αρκετό χρόνο ώστε να επιτρέψουν σε μια γεννήτρια ντίζελ να ενεργοποιηθεί ή να αποκαταστήσει το ρεύμα. Στο Grange Castle, το UPS του Eaton παρεμβαίνει και ελευθερώνει ισχύ στο δίκτυο όταν η ηλεκτρική συχνότητα του δικτύου (σε Hertz), κυμαίνεται με ένα τρόπο που υποδηλώνει πως βρίσκεται υπό πίεση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν η ισχύς από από ασταθείς πηγές, όπως τα τεράστια αιολικά πάρκα της Ιρλανδίας, πέφτει. Πολλά κέντρα δεδομένων αφαιρούν ήδη τη ζήτηση από το δίκτυο, για μια προκαθορισμένη περίοδο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία καθιερωμένη από εταιρίες όπως η Schneider Electric και η Vertiv. Ωστόσο, η ρύθμιση του Grange Castle υποστηρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ζωντανή, δυναμική σχέση μεταξύ ενός κέντρου δεδομένων και ενός εθνικού δικτύου.
Ο Ciaran Forde από το Eaton είναι ένας φυσικός με ειδίκευση στα κέντρα δεδομένων. Υποστηρίζει ότι το σύστημα του Eaton λειτουργεί σαν μια βαλβίδα πίεσης που τραβάει το κέντρο δεδομένων από το δίκτυο για πολύτιμα ενδιάμεσα. Οι ιδιοκτήτες του κέντρου δεδομένων πληρώνονται για αυτή την ευελιξία από τον ιρλανδικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου. Ο Joey Dietrich, από το Uptime Institute που πιστοποιεί τα κέντρα δεδομένων για ανθεκτικότητα και αξιοπιστία, λέει ότι τo εισόδημα είναι πιθανώς ο βασικός λόγος που οι ιδιοκτήτες των κέντρων δεδομένων επιθυμούν να είναι ευέλικτοι. “Δεν το κάνουν αυτό για ευγενείς λόγους. Το κάνουν για τις ταμειακές ροές και τα έσοδα”, λέει ο κος. Dietrich, του οποίου η καριέρα έχει να κάνει με την ενεργειακή πολιτική και τη κλιματική αλλαγή στην IBM.
H Ιρλανδία παρέχει ένα στιγμιότυπο ενός παγκοσμίου προβλήματος. Τον Ιούλιο του 2022, το διοικητικό σώμα του Λονδίνου, η Αρχή του Ευρύτερου Λονδίνου (Greater London Authority), επικοινώνησε με τους κατασκευαστές κατοικιών στα δυτικά της πρωτεύουσας, προειδοποιώντας τους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες αναμονές προτού να συνδεθούν στο δίκτυο οι πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες. Παρά την έλλειψη κατοικιών σε όλο το Λονδίνο, τα νέα οικιστικά έργα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν μέχρι και μια δεκαετία, επειδή τα κέντρα δεδομένων στην κοιλάδα του Τάμεση αύξησαν την ηλεκτρική χωρητικότητα αφήνοντας τη ζώνη ανίκανη να εγγυηθεί ισχύ για τον αυξανόμενο πληθυσμό του Λονδίνου.
Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Ο κ. Forde της Eaton λέει ότι o πραγματικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η εκρηκτική ανάπτυξη του cloud computing – η τάση που έχουν οι εταιρίες να αναθέτουν μεγάλο μέρος της αποθήκευσης και της επεξεργασίας δεδομένων τους σε τρίτες εταιρίες όπως η Amazon και η Microsoft. Επισημαίνει ότι η χρήση του όρου “σύννεφο” (cloud) είναι άκρως παραπλανητική, καθώς είναι “ένα πολύ φυσικό πράγμα”. Το σύννεφο δεν επιπλέει στην ατμόσφαιρα, αποτελείται από διακομιστές υπολογιστών με απέραντη όρεξη για ηλεκτρισμό.
Πηγή: www.bbc
Ονομάζομαι Χριστίνα Μπομπογιάννη, είμαι απόφοιτη της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (BSc Forensic Psychology) στο ICPS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο UCLAn της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο του Μεταπτυχιακού (MSc in Applied Forensic Psychology). Είμαι εθελόντρια στο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ως αρθρογράφος και υποστήριξη στα social media.