Social Media, Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Μπορεί να μας βλάψει ένα απλό φίλτρο του Instagram;

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση των social media, με τους περισσότερους από αυτούς να τα χρησιμοποιούν για αρκετές ώρες και σε καθημερινή βάση. Πολλοί μάλιστα, έχουν οδηγηθεί στον εθισμό εξαιτίας της πολύωρης και ανεξέλεγκτης ενασχόλησής τους. Πράγματι, τα social media αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram να χαίρουν υψίστης προτίμησης, ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες. Όπως είναι φυσικό, η επισκεψιμότητα των εν λόγω διαδικτυακών μέσων αυξάνεται ραγδαία.  

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργώντας κανείς λογαριασμό στο Instagram, είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει να αντισταθεί στα πολυάριθμα και -πολλές φορές ευφάνταστα εφέ και φίλτρα ομορφιάς που προσφέρονται απλόχερα και δωρεάν στους χρήστες. Ίσως όλα ξεκινούν με γνώμονα την ανθρώπινη περιέργεια ή απλώς αντιμετωπίζονται ως ένα ευχάριστο παιχνίδι. Όμως, σε βάθος χρόνου, είναι πράγματι τόσο αθώα όσο φαντάζουν αρχικά; H απάντηση είναι όχι. Με μια πολύ απλή αναζήτηση στο Instagram θα συναντήσουμε πληθώρα ειδικών φίλτρων ομορφιάς, τα οποία έχουν την τάση να ωραιοποιούν την επιδερμίδα, κάνοντας την να μοιάζει αψεγάδιαστη και γενικότερα να αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, προσφέροντας την “τέλεια” μύτη και τα “έντονα και σαρκώδη χείλη”, ενώ υπάρχουν και φίλτρα που αλλάζουν το χρώμα των ματιών.  

Όπως είναι ευνόητο, τα συγκεκριμένα φίλτρα αντιγράφουν και προωθούν τα “πρότυπα ομορφιάς” που κυριαρχούν στις μέρες μας. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να επιτείνουν τις ανασφάλειες πολλών ανθρώπων, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί αυτά τα εφέ, είναι δυνατόν μακροπρόθεσμα να δεχτεί πλήγματα στην ψυχική του υγεία, όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται σε ορισμένους υπερβολικό. Είναι λεπτή η γραμμή και χρειάζεται τεράστια προσοχή, προκειμένου να μην πέσουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας και γενικότερα την εικόνα μας με τα φίλτρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε μειονεκτικά και φαντασιωνόμαστε πώς θα ήμασταν εάν η εικόνα μας προσομοίαζε με αυτή των εκάστοτε φίλτρων. 

Είναι ωφέλιμο να κατανοήσουμε πως πρόκειται απλώς για ειδικά εφέ, τα οποία έχουν δημιουργηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ασφαλώς, δεν είναι κακό να τα χρησιμοποιούμε, αρκεί αυτό να μην έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή μας. Είναι σημαντικό να είμαστε συμφιλιωμένοι με την εικόνα μας και να αγαπάμε τον εαυτό μας, ώστε να διατηρήσουμε ως ένα βαθμό την ψυχική μας ευημερία. Είμαστε όλοι ξεχωριστοί και δεν χρειαζόμαστε φίλτρα για να μας επιβεβαιώσουν ή να μας διαψεύσουν το πώς νιώθουμε για την εικόνα μας και το αν είμαστε “όμορφοι”. Η αυτοαξία μας δεν καθορίζεται από την “επεξεργασμένη ομορφιά”.   

Πηγή:

psychologynow