Παιδιά, Ψυχική υγεία

Μήνυση κατά του TikTok για τα ψυχικά τραύματα που προκαλούνται από τη θέαση βίαιων βίντεο

Συντονίστρια του TikTok μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τη μητρική εταιρεία ByteDance, επικαλούμενη ψυχικό τραύμα που προκλήθηκε από την επαναλαμβανόμενη θέαση βίαιων βίντεο που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, στη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της πλατφόρμας, η συντονίστρια Candie Frazier υποστήριξε ότι έχει παρακολουθήσει βίντεο που προωθούν τη βία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο με πυροβολισμούς σε σχολείο, θανατηφόρες πτώσεις, ακόμη και κανιβαλιστικές συμπεριφορές. «Η ενάγουσα δυσκολεύεται να κοιμηθεί και όταν κοιμάται, έχει φρικτούς εφιάλτες», αναφέρει η αγωγή.

Ο συντονιστής περιεχομένου είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες και τελικά υποβάλλεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Η δουλειά του επόπτη περιεχομένου είναι να βεβαιωθεί ότι το περιεχόμενο τοποθετείται στη σωστή κατηγορία, είναι απαλλαγμένο από απάτες, δεν προωθεί τη βία ή άλλες παράνομες δραστηριότητες και πολλά άλλα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι προκειμένου να εξασφαλίσει ο εκάστοτε επόπτης – συντονιστής ότι το περιεχόμενο που θα φτάσει στον χρήστη είναι κατάλληλο, χρειάζεται πρώτα να παρακολουθήσει και τελικά να απορρίψει σειρά ακατάλληλων βίντεο, ήχων και εικόνων που πολλές φορές μπορεί να αποβούν τραυματικά για τον θεατή – ακροατή.

Επιδεινώνοντας την ήδη υπάρχουσα δυσκολία που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εργασία, το TikTok φέρεται να απαιτεί από τους συντονιστές να εργάζονται σε βάρδιες 12 ωρών, επιτρέποντάς τους μόνο ένα μεσημεριανό γεύμα μιας ώρας και δύο διαλείμματα των 15 λεπτών. “Λόγω του τεράστιου όγκου του περιεχομένου, οι επόπτες περιεχομένου δεν επιτρέπεται να διαθέτουν περισσότερα από 25 δευτερόλεπτα για το κάθε βίντεο και συχνά βλέπουν ταυτόχρονα τρία έως δέκα βίντεο”, σύμφωνα με την καταγγελία.

Όπως και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, η TikTok έλαβε ένα σύνολο προληπτικών μέτρων για να βοηθήσει τους συντονιστές να αντιμετωπίσουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών και άλλες τραυματικές εικόνες. Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν ήταν οι εταιρείες να περιορίζουν τις βάρδιες των συντονιστών σε τέσσερις ώρες και να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Ωστόσο, η TikTok φέρεται να απέτυχε να εφαρμόσει τα παραπάνω.

Οι συντονιστές περιεχομένου έρχονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο βίαιων και τραυματικών εικόνων που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες δε θα τις δουν. Μια εταιρεία που παρέχει συντονιστές περιεχομένου σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναγνώρισε ακόμη και με τη μορφή συγκατάθεσης ότι η συγκεκριμένη εργασία ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Ωστόσο, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικριθεί από τους συντονιστές τους και άλλους, εργαζόμενους και μη, επειδή δεν πληρώνουν αρκετά και δεν παρέχουν επαρκή ψυχολογική στήριξη. Παρόμοια μήνυση είχε υποβληθεί κατά του Facebook (πλέον Meta), το 2018.

Πηγή: engadget.com