Κοινωνία, Συμπεριφορά

Μια νέα μορφή ρατσισμού

Πριν από έναν περίπου χρόνο, περιστατικά πνευμονίας άγνωστης προέλευσης βρέθηκαν στην πόλη Γουχάν, στην Κίνα. Μετά από αρκετές έρευνες, οι γιατροί κατάφεραν να αναγνωρίσουν την αιτία ως ένα νέου ιού που ονομάζεται κορωνοιός. Είναι μία μολυσματική ασθένεια που πολλοί άνθρωποι υπέστησαν ή θα υποστούν ελαφρά και χωρίς καμία ιατρική περίθαλψη και θα αναρρώσουν γρήγορα. Δυστυχώς, όμως, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με προσκείμενα νοσήματα υγείας όπως, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να αναρρώσουν από τον ιό. Υπάρχουν πολλοί που ήδη υποφέρουν από τη νόσο και έχουν αντισώματα που θα τους βοηθήσουν σε περίπτωση που ξανά νοσήσουν στο μέλλον.

Παράλληλα, σωτήριο αποδείχτηκε και το εμβόλιο, το οποίο είναι ανοιχτό σχεδόν για κάθε ηλικία και θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να νοσήσουν με ηπιότερα συμπτώματα και θα σώσει από βέβαιο θάνατο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Λόγω της έξαρσης του κορωνοιού, δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής οικονομική κρίση και σε συνδυασμό με την κοινωνική απομάκρυνση, πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Πολλές χώρες βρίσκονται στο όριο χρεοκοπίας και το πλεόνασμα κατηγορεί τον Κινεζικό λαό για το χάος που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο. Οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός κατά των Κινέζων είναι ένα θέμα, το οποίο αναμφίβολα, δημιουργεί μια άδικη έκφραση ρατσισμού. Άνθρωποι από την Κίνα αλλά και από την Ασία έχουν πλέον γίνει στόχοι εκφοβισμού στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Καταλήγοντας ακόμα και σε διωγμό των παιδιών και μαθητών από σχολεία και πανεπιστήμια.

Δυστυχώς, ο φόβος στην καρδιά των ανθρώπων έχει μεγιστοποιήσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο αριθμός των ανθρώπων που φοβούνται συνεχώς αυξάνεται. Στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες, υπάρχει η πεποίθηση,  αφελώς, ότι ο ρατσισμός εμφανίζεται μόνο εκτός της Κίνας. Αντίθετα, είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και εντός και εκτός αυτής. Πολλά περιστατικά συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο. Κινέζοι μετανάστες δήλωσαν ότι φοβούνται περισσότερο τον ρατσισμό παρά τον ιό. Άνθρωποι συνεχίζουν να δέχονται επίθεση με βάση την εμφάνιση και την χώρα καταγωγής τους. Και δεν δέχονται επίθεση μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Σκηνικά ντροπής συμβαίνουν σε δημόσιους  χώρους, όπως το λεωφορείο, τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία και φυσικά στους δρόμους. Οι Κινέζοι ή ακόμη και οι Ασιάτες δεν πρέπει να φοβούνται μήπως δεχτούν επίθεση για κάτι που είναι εκτός ελέγχου τους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν πολλοί σε αυτόν τον κόσμο που πιστεύουν ότι υπάρχει διαχωρισμός, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Οι διακρίσεις και ο ρατσισμός έχουν κατακτήσει τον κόσμο μας και είναι μέλημα και ευθύνη μας να το σταματήσουμε από το να μεγαλώσει και στις επόμενες γενιές. Κανένας δεν αξίζει να κρίνεται με βάση τη θρησκεία, τη φυσική εμφάνιση, την εθνικότητα ή τη σεξουαλικότητα τους. Το μίσος, έτσι και αλλιώς, όπως έλεγε και ο μοναδικός Nelson Mandela είναι σαν να πίνεις εσύ το δηλητήριο ελπίζοντας αυτό να σκοτώσει τους εχθρούς σου.