Τι είναι το Messenger Kids;
To messenger kids είναι μια εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί από το facebook , απευθύνεται σε παιδιά άνω των 13 και λειτουργεί κατά βάση όπως το κανονικό facebook , μόνο που οι γονείς είναι οι κύριοι χειριστές των ρυθμίσεων και του περιεχομένου. Σε αυτοκόλλητα και παιχνίδια.
Πώς δουλεύει το Messenger Kids;
Οι γονείς πρέπει να έχουν τον δικό τους προσωπικό λογαριασμό για την εγκατάσταση του messenger kids. Αφού το έχει εγκαταστήσει επιλέγει ο ίδιος την λίστα επαφών και δημιουργεί το προφίλ δίνοντας προσωπικές πληροφορίες όπως όνομα ή παρατσούκλι ,γένος, ημερομηνία γέννησης και οποιαδήποτε φωτογραφία. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας είτε από την δική τους συσκευή είτε από των γονιών τους (μέσα από την οποία όμως μπορούν να κάνουν χρήση φωτογραφιών και βίντεο).
Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο Μessenger Kids;
Τα παιδιά μπορούν να ανταλλάσουν μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, φίλτρα, αρχεία να παίξουν να δημιουργήσουν ομαδικές συνομιλίες καθώς και να πραγματοποιήσουν βίντεο κλήσεις με τις επαφές που έχουν.
Πώς εγκαθίσταται ο γονικός έλεγχος στο Messenger Kids;
Στo messenger kids οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα αλλά και να παρακάμπτουν συνδέσεις μέσω του Parent Dashboard (όπως το να φαίνεται ο χρήστης ενεργός ή μη στην επιφάνεια εργασίας) καθώς και «sleep mode» για χρονικό όριο χρήσης της εφαρμογής και ώρες ανάπαυσης .Κάτι στο οποίο δεν είναι επιτρεπτός ο πλήρης γονικός έλεγχος είναι το περιεχόμενο αυτών που θα δείξουν ή θα πουν τα παιδιά σε μια ομαδική βιντεοκλήση.
Σε ποια ηλικία επιτρέπεται το Messenger Kids;
Παρόλο που το facebook είναι μια εφαρμογή κατασκευασμένη για ηλικίες 6 με 12 ετών έπειτα από έρευνες και προτροπές το messenger kids θεωρείται ασφαλέστερο σε ηλικίες 13 και άνω με απαραίτητο τον γονικό έλεγχο.
Κατά πόσο είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των γονέων και των παιδιών;
Αν και δεν πραγματοποιούνται αγορές μέσω του facebook, υπάρχει πιθανότητα να σταλούν έρευνες προς απάντηση σε λογαριασμούς. Η πολιτική της πλατφόρμας είναι να συλλέγει και να καταγράφει το περιεχόμενο των μηνυμάτων και κυρίως των συχνών επαφών. Το κατά πόσο είναι έγκυρη η ασφάλεια των πληροφοριών που συλλέγει είναι στην ατομική ευχέρεια του καθενός καθώς το facebook μοιράζεται πληροφορίες με άλλες συμβεβλημένες πλατφόρμες όπως το whatsapp και το instagram. Ωστόσο το messenger kids έχει δεχτεί σημαντικές προειδοποιήσεις για την πολιτική ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων.
Μπορούν άγνωστοι να προσεγγίσουν το παιδί μου και ποιες είναι οι εναλλακτικές επικοινωνίας;
Σπάνιο αλλά όχι απίθανο καθώς το 2019 έγινε γνωστό ότι παιδιά έχουν πάρει μέρος σε ομαδικές συνομιλίες με άτομα που δεν είχαν περάσει από γονικό έλεγχο. Όπως κάθε πλατφόρμα επικοινωνίας έτσι και το facebook έχει στόχο την αλληλεπίδραση με όλο και περισσότερα άτομα. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη γίνεται η δυνατότητα για νέους φίλους τόσο μεγαλύτερη επικινδυνότητα υπάρχει για αποδοχή κάποιου αγνώστου. Εναλλακτικές υπάρχουν είτε βασισμένες πάνω στο οικογενειακό μοτίβο επικοινωνίας είτε άλλες με προσανατολισμό στο παιχνίδι.
Είναι το Messenger Kids ασφαλές; Πώς τα παιδιά μπορούν να το χειριστούν με ασφάλεια ;
Όπως κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονεί κινδύνους έτσι και το messenger kids με μικρότερο ρίσκο βέβαια αφού ο γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Το αν είναι ή δεν είναι υγιές τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Υπάρχουν υποστηρικτές που θεωρούν πως είναι επιβλαβές για την πνευματική υγεία των παιδιών ιδίως των πιο ευάλωτων χαρακτήρων. Σίγουρα πάντως είναι ένα μέσο αλληλεπίδρασης και ανάπτυξης της επικοινωνίας όπως σε περιπτώσεις εγκλεισμού των παιδιών στο σπίτι για μεγάλο διάστημα όπως αυτή που διανύουμε. Με σωστή καθοδήγηση και αφύπνιση από την οικογένεια είναι ένας τροχός που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη αρωγή στην ομαλή και πλήρη εισδοχή των παιδιών στον κόσμο των social media καθώς αποτελούν ολοένα και πιο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Μετάφραση- Απόδοση: Χριστιάνα, Ευσταθίου
Με πληροφορίες από Common Sense Media
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.