Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Με ποιους τρόπους οι απατεώνες εισβάλλουν στους λογαριασμούς των social media;

Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται πως καταφέρνουν οι “hackers” να εισβάλλουν στους προσωπικούς  λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε αφορά το Facebook  ή το Instagram ή ακόμα και το Pinterest, παρακάτω θα αναφερθούν κάποιες μέθοδοι με τις οποίες οι απατεώνες το καταφέρνουν αυτό αλλά και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από τέτοιες επιθέσεις.

Ο πιο συχνός τρόπος που μπορεί κάποιος να παραβιάσει τον λογαριασμό σας, είναι στέλνοντας ένα email, στο οποίο ισχυρίζεται πως είναι από το Facebook. Αυτό το μήνυμα σας ενημερώνει πως έχετε κάποιες μη αναγνωρισμένες ειδοποιήσεις, που μπορεί να σχετίζονται με ένα like σε μια φωτογραφία σας, ένα αίτημα φιλίας ή ακόμα και ένα μήνυμα. Ανοίγοντας το email, υπάρχει ένας ενεργός σύνδεσμος (link) προκειμένου να μπείτε και να δείτε τις παραπάνω ειδοποιήσεις σας. Πατώντας σε αυτό, οδηγείστε σε μια νέα σελίδα, η οποία μοιάζει πολύ με αυτή στην οποία μπαίνουν οι χρήστες για να συνδεθούν στο Facebook. Δυστυχώς όμως η σελίδα αυτή είναι απλά μία απάτη και οι χρήστες βάζοντας τα στοιχεία σύνδεσης τους (email και password), επιτρέπουν την πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να παραβιάσει τον λογαριασμό σας είναι μέσω της χρήσης τρίτων εφαρμογών. Κυκλοφορούν πολλές εφαρμογές για κινητά οι οποίες είναι νόμιμες, όμως κάποιες δεν είναι τόσο έμπιστες. Δεν είναι λίγες αυτές που στέλνουν ειδοποιήσεις στους χρήστες και ζητούν την πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Δίνοντας την συγκατάθεση σας σε αυτό, κάνετε ακόμα πιο εύκολη την εισβολή στα κοινωνικά σας μέσα. Από την άλλη, δεν συμβαίνει αυτό με όλες τις εφαρμογές που ζητούν την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, όμως καλό είναι να ελέγχετε πρώτα την νομιμότητα της εκάστοτε εφαρμογής.

Ακόμη μία μέθοδος με την οποία οι απατεώνες εισέρχονται στα προφίλ σας και η οποία λειτουργεί σε όλες τις εφαρμογές, είναι μέσω, πάλι, ενός μηνύματος στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μόνο που αυτή τη φορά σας ενημερώνει πως κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από κάποια τυχαία περιοχή και σας ζητάει να επιβεβαιώσετε αν ήσασταν εσείς. Μόλις πατήσετε το κουμπί “Δεν ήμουν εγώ”, αυτόματα μεταφέρεστε σε μία σελίδα σύνδεσης στο προφίλ σας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω με το  Facebook. Και πάλι, μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, τους δίνετε την πρόσβαση σε αυτό.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από ανεπιθύμητες παραβιάσεις των λογαριασμών σας;

  • Μια αρκετά συχνή συμβουλή που θα έχετε ακούσει πολλές φορές, είναι να αλλάζετε τους κωδικούς σας στα social media κάθε 6-8 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνουν δύο κεφαλαία γράμματα στην αρχή και έναν αριθμό στο τέλος που θα ακολουθείται από ένα σημείο στίξης.
  • Όταν χρειαστεί να αλλάξετε κωδικό, απλά αλλάξτε το νούμερο στο τέλος, για παράδειγμα από 36 σε 37, ώστε να χρειαστεί να θυμάστε μόνο ένα ψηφίο και όχι όλο τον νέο κωδικό.

Πηγή: scam-detector.com