Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Μαμά-μπαμπά ότι μπορούσα έκανα, γιατί με κρίνετε για τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις για να είναι ένα παιδί επιτυχημένο σε όλους τους τομείς από το σχολείο, φροντιστήριο μέχρι και τις αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν στο ίδιο άγχος, στρες, πίεση. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε κακή απόδοση είτε στη μελέτη είτε στον αθλητισμό και κάπου εκεί έρχεται και η επικριτική γονεική φωνή που κάνει τον έφηβο να νιώθει ματαιότητα και να αγωνίζεται καθημερινά να πετύχει τους υπέρμετρους στόχους που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ασυνείδητα επιβάλλει σε κάθε οικογένεια.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης που πολλοί δεν το γνωρίζουν ή δεν δίνουν σημασία όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η νοημοσύνη της μουσικής, της ζωγραφικής. Εξαιτίας όπως κοινωνικών προτύπων για να είναι κανείς επιτυχημένος και πόσο μάλλον ένας νέος πρέπει να έχει νοημοσύνη και συγκεκριμένα IQ,όμως όπως έγραψα πρέπει… Αυτό δε σημαίνει πως είναι κανόνας για κάθε παιδί, ο καθένας έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο και κάποια κλίση αρκεί να το καλλιεργήσει σωστά  και να έχει την απαραίτητη παρότρυνση και ενθάρρυνση από τους γονείς, αφού οι γονείς για το κάθε παιδί λειτουργούν ως οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή του και βάση αυτών κατά ένα μεγάλο ποσοστό διαμορφώνεται και η προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Το κομμάτι των πανελληνίων είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία όπου κρίνονται οι καλύτεροι, ωστόσο είναι πολύ οι παράγοντες που μπορεί κάποιος να αποτύχει, όπως ένα θέμα μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά να υπάρχει κάποια λεπτομέρεια που εξαιτίας του άγχους του εφήβου να μην γίνεται αντιληπτή, επίσης το άγχος της επίδοσης ταυτόχρονα με τον χρόνο σου προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης καθώς και λόγω πολλών δραστηριοτήτων ο ελάχιστος χρόνος διαβάσματος της ύλης.

Εάν το παιδί σας απέτυχε στις πανελλήνιες συζητήστε μαζί του τι μπορεί να προέκυψε, κάντε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του χωρίς να φοβάται ότι θα κριθεί, δείξτε του ότι ακόμα και στις αποτυχίες είστε δίπλα του και πως με τη συζήτηση και την εύρεση λύσεων όλα διορθώνονται και βελτιώνονται. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε και να συμβουλέψετε το παιδί σας για το τι να ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν επιθυμεί ή δε μπορεί να εισαχθεί σε κάποιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όμως να θυμάστε συμβουλεύστε το με βάση το τι επιθυμεί το ίδιο και τι θα τον κάνει ευτυχισμένο, το μέλλον ανήκει στο ίδιο!